Τακούνια, το γυναικείο βασανιστήριο -Γιατί δεν πρέπει, αλλά επιμένουν να τα φορούν

Πριν από λίγες ημέρες, τα τακούνια των γυναικείων παπουτσιών έγιναν το πρώτο θέμα συζήτησης στο Φεστιβάλ των Καννών.
Αφορμή, το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος σε πρεμιέρα σε γυναίκες μέσης ηλικίας, που φορούσαν ίσια παπούτσια. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες αντέδρασαν. Η Εμιλι Μπλαντ δήλωσε ότι καμία δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένη να κυκλοφορεί με ψηλοτάκουνα. Τόνισε πως η ίδια θα προτιμούσε να κυκλοφορεί με τα αθλητικά της. Δεν εμφανίστηκε βέβαια έτσι στο κόκκινο χαλί.

Παρότι είναι γνωστές όλες οι βλαβερές συνέπειες των ψηλοτάκουνων παπουτσιών, η πίεση στις γυναίκες παραμένει, προκειμένου να τα φορούν σε επίσημες εμφανίσεις ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Με αυτά, δείχνει πιο περιποιημένη σύμφωνα με τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις.

Ομως, οι συνέπειες είναι καταστροφικές στα πόδια τους, τη σπονδυλική στήλη, αλλά και τη στάση του σώματος. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες επιμένουν να αγνοούν αυτά τα μηνύματα. Οπως λέει η Μαρλίν Ρέιντ- ποδίατρος χειρούργος- στην Washington Post, οι γυναίκες προτιμούν να υποφέρουν για μήνες, πριν καταλήξουν σε εκείνη με διαλυμμένους συνδέσμους και κατάγματα κόπωσης. «Οι άνδρες έρχονται μόλις νιώσουν πόνο. Οι γυναίκες τον αγνοούν και τον αντέχουν. Νιώθουν την πίεση να δείχνουν θηλυκές και θέλουν να φορούν τακούνια παντού», προσθέτει.

Δεν είναι τυχαία αυτή η αντίληψη. Αλλωστε, όπως έχει δείξει έρευνα στο California State University, οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με επίσημα ρούχα. Πιστεύουν ότι τους κάνουν πιο ισχυρούς. Και αυτά για τις γυναίκες συνδυάζονται μόνο με ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Το θέμα δεν είναι μόνο ψυχολογικό. Εχει και οικονομικές προεκτάσεις. Μελέτη των οικονομολόγων Ντάνιελ Χάμερμες και Τζεφ Μπίντλι, για τη σχέση της εμφάνισης με το εισόδημα, διαπίστωσε ότι άτομα με εξωτερική εμφάνιση κάτω του μετρίου κέρδιζαν 9% λιγότερα την ώρα, από κάποιον με μέτρια εμφάνιση. Και συνήθως η εμφάνιση στις γυναίκες συνδυάζεται με τα εκατοστά των τακουνιών τους.

Αυτά άλλωστε τις κάνουν πιο θελκτικές στο άλλο φύλο, κάτι που επίσης έχει αποδειχθεί με μελέτη, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες στο δρόμο ήταν πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν γυναίκες με γόβες στιλέτο.

Το τίμημα βέβαια για όλα αυτά είναι ακριβό. Με τα ίσια παπούτσια, η σπονδυλική στήλη διατηρείται σχεδόν ίσια, οι γάμπες είναι πιο χαλαρές και το σωματικό βάρος μοιράζεται σε όλη τη φτέρνα.

Αντίθετα, όταν φορά κάποια ψηλοτάκουνα, το στήθος πιέζεται προς τα μπρος όπως και το χαμηλό μέρος της πλάτης, βγάζοντας τους μηρούς και τη σπονδυλική στήλη από την ευθυγράμμιση, ενώ ασκείται υπερβολική πίεση στα γόνατα και τους αστραγάλους.

Πηγη iefimerida

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *