ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ): «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ»

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ “ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Λ.Ε. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει σε διεθνή αλλά και εσωτερικά fora η περίπτωση του ελληνικού χρέους, αν αυτό είναι νόμιμο καθώς και ποιες χώρες θα επηρεαστούν σε περίπτωση που πέσει τυχόν ζήτημα grexit στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές-τοκογλύφους αν δεν υποχωρησουν από την άτεγκτη στάση τους σχετικά με τις μνημονιακές απαιτήσεις.


Ο Βέλγος καθηγητής Ερίκ Τουσέν αμφισβητεί τη νομιμότητα του ελληνικού χρέους. Και συνεπώς αμφισβητεί τα ποσά που διεκδικούν από την Ελλάδα, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, τα 14 κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και ιδιώτες πιστωτές. Ο κ. Τουσέν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Αλήθεια του Χρέους σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε μάλιστα ορισμένους ξένους πιστωτές «κοράκια» που «σπεκουλάρουν» στην πλάτη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τουσέν εξήγησε τον ρόλο και το περιεχόμενο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος που ολοκλήρωσε την τριήμερη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

«Αυτή η Επιτροπή που δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου -βρισκόμαστε στη 2η συνεδρίαση της- αποτελείται από παραπάνω από 30 άτομα και μια δεκαπενταριά από αυτά δεν είναι Έλληνες. Προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες. Οι 15 από αυτούς είναι από την Ελλάδα. Πρόκειται για διαφορετικά άτομα. Είναι νομικοί, οικονομολόγοι, ειδικοί σε θέματα ελέγχου δημοσίων υποθέσεων» αναφέρει, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων της Επιτροπής δηλώνει ότι πρόκειται να ερευνηθεί αποκλειστικά το χρέος χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο, αφόρητο, επαχθές ή μη νόμιμο».

Στην ερώτηση, τι καινούριο μπορεί να φέρει η Επιτροπή, ο Βέλγος ειδικός τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα φέρει μια αυστηρή απόφαση που θα κρίνει τον νομικό χαρακτήρα της διεκδίκησης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας». Και προσθέτει: «Και εάν μετά από εξαντλητική ανάλυση προκύψει ότι το ποσό του χρέους -πολύ σημαντικού ύψους-που ζητείται από την Ελλάδα είναι παράτυπο παράνομο ή επαχθές και αφόρητο, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Θα δώσει, επίσης, επιχειρήματα στον ελληνικό πληθυσμό, για να προβληματισθεί σε αυτό το οποίο πρέπει να πράξει, ανεξάρτητα από τις εκλογές».

Ο Ερίκ Τουσέν είπε ακόμη ότι «ο ελληνικός πληθυσμός παρακολουθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις πώς εξελίσσεται η κοινή γνώμη, και οι εργασίες μας χρησιμεύουν στη συνειδητοποίηση του πληθυσμού. Συνειδητοποίηση τόσο στην Ελλάδα αλλά επίσης και σε διεθνές επίπεδο».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *