Γενικός Διευθυντής των ΕΑΣ: ” Ναι, μπορούν να γίνουν βιώσιμα τα ΕΑΣ”

Αποκλειστική συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή των ΕΑΣ στο Δήμο Βερύκιο 

Η αναγκαιότητα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας απορρέει από τις ανάγκες που καθορίζει ο αμυντικός σχεδιασμός της Χώρας και οι εκτιμήσεις για τις ενδεχόμενες απειλές σε βάρος της Χώρας.
Κατά συνέπεια οι σχετικές αποφάσεις είναι Εθνικές και άσχετες προσδοκιών υπερεθνικών οργάνων & οικονομικών συμφερόντων….

Με αυτή την βασική αρχή η κυβέρνηση Σαμαρά αντικρούει τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για “λουκέτο” στα ΕΑΣ τα οποία ωστόσο θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση με σαφώς λιγότερο προσωπικό και χωρίς την συνεχή ροή κρατικών ενισχύσεων όπως συνέβαινε την τελευταία τριακονταετία.

Στις ερωτήσεις του Δήμου Βερύκιου απαντάει ο Τάκης Μοσχολιός Γενικός Διευθυντής των ΕΑΣ και επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης της εταιρίας.

Μπορούν τα ΕΑΣ να γίνουν βιώσιμα ;

Οι ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε βάθος χρόνου, όπως προσδιορίζονται από τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν και από την διαθεσιμότητα αποθεμάτων, σε σύγκριση με τις παραγωγικές-τεχνολογικές δυνατότητες και την παραγωγή προϊόντων των ΕΑΣ απαντούν θετικά στην ανάγκη διατήρησης σε λειτουργία της εταιρίας. 

Τα προϊόντα αυτά είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες με μέση προστιθέμενη αξία περίπου 65%.

Τα πέντε εργοστάσια της εταιρίας συμμετέχουν με διαφορετική παραγωγική-τεχνολογική δυνατότητα σε πυρομαχικά & οπλικά συστήματα στον Εθνικό αμυντικό σχεδιασμό της Χώρας. Βεβαίως είναι δυνατές οικονομίες κλίμακας και συγχωνεύσεις με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζεται η υποστήριξη της Εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Είναι άλλο ζήτημα η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της εταιρίας και άλλο η στόχευση εκποίησης εργοστασίων με βάση την οικοπεδική τους αξία.

Υπάρχουν εξαγωγικές δυνατότητες ;

Η διεθνής ζήτηση για συμβατικά όπλα και πυρομαχικά είναι υψηλή από διάφορες Χώρες που διατηρούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάλογα οπλικά συστήματα. Ακόμα και μεγάλες Χώρες για λόγους ελέγχου των δικών τους δικτυώσεων ζητούν προϊόντα ενδιαφέροντος ΕΑΣ. 

Για πολλά χρόνια τα ΕΑΣ είχαν χαμηλή συμμετοχή στην διεθνή αγορά για διάφορους λόγους π.χ η άνετη και εύκολη κάλυψη των ελλειμμάτων οδηγούσε σε νωθρή εξαγωγική πολιτική. Όμως η αγορά υπάρχει και ειδικά με την μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρίας δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

Ποιες ήταν οι αιτίες των ελλειμμάτων και αν υπάρχουν δυνατότητες αναίρεσής τους ;
Η βασική αιτία των ελλειμμάτων της εταιρίας ήταν η παραδοχή ότι εφόσον καλύπτονται τα ετήσια ελλείμματα της εταιρίας και ανεξάρτητα του βαθμού της απασχολήσεως των γραμμών παραγωγής δεν υπήρχε πολιτική ανοίγματος σε εξωτερικές αγορές. Έτσι τα ελλείμματα της εταιρίας ουσιαστικά ήταν η χρηματοδότηση διατηρήσεως γραμμών παραγωγής έστω και αν ήταν χωρίς παραγγελίες με το επιχείρημα της ενεργούς διατηρήσεώς για λόγους Εθνικής ετοιμότητας. Η ανάγκη αυξήσεως των εσόδων της εταιρίας από εξαγωγές σε συνθήκες υψηλής ζητήσεως για προϊόντα της επιτρέπει την αναίρεση των αιτιών της ελλειμματικής λειτουργίας.

Περιγράψτε μας το οικονομικό profile εταιρίας ;

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της εταιρίας μετά και τις οικιοθελείς αποχωρήσεις προβλέπεται για το 2014 κάτω από 27 εκατ. ευρώ με συνέπεια η εταιρία να λειτουργεί χωρίς πρωτογενή ελλείμματα με επίπεδο ετήσιου κύκλου εργασιών της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι απολύτως εφικτό εφόσον επαναλειτουργήσει η εταιρία. Η αξία των ανεκτέλεστων παραγγελιών είναι περίπου 70 εκατ. ευρώ & οι διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις που βρίσκονται σε τελική φάση είναι περίπου 100 εκατ. Ευρώ.

Υπάρχουν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις ;

Δεν υπάρχουν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις 1,1 δις. ευρώ. Όπως έχει επαρκώς τεκμηριωθεί οι κρατικές επιδοτήσεις προς τα ΕΑΣ είναι νόμιμες και συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο με βάση το άρθρο 346 της ΣΛΕΕ. Ακόμη και στην πιο δυσμενή εξέλιξη δεν αναμένεται απόφαση ανάκτησης επιδοτήσεως αξίας υψηλότερης των 40-50 εκατ. ευρώ. Η διαχείριση τέτοιου μεγέθους ανακτήσεως είναι δυνατή μέσω της αποσχίσεως του πολιτικού τομέα της εταιρίας.

Υπάρχει περίπτωση απαγόρευσης εξαγωγών ;

Το θέμα σχετίζεται με το αν η εταιρία θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να έχει ανάγκη κρατικών επιδοτήσεων. Αν η εταιρία λειτουργεί στο άμεσο μέλλον χωρίς ανάγκη νέων επιδοτήσεων δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης εξαγωγών. Η εταιρία μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργεί χωρίς ελλείμματα. 

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει επαναλειτουργία της εταιρίας με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν από την αξιοποίηση της περιουσίας της εταιρίας (υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ πλεον απαιτήσεων από Χώρα του εξωτερικού 100 εκατ. ευρώ). Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι αντιεπιστημονικές & αυθαίρετες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *