Δραγασάκης κατά Τσίπρα για τη διαγραφή χρέους

«Διάβασα κι εγώ απόψεις που υποστηρίζουν πως αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσουμε με τα ελλείμματα. Και μάλιστα θα μείνει και περίσσευμα για επενδύσεις.

Άρα δεν χρειάζεται να συζητάμε για ειδικά ομόλογα ή….
εναλλακτικές πολιτικές.  Τη διαγραφή του χρέους πρέπει να τη διεκδικήσουμε σύμφωνα με όσα λέει το

πρόγραμμά μας. Όμως το χρέος είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των

ελλειμμάτων. Αν δεν αλλάξουμε, επομένως,  το κράτος, αν δεν αλλάξουμε το

φορολογικό σύστημα, αν δεν χτυπήσουμε τη φοροκλοπή και όλες τις άλλες αιτίες των ελλειμμάτων, ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί.  Όταν λοιπόν υπάρχει η

αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει

πως “δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις” δεν ακούγεται

ευχάριστα, και μάλιστα η αποκάλυψη της αυταπάτης ονομάζεται “δεξιά

στροφή”. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο λαός πρέπει να τη γνωρίζει».

Για να μη νομίζετε ότι τα παραπάνω είναι απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για διαγραφή χρέους ή μονομερή στάση πληρωμών, σας πληροφορούμε ότι τα λέει το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οικονομολόγος, Γιάννης Δραγασάκης.

Πρόκειται για μια συνέντευξή του στο «Δρόμο της Αριστεράς» η οποία δημοσιεύτηκε σχεδόν μαζί με αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο κ. Δραγασάκης είχε διαφοροποιηθεί από τους ακραίους οικονομολόγους και οικονομολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Αν θυμάστε είχε γίνει πρωτοσέλιδο στο Βήμα άλλη συνέντευξή του με τίτλο «στροφή στο ρεαλισμό».

Έτσι και στη νέα παρέμβασή του ουσιαστικά αποδομεί τον –άσχετο επί των οικονομικών- Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι πρόκειται περί αυταπάτης η αποκάλυψη εύκολων λύσεων σαν κι αυτές που προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Η διαφοροποίηση είναι τόσο εμφανής και ηχηρή που σίγουρα θα προκαλέσει νέα ταραχή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εμφανείς οι χαώδεις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των λαϊκιστών που πιστεύουν ότι με το να μιλούν για μονομερείς ενέργειες σχετικά με το χρέος θα πείσουν τον κόσμο και τους άλλους που προσεγγίζουν με ρεαλισμό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ποιος θα νικήσει στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ ο χρόνος θα δείξει, όμως είναι εμφανής η αμφισβήτηση στο πρόσωπο και τις επιλογές του κ. Τσίπρα.

http://www.antinews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *