Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων με δράση σε όλη τη χώρα

«Ξέπλεναν» τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού»

Γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και με τη συνδρομή της…
Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έφερε στο φως κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων αποτελούμενο από δεκαεπτά άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, και εξαρθρώθηκε πλήρως.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν έξι άτομα ηλικίας από 44 έως 49 ετών, κατηγορούμενοι όλοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει ακόμη 11 άτομα.

Στοιχεία της υπόθεσης έδωσαν σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αστυνομικό μέγαρο ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Μιχάλης Καραμαλάκης και ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου Γιώργος Σκανδαλάκης, οι οποίοι τόνισαν ότι η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας.

Ξεδιπλώνοντας τα στοιχεία της υπόθεσης, ο κ. Παραβολιδάκης τόνισε ότι η ΕΛΑΣ προχώρησε στην πλήρη εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε συστηματικά σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κύριο αντικείμενο τις κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και ιδιωτών επιχειρηματιών.

Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις -κατά περίπτωση- κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, οποία σύμφωνα με την Αστυνομία διέθετε επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένο τρόπο δράσης, τον οποίο τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική -κατά περίπτωση- σύνθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από το 2006, οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους, είχαν ενταχθεί και δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, κυρίως της απάτης, αλλά και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, σχετικά με την αποφυγή καταβολής φόρων στο ελληνικό Δημόσιο.

Η οργάνωση αρχικά εντόπιζε άτομα με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δεν είχαν νομικό κώλυμα ή ασυμβίβαστο, για τη σύσταση ή συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα, τους οποίους τοποθετούσαν ως «αχυράνθρωπους», ως διαχειριστές σε εταιρείες που σύστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες που εντόπιζαν, με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτόν απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων, αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων στους ιδίους, ενώ διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών, κινούμενοι στην αφάνεια.

Ακόμη, τα μέλη της οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές, προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών και χρεών τους.

Έτσι μέσω της εικονικής αναδοχής χρέους, συμμετείχαν στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών, ζημιώνοντας όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ιδιώτες, συναλλασσόμενους με τις εταιρείες αυτές.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ «η τοποθέτηση των “αχυρανθρώπων” γινόταν είτε με τη θέλησή τους, είτε εκβιαστικά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και κυρίως από τον 44χρονο συλληφθέντα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς λάμβανε τις βασικές αποφάσεις, αποτελούσε τον βασικό καθοδηγητή των λοιπών μελών, καθώς και τον “υποκρυπτόμενο” διαχειριστή των εταιρειών που σύστηνε η εγκληματική οργάνωση».

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, κατ’ εντολή του αρχηγού, δύο από τα μέλη της οργάνωσης οργάνωσαν και λειτούργησαν, με τις ίδιες μεθόδους, τουριστικά γραφεία στο Βέλγιο, τα οποία μέσω του κύκλου εργασιών τους προέβησαν στην εξαπάτηση ημεδαπών ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδίαζε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες, έχοντας προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση εταιρείας γενικού τουρισμού στη Βουλγαρία.

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά σε βάρος ιδιωτών επιχειρηματιών προσεγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, τουλάχιστον 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέλη «ξέπλυναν» τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (SMURFING), μέσω χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Ακόμη χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των χρηματικών ποσών που διακινούσαν.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και εταιρείες, που σχετίζονται με την οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος επιταγών και αξιογράφων, και περίπου 50.500 ευρώ, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις υπολογιστές, ένα πιστόλι, 59 φυσίγγια των 9 mm, δεκατέσσερα πλήρη φυσίγγια πολεμικού τουφεκιού κ.ά., που επιβεβαιώνουν «την προαναφερόμενη έκνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και οι τυχόν περαιτέρω παράνομες διασυνδέσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *