”Ειδικός Έφεδρος Οπλίτης”


Νέος θεσμός επαγγελματικής θητείας με αμοιβή -μετά το 9μηνο υποχρεωτικής υπηρεσίας – καθιερώνεται με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας.
Πρόκειται, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”, για τον θεσμό του ”Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη”, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής τις προάλλες.
Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται η δυνατοτητα σε νέους που έχουν κάνει ήδη τη θητεία τους- μετά από προκήρυξη κενών θέσεων – να μείνει ακόμα για 6 μήνες ώς 3 χρόνια προκειμένου να… αντιμετωπίσει πρόβλημα ανεργίας, κάλυψης συντάξιμου χρόνου, πιστοποίησης προϋπηρεσίας σε κάποια ειδικότητα κ.ο.κ.
Οι νέοι αυτοί δεν θα έχουν «εργασιακή σχέση» αλλά θα θεωρούνται, όπως είπε ο υπουργός κ. Βενιζελος, «κληρωτοί με αξιοπρεπή παροχή η οποία δεν θα είναι μισθός». Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να πει το ύψος της αμοιβής: «Θα είναι μια αξιοπρεπής αποζημίωση, θα είναι ένα κίνητρο» είπε. Οι θέσεις των ” Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών” θα προκηρύσσονται κατά περιόδους, αναλογα με τις ανάγκες. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)- που προσλαμβάνονται με μισθό περίπου 900 ευρώ και μετά από 7 χρόνια μονιμοποιούνται- θα εκλογικευθεί και ουσιαστικά θα περιοριστεί σε ειδικότητες όπου έχουν πραγματική ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις. για μόνιμα στελέχη.
Η ρύθμιση αυτή περιέχεται σε σχέδιο νόμου το οποίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιφέρει ριζικές αλλαγές στο Στράτευμα που αρχίζουν από την εξέλιξη των αξιωματικών με βάση την 35ετία και φτάνουν μέχρι τη συγκρότηση κάθετης δομής διοίκησης υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και αγορές όπλων από «μηδενική βάση» περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αμυνας.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται εντός του μηνός. Ηδη για το περιεχόμενό του ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σε άλλες διατάξεις προβλέπονται τα εξής:
Σχετικα με την ιεραρχία των αξιωματικών: οι αξιωματικοί θα έχουν υποχρεωτική 35ετή θητεία και πέντε χρόνια πλασματική- με εξαγορά – για συνταξιοδότηση. Θα εξελίσσονται κανονικά στο διάστημα αυτό μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη- πλην όποιων υποπέσουν σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή κριθούν για σοβαρό λόγο υπηρεσιακά ανεπαρκείς. Οσοι κριθούν «λιγότερο ικανοί από τον μέσο όρο» δεν θα αποστρατεύονται αλλά θα παραμένουν «δεξιά» της επετηρίδας με υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Η προαγωγή των άλλων θα γίνεται κατ΄ εκλογήν με κριτήρια. Στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και μετά, εισάγεται ο θεσμός της «κατ΄ απόλυτο εκλογή προαγωγής»- δηλαδή κάποιοι θα προάγονται πιο γρήγορα και θα περνούν μπροστά στην επετηρίδα. Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2012. Αυτοί θα είναι οι πλέον ικανοί με αντικειμενικά κριτήρια (πτυχία, τρόπος διοίκησης κ.λπ.). Ως προς το επίπεδο των κρίσεων για την εξέλιξη μια καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι ότι θεσπίζεται το δικαίωμα της ακρόασης για τον κρινόμενο και την υποχρέωση της πλήρους ειδικής (και επώνυμης) αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων που αφορούν προαγωγές, αξιολογήσεις, μεταθέσεις- όλα θα γίνονται με στάνταρ κριτήρια που θα καθοριστούν με διατάγματα.
Για την νεα κάθετη δομή διοίκησης: Με τις σχετικές ρυθμίσεις επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα δομή διοίκησης των Ε.Δ. και πλέον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ- στο πλαίσιο των εντολών της κυβέρνησης- θα ασκεί πλήρη επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση σε όλους τους κλάδους (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία) προς ενίσχυση της διακλαδικότητας. Η αλλαγή γίνεται κατανοητή με δεδομένο ότι μέχρι τώρα ισχύουν τα εξής «παράδοξα»: ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορούσε να αποφασίζει μαζί με τους ουσιαστικά Νο2 ή Νο3 των επιμέρους Επιτελείων (π.χ. αρχηγό Στρατιάς ή Στόλου) για επιχειρησιακά θέματα (διάταξη δυνάμεων, μείζονες ασκήσεις, κλπ).
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

 1. Ανώνυμος

  O θεσμος υπηρχε με αλλη ονομασια. Τους ονομαζαν ΟΒΑ. Οπλιτες Βραχειας Ανακαταταξης.
  Για νεο το εβγαλαν>????

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Πάντως για τους φαντάρους άκουσα ότι δεν ισχύει πλέον το εννιάμηνο, αυτό ίσχυσε μόνο για 3 σειρές και τώρα επανήλθε το δωδεκάμηνο.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *