Τι αλλάζει νομικά στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις;

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης – Δικηγόρος Αθηνών
Σύμφωνα με τις  εξαγγελίες της νέας  κυβέρνησης(αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει και νομοθετική ρύθμιση ώστε να τύχουν
εφαρμογής),θα υπάρχει δυνατότητα οι…
ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να αλλάξουν κατηγορία ασφάλισης και να πάνε ως και τέσσερις κατηγορίες πιο κάτω.

Θα καταργηθεί η ποινική δίωξη ασφαλισμένων με χρέη στον ΟΑΕΕ.

Θα αυξηθεί από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το ποσό οφειλών το οποίο ρυθμίζεται με παρακράτηση σύνταξης για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία,με δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις και κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ.

Θα καταργηθεί η προ’υ’πόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση.Θα καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2015 13η σύνταξη σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ το μήνα.Δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ,όπως προβλεπόταν από το νόμο 3863/2010. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει των αποδοχών των τελευταίων 5 ετών στο δημόσιο και των καλύτερων 5 ετών  των τελευταίων δέκα ετών στο ΙΚΑ. Θα καταργηθεί ο περιορισμός της εγγύησης του κράτους για την χορήγηση σύνταξης στο ποσό των 360 ευρώ.

Θα επαναχορηγηθεί η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΓΑ σε έλληνες και αλλοδαπούς με εικοσαετή παραμονή στην Ελλάδα. Θα επανέλθει σταδιακά ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ μεικτά,εώς τα τέλη του 2016. Θα επανέλθει η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Θα επανέλθει ο χρόνος διάρκειας της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων από τρίμηνη σε εξάμηνη. Θα επανέλθουν σταδιακά οι τριετείες στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων.
-Κατάργηση της  προϋπόθεσης των 100 ενσήμων ανά έτος, την πενταετία που προηγείται του έτους της συνταξιοδότησης για τις μειωμένες συντάξεις.

Αυτό, εάν συμβεί, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένες και ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όμως, επειδή έμειναν άνεργοι εδώ και αρκετά χρόνια, δεν συμπληρώνουν την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία. Η έλλειψη αυτή, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εξαναγκάζει τον ασφαλισμένο, στο να προβεί στα δυσβάσταχτα για έναν άνεργο έξοδα της προαιρετικής ασφάλισης, εάν και εφόσον έχει τις προϋποθέσεις για αυτήν, μαζί με τις πρόσθετες συνέπειές της (έως πέντε έτη αναμονής) είτε να αναμένει έως και 12 έτη αναζητώντας -στην πλειοψηφία τους μάταια για ηλικίες άνω των 50- εργασία, προκειμένου να λάβει αποκλειστικά και μόνο πλήρη σύνταξη.

.-Αλλαγή στα όρια ηλικίας κάποιων κατηγοριών ασφαλισμένων.

Πρόκειται για μείωση ορίων ηλικίας στα προ του Νόμου 4093/2012 όρια ηλικίας.

Για  τους οικοδόμους μέχρι την ισχύ του Ν.4093/2012 ίσχυε το 58ο έτος ως ηλικιακό όριο, το οποίο εκτινάχτηκε στο 60ό έτος, για δε τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν το 60ό έτος, το οποίο σκαρφάλωσε στα 62 (και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες εργαζομένων χωρίς καμία μεταβατική περίοδο).

-Αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, για όσες και όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής, όπως αναφέρεται στο Ν.3863/2010 και αντικατάστασή του με άλλο, δικαιότερο σύστημα.

-Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν κύριες συντάξεις εώς 700 ευρώ.

-Αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου για τη διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι υπήρξαν ασφαλισμένοι σε δύο ασφαλιστικούς φορείς και είτε έχουν ήδη αιτηθεί συντάξεως είτε σκόπευαν να αιτηθούν, αλλά εξαιτίας της εγκυκλίου του τότε Υπουργείου Εργασίας το αίτημά τους μετατράπηκε σε όνειρο απατηλό. Σημαντικότατη εξέλιξη, η οποία εξαγγέλλεται ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν παράταση ενός έτους της δυνατότητας ασφαλιστικής ικανότητας όσων έχουν πάνω από 50 ένσημα, αντί των 100 που ισχύουν, συνέχιση της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων του ΟΓΑ και σε ενάμιση μήνα επαναφορά της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες στους οποίους έχει κοπεί.

Θα επανέλθει η 13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων) σε όλες τις μηνιαίες συντάξεις μέχρι 700 ευρώ από το Δεκέμβριο του 2015 και εφόσον προηγηθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.

 Δεν θα ισχύσει η μείωση στις επικουρικές για το 2015, ενώ θα καταργηθεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος σε αυτές.
 Θα καταργηθεί η ρήτρα “θανάτου” στις επικουρικές συντάξεις

 Σταδιακή , μέχρι το 2016, επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751 ευρώ (και για τους νέους κάτω των 25 ετών από τα 510 ευρώ) καθώς και επαναφορά των τριετιών.
 Θα επανέλθει η προηγούμενη νομοθεσία αναφορικά με τις απολύσεις (ευνοϊκότερη για τους εργαζομένους).
• Θα καταργηθούν οι  δεσμεύσεις που επέφεραν μείωση στις συντάξεις.
Θα  καταργηθεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στα εφάπαξ
 Θα αυξηθεί το όριο των 20.000 ευρώ για όσους οφειλέτες του ΟΑΕΕ επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με παρακράτηση των οφειλών τους από το ποσό της σύνταξης.
• Θα ενισχυθεί η δυνατότητα που ήδη υπάρχει στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ να επιλέγουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία(εώς και τέσσερις κατηγορίες πιο κάτω).
Θα δικαιούνται ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι γήρατος κάτω των 65 ετών και οι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό κάτω του 80%.

Τέλος,όλα τα ανωτέρω θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό,από την βούληση των δανειστών μας,να επιτρέψουν ή όχι μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση,όλες οι εξαγγελίες θα πρέπει να νομοθετηθούν,ώστε να δεσμέυουν ασφαλιστικά ταμεία,δημόσια διοίκηση, επιχειρηματίες και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *