Παίζουν με τις διατυπώσεις και τις… δόσεις

Σε ενδιάμεση συμφωνία η προσδοκά τώρα η ελληνική κυβέρνηση…
επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του sofokleousin.gr σήμερα το μεσημέρι, μετά την –αναμενόμενη- εμπλοκή που σημειώθηκε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων του Brussels Group, όταν το ΔΝΤ επανάφερε ζήτημα ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «full comprehensive review», όπως άλλωστε είχε επισημάνει στην επιστολή που ακολούθησε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η Κριστίν Λαγκάρντ.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Στόχος των εταίρων είναι να οδηγηθεί σε συμφωνία πακέτο η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει πολιτικά πολύ υψηλό κόστος και όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή-αναπροσαρμογή των κυβερνητικών συσχετισμών.

Στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αναγνωρίσει από καιρό τις μεθοδεύσεις των δανειστών επαναφέρουν συντεταγμένα –τώρα πλέον- το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία παρασκηνιακή αλλαγή συσχετισμών αλλά αν αυτό απαιτηθεί τη λύση θα δώσει ο κυρίαρχος λαός.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει με non paper τη νέα τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, αποκαλύπτοντας την ήδη ακολουθούμενη στρατηγική ώστε να διαχωριστούν σε κεφάλαια οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί τμηματική εκταμίευση των δόσεων.

Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr υπέρ μιας τέτοιας λύσης τάσσεται –ανοιχτά πλέον- ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ενώ δεν είναι αρνητικός ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων στο προσκήνιο αλλά δραστηριοποιείται έντονα στο παρασκήνιο και ιδιαίτερα στο EuroWorking Group, το ουσιαστικό όργανο διεξαγωγής των τεχνικών διαπραγματεύσεων, επίπεδο που η ελληνική κυβέρνηση συναντά συνήθως τις εντονότερες αντιστάσεις. Στο EWG το σκηνικό παραμένει ασαφές και οι ισορροπίες ευμετάβλητες, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες που έχουν συμμετάσχει σε διασκέψεις όλα μπορεί να αλλάξουν το τελευταίο δευτερόλεπτο με πολιτικές παρεμβάσεις μέσω… sms.

Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί.

Το σκηνικό της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group

Αν και στο τραπέζι ανοίγονται διαρκώς νέα θέματα και ανακύπτουν τρύπες και κενά σε κάθε βήμα εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας έχει προλειανθεί και –ακόμα και με νέα πολιτική παρέμβαση- θα ανακοινωθεί την εντεκάτη ώρα.

Η εντεκάτη ώρα προσδιορίζεται οριακά πριν το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις ή να εντείνει την ασφυξία καθιστώντας ένα ατύχημα πιο πιθανό. Ετσι οι ανακοινώσεις αναμένονται με έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη το βράδυ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι κκ Ντράγκι και Μοσκοβισί και ενδεχομένως η Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκεί αφού θα έχουν προσδιοριστεί οι αποκλίσεις θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στα facts and actions της αξιολόγησης προκειμένου –ακόμα και χωρίς συμφωνία- να αποδεσμεύσει 3,1 δις. η ΕΚΤ και παράλληλα να μην αυξήσει το haircuts στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών.

Το Brussels Group αν και δεν έχει δεσμευτική ισχύ εν τούτοις έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις απεμπλέκοντας κομβικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, οι εργασίες διεκόπησαν την Κυριακή, όπως ήταν προγραμματισμένο. Το «ραντεβού» που ήθελε να κλείσει η κυβέρνηση για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 4 Μαΐου, τελικώς δεν ευοδώθηκε.

Παρόλ’ αυτά, η ελληνική αποστολή δεν επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τον «δεύτερο γύρο» να ξεκινά αύριο στο Brussels Group. Απώτατος στόχος πλέον, είναι το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι μια έκτακτη συνεδρίαση, πριν την 6η Μαΐου ει δυνατόν.

Η τενική λύση της ΕΚΤ

Στο τραπέζι παραμένει και αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση της οροφής των 15 δισ. εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει καθώς καιτης άρσης της απαγόρευσης αγοράς τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπόψιν της ΕΚΤ έχει τεθεί –ατύπως- αλλά ουσιωδώς και αίτημα για αύξηση των αποδεκτών collaterals από τις ελληνικές τράπεζες –σε επίπεδο εντόκων- από τα 3,5 στα 7 δισ. κίνηση η οποία θα αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα των τραπεζών και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Από την πλευρα τους μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ επαναφέρουν πάντα θέμα επιβολής capital controls κάτι όμως που απορρίπτεται απριόρι από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απώλεια της όποιας αξιοπιστίας του συστήματος και θα αναβιώσει τον εφιάλτη του Grexit.

Τα 7,5 δισ της Κομισιόν ως τις 30 Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα-γέφυρα όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου εκπνέει τέλος Ιουνίου και τα κεφάλαια από την Κομισιόν θα πρέπει να αναμένονται μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον βαθμό της προόδου που θα καταφραφεί. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες οι προκλήσεις είναι μεγάλες και κομβικής σημασίας.

Συνοψίζοντας:

-Η πολυπόθητη συνεδρίαση της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα στις 6 Μαϊου

-Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ξεκινήσει ένα σημαντικό κύκλο επαφών στις 8 με 9 Μαϊου με Ευρωπάιους ηγέτες για να αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις και να προετοιμάσει το πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Eurogroup.

-Στις 12 Μαϊου, μια μέρα μετά το Eurogroup πρέπει να καταβληθεί η σημαντική δόση των 760 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *