Ο Πρόεδρος, Ο Αρχιεπίσκοπος και το νησί μαιμού

Διάβασα στον κυπριακό τύπο τα πιο κάτω σε σχέση με την κατασκευή ενός τεράστιου τουριστικού έργου που περιλαμβάνει και κατασκευή νησιού στην Πάφο με την ονομασία EDEN CITY και αυθόρμητα μου δημιουργήθηκαν κάποιες εύλογες απορίες και υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξέρετε άμα δω κάποιες εντυπωσιακές μακέτες και ανακοινώσεις για τεράστιες επενδύσεις με εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης και της αρχιεπισκοπής Κύπρου το μυαλό μου πάει χωρίς να το θέλω πάντα στο κακό, και πιο συγκεκριμένα στο φιάσκο της μη πραγματοποιηθείσας επένδυσης απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον το 2011.

Σας μεταφέρω πιο κάτω αυτούσιες ανακοινώσεις των άγνωστων συνεταίρων της αρχιεπισκοπής καθώς επίσης και τις απόψεις ενός έγκριτου επιστήμονα του πολεοδόμου-χωροτάκτη κύριου Στέφανου Γεωργιάδη, ως επίσης και κάποια δικά μου σχόλια για το υπό αναφορά θέμα:

<<Το έργο-μαμούθ που θα αλλάξει ολόκληρη την Πάφο

· Πάφος: Όλα δείχνουν πως προχωρεί το έργο-μαμούθ της Γεροσκήπου, αφού η εταιρία Atum Developments έχει υποβάλει αίτηση για τις σχετικές άδειες.

Το Eden City, όπως ονομάζεται το project, θα έχει έκταση 200 εκταρίων και διαχωρίζεται σε τρία μέρη:

Το νησί – Divina Island το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και μαρίνα, η χερσόνησος Peninsula η οποία θα αποτελείται από παραλιακό συγκρότημα με εστιατόρια, συγκρότημα διαμερισμάτων καθώς και ένα εμπορικό κέντρο, και ο κήπος της Εδέν: πολιτιστικό, επιχειρηματικό κέντρο καθώς και χωριό τέχνης, ενώ την ιδέα συμπληρώνει η δημιουργία ενός Διεθνούς Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου της Κύπρου.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ζβόλτ Ζενάσι, δήλωσε ότι : «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αγγίξαμε τον στόχο ορόσημο για εμάς που είναι καταχώρηση αιτήσεων αδειών. Το ενδιαφέρον μας για την Κύπρο» πρόσθεσε «άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο. Από το φθινόπωρο του 2013 σχεδιάζουμε αυτό το πρότζεκτ με τους συνεταίρους μας που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Εκτιμούμε την σκληρή δουλειά της Αρχιεπισκοπής αλλά και των διεθνών συμβούλων της εταιρείας, των μηχανικών αλλά και των εταιρειών που επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό του πρότζεκτ όπως και τις κατασκευαστικές εταιρείες CHAPO,Iacovou και Cybarco».

<<Το έργο Μαμούθ (των 7 δισεκατομμυρίων) είναι μήπως πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Πρόσφατα έχει ανακοινωθεί ότι διεθνείς επενδυτές σκοπεύουν να υλοποιήσουν στη Γεροσκήπου ένα μεγάλο έργο αξίας πέραν των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόλις το άκουσα ανέτρεξα στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες. Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι το ουσιαστικό. Αυτή η έλλειψη πληροφόρησης μου δημιούργησε καχυποψία και με προβλημάτισε ως προς το κατά πόσο αυτό το έργο αποτελεί ακόμα ένα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό. Με τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία στο τύπο έφτασα στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο είναι ότι όντως πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση η οποία είναι πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή, και εξηγώ.

Ένας σοβαρός και αξιόπιστος επενδυτής ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ένα έργο μόνο αν αυτό ενδέχεται να του αποκομίσει κάποιο κέρδος. Για να το υπολογίσει θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και με αξιοπιστία τους πιθανούς κινδύνους και προβλήματα τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό στις μεγάλες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως στην εν λόγω περίπτωση. Μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες παραμέτρων η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι προθέσεις του δημοσίου. Κατά την κρίση μου λόγο του μεγέθους σε κόστος και έκταση της εν λόγω ανάπτυξης τίθενται πολύ περισσότερα ερωτήματα για τα οποία οι επενδύτες θα θέλουν απαντήσεις αν είναι όντως σοβαροί. Πιο κάτω είναι μερικά από αυτά τα ερωτήματα χωρίς αυτός ο κατάλογος να είναι διεξοδικός.

Πόσες επιπλέων μαρίνες, επτάστερα ξενοδοχεία, παραθεριστικές οικίες, πανεπιστήμια και Mall θα επιτραπούν στη ευρύτερη περιοχή και στη υπόλοιπη Κύπρο; Πώς θα υπολογιστεί το ισοζύγιο μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και κατά επέκταση της βιωσιμότητας των προτεινόμενων χρήσεων αν η μελλοντική προσφορά είναι άγνωστη; Η προβλεπόμενη ζήτηση θα είναι αρκετή για να καταστήσει όλες αυτές τις προτεινόμενες αναπτύξεις κατά το ελάχιστον βιώσιμες;

Η υφιστάμενες και προγραμματισμένες υποδομές και υπηρεσίες σε σχέση με το οδικό δίκτυο, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, την διαχείριση σκυβάλων και λυμάτων, τις τηλεπικοινωνίες, την αστυνόμευση και άλλα θα είναι επαρκής, έγκαιρη και στο σωστό τόπο για να εξυπηρετήσουν την εν λόγω ανάπτυξη; Πόσα θα κοστίσουν οι επιπλέων υποδομές και υπηρεσίες, ποιος θα τις πληρώσει και πότε; Βάση ποιών διαδικασιών θα δοθεί η κρατική γη και σε ποια τιμή; Τι θα γίνει στη δοθείσα κρατική γη στην περίπτωση κατά την οποία το έργο δεν υλοποιηθεί ή υλοποιηθεί μόνο μέρος του; Πώς θα αντιδράσει το δημόσιο και ιδιαίτερα η κυβέρνηση στη περίπτωση που υπάρξει ένταση μεταξύ παρακείμενων κοινοτήτων και νέου πληθυσμού λόγο μεγάλων και ασύμβατων διαφορών; Ποιες είναι οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αστάθεια του εδάφους ή αύξηση της παραλιακής διάβρωσης λόγο αυξημένης υδρορροής όμβριων υδάτων ή υφαλμύρινσης του υδροφορέα λόγο σφράγισης των εδαφών; Αν συμβούν τα πιο πάνω ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες και πως;

Τα πιο πάνω ερωτήματα και άλλα πολλά θα πρέπει να απαντηθούν με ένα αξιόπιστο τρόπο για να μπορούν οι οποιοιδήποτε σοβαροί επενδυτές να πάρουν σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς, από την μία η απουσία ενός σχεδίου για τη νήσο στα πλαίσια του οποίου πολλά από τα πιο πάνω θέματα θα ήταν ήδη προκαθορισμένα και από την άλλη η πολυπλοκότητα των θεμάτων με καθιστά απαισιόδοξο ως προς την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις έγκαιρα (σε ένα μήνα). Άρα είτε οι επενδυτές δεν θα πάρουν ικανοποιητικές και αξιόπιστες απαντήσεις και θα φύγουν όπως έχουν απειλήσει είτε δεν είναι σοβαροί επενδυτές και έχουν άλλες σκοπιμότητες και ενδεχομένως για αυτό έχουν ζητήσει τις απαντήσεις σε ένα μήνα μόνο. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, απλά το προτεινόμενο έργο ως έχει μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Για τους πιο πάνω λόγους θεωρώ ότι το έργο μάλλον αποτελεί ακόμα ένα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Στέφανος Γεωργιάδης

Πολεοδόμος Χωροτάκτης μέλος ΕΤΕΚ

Έψαξα στο διαδίκτυο μήπως βρω περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτό το έργο μαμούθ η μαϊμού, πέστε το όπως θέλετε, που θα κοστίσει περίπου 8 δις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα σχετικό και γενικά υπάρχει μια περίεργη και ύποπτη συσκότιση.

Πέραν των όσων πολύ εύστοχα αναφέρει πιο πάνω ο κύριος Γεωργιάδης, θα πρέπει να προσθέσω ότι από πληροφορίες που έχω, η υπό ανάπτυξη γη η οποία βρίσκετε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Πάφου, ανήκει κατά 90% στη Κυπριακή Δημοκρατία και κατά 10% στην Αρχιεπισκοπή. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, ποιο είναι το καθεστώς που θα διέπει την γη που ανήκει στον κύπριο φορολογούμενο και πιο το όφελος που θα έχει εάν και εφόσον η ανάπτυξη πραγματοποιηθεί; Είναι ο χώρος δίπλα από το αεροδρόμιο ο κατάλληλος για μια τέτοια τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου του τεράστιου θορύβου που θα υπάρχει από την απογείωση και προσγείωση των αεροπλάνων; Η Κύπρος δεν χρειάζεται τέτοιες αναπτύξεις μαϊμού στον τουρισμό, αλλά αναπτύξεις θεματικού τουρισμού για να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν. Ποίοι είναι οι ξένοι επενδυτές που τρελάθηκαν να επενδύσουν δις σε ακίνητα σε μια χρεοκοπημένη χώρα στην οποία τους επόμενους μήνες θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες μεγάλος αριθμός περιουσιών του κόσμου σε εξευτελιστικές τιμές για αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Ποίους λόγους έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , που τελευταία κατά περίεργο τρόπο έγινα κολλητά φιλαράκια και μόνο το κρεβάτι τους χωρίζει, να κρύβουν λεπτομέρειες αυτού τους έργου από τον κυπριακό λαό; Να μου το θυμηθείτε, αυτό το έργο δεν θα υλοποιηθεί γιατί κάποιο κοντραμπάντο κρύβεται πίσω από αυτό για να φαγωθεί η κυβερνητική γη με τον έναν η το άλλο τρόπο. Ο παμπόνηρος ιεράρχης δεν έκαμε τυχαία στροφή 180 μοιρών για να προσεγγίσει τις προωθημένες θέσεις του Αναστασιάδη στο κυπριακό, κάτι θα προσδοκεί.

Μια χώρα της οποίας, ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας και όχι ως όφειλε, ένας εμπνευσμένος ιεράρχης που να ασκεί ποιμαντικό έργο. Μια χώρα της οποίας ο Πρόεδρος 18 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ψάχνεται ακόμη τόσο στο κυπριακό όσο και στην οικονομία και οδηγεί τον λαό της στην μιζέρια και την εξαθλίωση, τι μέλλον μπορεί να προσδοκεί από αυτή κάποιος; Δεν έχουμε δυστυχώς σαν χώρα ούτε πνευματικούς αλλά ούτε και πολιτικούς ηγέτες και αυτό το αποδεικνύει η δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Όμηρος Αλεξάνδρου

http://omirosalexandrou.blogspot.com.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *