Για τις μέλλουσες μαμάδες. Οδοντιατρική φροντίδα στην εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για τα τι μπορεί να συμβεί στα δόντια από την εγκυμοσύνη όπως: Είναι αναπόφευκτο να….

υπάρξουν βλάβες στα δόντια και τα ούλα, θα χαθεί ασβέστιο από τα δόντια, μετά από κάθε γέννα χάνεται κι ένα δόντι. Η αλήθεια είναι ότι αν φροντίζετε το στόμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο εσείς όσο και το παιδί που περιμένετε όλα θα πάνε καλά.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κίνδυνοι όπως: η ουλίτιδα εγκυμοσύνης, αλλαγές που κάνετε στη διατροφή και τη στοματική υγιεινή, η διάβρωση των δοντιών από τους εμέτους, πολύ σπάνια ένα εντελώς καλόηθες ογκίδιο εγκυμοσύνης και το στέγνωμα του στόματος.
Να τα αναλύσουμε
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε μεγάλες ορμονικές μεταβολές που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουλίτιδας. Κόκκινα ούλα, πρησμένα που ματώνουν εύκολα με το βούρτσισμα ή με τη μάσηση ή και αυτόματα. Μην ανησυχείτε. Κάντε καλή στοματική υγιεινή, επισκεφτείτε τον οδοντογιατρό σας και θα περάσει.
Η αυξημένη κατανάλωση σακχαρούχων τροφών και ποτών πολλές φορές την ημέρα θα βλάψουν τα δόντια σας. Η αποφυγή στοματικής υγιεινής λόγω ναυτίας επίσης. Συνεπώς δεν επέρχεται μεταβολή στο ασβέστιο των δοντιών αλλά μεταβολές στις καλές συνήθειες διατροφής και υγιεινής.

Αν έχετε συχνούς εμέτους, τα όξινα στομαχικά υγρά θα βλάψουν τα δόντια σας διαβρώνοντάς τα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μετά από εμέτους ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό ή στοματικό διάλυμα ή πιείτε γάλα. Αποφύγετε να βουρτσίσετε για μισή ώρα γιατί αυτό θα επιτείνει τη βλάβη. Συμβουλευτείτε τον οδοντογιατρό σας.
Πάλι από ορμονικές αλλαγές σπάνια σχηματίζεται στα ούλα ένα καλόηθες ογκίδιο, η επουλίς της εγκυμοσύνης που είναι πολλαπλασιασμός των τριχοειδών μέσα στα ούλα που εμφανίζεται ανάμεσα στο 2ο και 5ο μήνα της κύησης στο 2% των εγκύων. Κάντε καλά στοματική υγιεινή και αυτό θα εξαφανιστεί μετά τη γέννα.
Μπορεί να παρουσιαστεί ελάττωση της ροής του σάλιου και να νοιώθετε το στόμα στεγνό. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να βλάψει τα δόντια. Κάνετε πλύσεις με φθοριούχα στοματοπλύματα, πίνετε πολύ νερό, μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να προκαλέσετε εκροή σάλιου και βέβαια καλή στοματική υγιεινή.

Προς το τέλος δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οδοντιατρικό καθαρισμό. Επίσης μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε επείγουσα οδοντιατρική εργασία, να δεχτείτε τοπική αναισθησία και να πάρετε κάποια φάρμακα μετά από ιατρική οδηγία. Καλό είναι αν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος να επισκεφτείτε προκαταβολικά τον οδοντογιατρό σας.
Σαν συμπέρασμα θα λέγαμε με καλή στοματική υγιεινή, επίβλεψη από τον οδοντίατρο και υγιεινή διατροφή θα περάσετε άφοβα την εγκυμοσύνη.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
http://www.dentistpefki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *