Τα υποβρύχια… τορπίλισαν πυρομαχικά και ανταλλακτικά

Η εμπλοκή της τελευταίας στιγμής που παρουσιάστηκε στη σύμβαση για τα ΕΝΑΕ μετά την υπαναχώρηση της γερμανικής πλευράς στη συμφωνία για την τροποποίηση του άρθρου 25 της σχετικής σύμβασης τελικά είχε ως…
«θύματα» δύο άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.
Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη δεν συζητήθηκε και κατά συνέπεια δεν λήφθηκε απόφαση για τις προμήθειες των πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χλστ και την προμήθεια συλλογών ENSIP (Engine Structural Integrity Program) για 4.000 και 10.000 λειτουργικούς κύκλους TAC (Total Accumulator Cycles) των κινητήρων των μαχητικών F-16.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αναβολή λήψης απόφασης γι’ αυτά τα δύο προγράμματα συνδέεται με τις δραματικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής που αφορούν τα ΕΝΑΕ όπου η υπαναχώρηση της TKMS δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.
Ας σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των πυρομαχικών που επρόκειτο να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ είχε μειωθεί περαιτέρω η ποσότητα των πυρομαχικών κινητικής ενέργειας DM63 APFSDS-T από 9.000 σε 6.000 βλήματα ενώ τα 3.000 χημικής ενέργειας DM12A2 HEAT αποκτώνται δωρεάν.
Μάλιστα, η κυβέρνηση επέτυχε έκπτωση 7,5 εκατ. ευρώ επί της τελικής τιμής. Χωρίς αμφιβολία, η μείωση της ποσότητας των DM63 δείχνει έμπρακτα τη στενότητα στη διάθεση πιστώσεων που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

nationalpride

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *