Εκτός ευρώ βλέπει τη σωτηρία της Ελλάδας Γερμανός Οικονομολόγος


Προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και διοχετευθεί γερμανική βοήθεια σε αυτή, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Tübingen Joachim Starbati.
To 1997 o Joachim Starbati μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους είχε προσφύγει κατά του…
.

κοινού νομίσματος στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών, ο οποίος δεν πίστεψε ποτέ ότι το ευρώ θα είναι τόσο σταθερό όσο το γερμανικό μάρκο αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης δικαιολογούν εκ των υστέρων τις προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του το 1997προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή του κοινού νομίσματος.

Στη συνέντευξή του o Joachim Starbati , εξηγεί γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπάρχει μια τομή εντός της ΟΝΕ που απειλεί το θεμέλιο της. «Για τον λόγο αυτόν είχαμε προσφύγει το 1997 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στόχος μας δεν ήταν να πλήξουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά να καταδείξουμε ότι υπήρχαν χώρες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια σύγκλισης και οι οποίες έκαναν χρήση «δημιουργικής λογιστικής» για να γίνουν μέλη της ΟΝΕ. Αυτό σήμαινε ότι εάν οι χώρες αυτές δεν άλλαζαν πολιτική θα έμπαινε σε σκληρή δοκιμασία η ΟΝΕ. Και εδώ ακριβώς είμαστε τώρα. Από τη μία πλευρά έχουμε σταθερές χώρες, τις βλέπουμε στη βόρεια ζώνη και χώρες που δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές και τις οποίες βλέπουμε στο Νότο», επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής.

Θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση εάν οι χώρες της ευρωζώνης υιοθετούσαν έναν νέο μηχανισμό λειτουργίας που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις;

«Ο κανονισμός λειτουργίας μπορεί να αλλάξει μόνο με αλλαγή των συνθηκών. Τα εργαλεία που θα ανάγκαζαν τις χώρες σε δημοσιονομική πειθαρχία ήταν εδώ, αλλά το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας νερώθηκε. Είχαμε από νωρίς ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα. Αλλά αυτά τα στοιχεία αγνοήθηκαν. Οδηγηθήκαμε στην καταστροφή με ανοιχτά μάτια και αυτό είναι που ανησυχεί τους πολίτες».

Ο γερμανός οικονομολόγος διακρίνει κινδύνους για το ευρώ.

«Το τέλος του ευρώ θα έλθει όταν αυτό καταστεί ασταθές νόμισμα. Οι πολίτες δεν θέλουν ένα ασταθές νόμισμα και μάλλον θα προκύψουν διαμάχες. Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ. Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», υπογραμμίζει ο Joachim Starbati .

Το Κεντρί

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *