Πόνος στον αυχένα, αυχενικό σύνδρομο. Οδηγίες για πρόληψη.

Υπάρχουν ορισμένες απλές οδηγίες για την προστασία από το αυχενικό σύνδρομο και τους πόνους στον αυχένα (αυχεναλγία).

Όταν κάθεστε: …

Πρέπει να διατηρείται η οσφυϊκή λόρδωση. Να ακουμπάνε οι γλουτοί στην πλάτη του καθίσματος και το κεφάλι με τον αυχένα να είναι σε μία ευθεία.

Διακόπτετε την καθιστή θέση κάθε μία ώρα και περπατάτε για μερικά λεπτά.

Όταν η εργασία σας είναι καθιστική, π.χ. μπροστά σε υπολογιστή, καλό είναι η καρέκλα να έχει χερούλια, ή οι αγκώνες να ακουμπούν πάνω στο γραφείο, ώστε να χαλαρώνουν οι μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα. Όλα όσα χρειαζόμαστε π.χ. ποντίκι υπολογιστή, χαρτικά, φροντίζουμε να είναι σε κοντινή απόσταση έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τεντωνόμαστε κάθε φορά να τα πιάσουμε. Δε στηρίζουμε ποτέ το ακουστικό του τηλεφώνου με τον ώμο μας. Τοποθετείτε την οθόνη του υπολογιστή πάντα απέναντι σας και ποτέ στη μια άκρη του γραφείου που θα πρέπει να μείνετε πολύ ώρα με στροφή του αυχένα, ή της μέσης. Η απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή να είναι περίπου όσο το μήκος του χεριού σας και το ύψος της οθόνης θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε η πρώτη γραμμή του υπολογιστή να είναι 10 με 15 εκ. κάτω από το ύψος του ματιού σας. Εφαρμόστε ρυθμικά, αργά, ήπιες περιστροφικές κινήσεις ακολουθούμενες από κινήσεις κάμψης – έκτασης όταν αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια δυσφορίας, ή πόνος στην περιοχή του αυχένα.

Όταν η εργασία σας απαιτεί παρατεταμένη κάμψη του κεφαλιού και του αυχένα:

Διακόπτετε την παραπάνω θέση του κεφαλιού σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σταθείτε όρθιοι και περπατήστε για μερικά λεπτά, κάνοντας ήπιες κινήσεις στον αυχένα.

Στον ύπνο:

Να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για εσάς μαξιλάρι. Αν χρησιμοποιείτε απλό μαξιλάρι, θα πρέπει να προσέχετε ώστε να «γεμίζει» το κενό από το αυτί μέχρι τον ώμο, γιατί όταν το τοποθετείτε από το αυτί και πάνω ο αυχένας δεν έχει τη σωστή στήριξη.

Στην οδήγηση:

Στο αυτοκίνητο η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και το κεφάλι να μη γέρνει μαζί με τους ώμους προς τα εμπρός. Επίσης, πολλοί οδηγοί λανθασμένα γέρνουν προς το πλάι, έχοντας το χέρι πάνω στις ταχύτητες ή στο παράθυρο, κάτι που επιβαρύνει τον αυχένα.

Ασκήσεις για τον αυχένα:

Οι ασκήσεις για τον αυχένα που θα σας υποδείξει ο ειδικός είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη των πόνων του αυχένα και του αυχενικού συνδρόμου.

Πηγή: http://www.andreasmorakis.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *