ΗΠΑ: Αντιδράσεις προκαλεί η ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Η προσεχής ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία οργανώθηκε χωρίς τη συμφωνία του Λευκού Οίκου, έχει ήδη καταστροφική επίδραση στις ισραηλινο-
αμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με την αμερικανίδα σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Η παρέμβαση του Νετανιάχου ενώπιον των αμερικανών βουλευτών, που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Μαρτίου, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αγνόησε το πρωτόκολο που προβλέπει να ειδοποιείται προηγουμένως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, και η σύμβουλος του προέδρου φάνηκε ιδιαίτερα αυστηρή απέναντί του.

Οι ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις ήταν ανέκαθεν βασισμένες στον δικομματισμό (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Δημοκρατικό Κόμμα), δήλωσε χθες, Τρίτη, η Σούζαν Ράις σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Όμως η ομιλία αυτή καταστρέφει την παράδοση και προσθέτει μια πολιτικάντικη διάσταση, τόνισε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε από τις δύο πλευρές ένα ορισμένο επίπεδο κομματικής πολιτικής, με την πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου του Κογκρέσου και την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου πως θα έλθει δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές», επέκρινε η Ράις.

«Δεν είναι μόνο ατυχής, πιστεύω πως (αυτή η πρωτοβουλία) είναι καταστροφική για τις ίδιες τις βάσεις των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων (…) Αυτό που θέλουμε, είναι μια σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ισχυρή, σταθερή, η οποία να μην εξαρτάται από τις πολιτικές περιπέτειες στις δύο χώρες», δήλωσε η Ράις.

Ο Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα παρευρεθούν στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Νετανιάχου στις 3 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η παρουσία του θα θεωρούνταν κομματική υποστήριξη προς τον Νετανιάχου, μερικές ημέρες πριν από τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου θα διαταράξει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ζήτησαν να αναβληθεί η ομιλία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *