ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ! ! !

Η παρέα της Φρανφούρτης ρίχνει…δίχτυα για την επόμενη μέρα

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CRACH Σεπτέμβριος 2012

Η επεισοδιακή τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουρ­γείο Οικονομικών έφερε εκ νέ­ου στο προσκήνιο τον «εξαφα­νισμένο» Κώστα Σημίτη. Και οι «ψαγμένοι» είπαν από την πρώ­τη στιγμή πως ο Αντώνης Σαμα­ράς τοποθέτησε στην κυβέρνηση έναν εκ­πρόσωπο του εκσυγχρονισμού, ώστε να ετοιμάσει τo δρόμο για το «δάσκαλο» του και τα όποια σχέδια έχει.
Το ερώτημα βέβαια είναι ι εάν θα επιστρέψει ο Κώστας Σημίτης στην «ενεργό» δράση, καθώς το όνομα του αρχίζει να παίζει όλο και….
πιο δυνατά στην πολιτική σκακιέρα. Όχι στο ΠΑΣΟΚ!

Άλλωστε, κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώοτας Σημίτης ποτέ δεν ήταν ΠΑΣΟΚ! Ωστό­σο, η παρουσία του στην εκδήλωση του Κινή­ματος στις 3 Σεπτεμβρίου και τα σενάρια για το «ενδιαφέρον» που δείχνει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με ανθρώπους που προέρ­χονται από το «σύστημα» του φέρνουν στο προσκήνιο την παρέα της… Φρανκφούρτης, που δείχνει να συνωμοτεί εκ νέου! Κώστας Σημίτης, Σπύρος Σημίτης (αδερφός του πρώην πρωθυπουργού) και Λουκάς Παπαδήμος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία, μιλούν με «το­υς», εντός και εκτός Ελλάδας, και ετοιμάζονται να φέρουν στη χώρα μας τα ήθη και τα έθιμα με το…γερμανικό χρώμα, που κατέστησε την ελληνική επικράτεια πριν ξεσπάσει η περιβόητη κρίση στη χώρα μας… Φιλοδοξούν να φέρουν το βαθύ… γερμανικό κράτος στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τακτικές του παρελθόντος που σημείωσαν επιτυχία. Άλλωστε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει… Για τους νεότερους, η παρέα της Φρανκφούρτης πρωταγωνίστησε ιδιαίτερα επί κυβερνήσε­ων Κώστα Σημίτη. αφού ως πρωθυπουργός κα­τάφερε να επιβάλει το σύστημα του σε όλα τα επίπεδα. Και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συ­στήματος πιστώθηκε το 2002. όταν μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο σήκωναν -πρώτοι- τα χαρτο­νομίσματα του ευρώ! Η πρώτη μεγάλη νίκη.

Τότε. πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθη­καν, ωστόσο τις «φήμες» εκείνων των ημερών τις επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι πολιτικοί μας δέκα χρόνια μετά. Πιο συγκεκριμένα, οι Κώστας και Σπύρος Σημίτης και ο Λουκάς Παπαδήμος προ­σπαθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη… διαδικασία: Να φέρουν την Ελλάδα στο άρμα της Γέρμανίας. Ήθελαν με αυτό το σχέδιο η χώρα μας να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά. Ορισμένοι βεβαίως τόνιζαν τότε πως υπήρξε -παράλληλα με την ενοποίηση της Ευρώπης- σχέδιο ώστε η Ελλάδα να χάσει τα πάντα. Αυτό το σχέδιο περιλάμβανε την πολι­τική ενοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου υπό γερμανική διοίκηση, τον οικονομικό στραγ­γαλισμό και εξανδραποδισμό των αδύναμων κρατών-μελώντης ΕυρωπαΐκήςΈνωσης και της Ευρωζώνης, την απογύμνωση των ανί­σχυρων χωρών από τους εθνικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και τελικά τη γεωγραφική διεύρυνση της Γερμα­νίας. Είπατε… τίποτα; Ξεχνάει κανείς με πόση ευκολία μας έδωσαν το «πράσινο φως» για να σηκώσουμε πρώτοι τα χαρτονομίσματα του ευ­ρώ; Τόνους από μελάνι έχουν χυθεί για εκείνη την εποχή, ότι δηλαδή δεν είμαστε έτοιμοι για να γίνουμε Ευρωπαίοι.

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους! Η Γερμα­νία «κατέβηκε» στο Νότο και στην Ελλάδα κα­τάφερε με… συνοπτικές διαδικασίες να απο­κτήσει καταρχήν τους ελληνικούς παραγωγι­κούς τομείς! Ποιος λησμονεί άλλωστε τι συνέ­βη με το σπουδαίο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποιος λησμονεί την εξαγορά του ΟΤΕ από την DeutscheTelekom, και μάλιστα με τιμές… εξευτελιστικές κ.ο.κ. Ποιος επίσης δεν μπορεί να μη θυμάταιτι έγινε στους Ολυμπια­κούς Αγώνες, με την υπόθεση και της Siemens από τις καταθέσεις των «εμπλεκομένων» στη γερμανική Δικαιοσύνη!

Η αρχή…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Σύμ­φωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο και ποτέ δεν… διαψεύστηκαν, η παρέα της Φρανκφούρτης «εκφράστηκε» το 1985, όταν ξεκίνησε δειλά δειλά να εισέρχεται στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου η λογική της εφαρμογής αυστηρής και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.Όλοι άλλωστε θυμούνται πως ο Κώστας Σημί­της υπήρξε εκείνη την περίοδο ο εμπνευστής, ως υπουργός Οικονομίας, του τριετούς προ­γράμματος σταθεροποίησης, το οποίο προ­έβλεπε την υποτίμηση της δραχμής και το πά­γωμα των μισθών, αλλά και κάτι ακόμη: Η εφαρμογή του προγράμματος δεσμευόταν από ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 2 δισ. ECU, το οποίο όριζε ουσιαστικά την Κομισιόν ως τοποτηρητή της ελληνικής οικονομίας. Οι τοποτηρητές δεν ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εποχή της Τρόικας, αλλά την περίοδο 1990-1993, ελέω Στέφανου Μάνου, Μιράντας Ξαφά και Γιώργου Αλογοσκούφη.

Η λογική του φιλοευρωπαϊκού club του «κύ­κλου της Φρανκφούρτης» εκφράστηκε τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν σύμβουλος του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και είχε συμμετάσχει με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Στέφανο Μάνο, σε συζητήσεις αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέ­τρα, τα οποία μεταξύ άλλων προέβλεπαν και την υποτίμηση της δραχμής.

Μερικά χρόνια αργότερα ο «κύκλος της Φρανκφούρτης» κατάφερε και είχε ένα δικό του άνθρωπο στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός, καθορίζοντας τις τύχες της χώρας. Έθεσε ως στόχο την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τον πέτυχε με ανορθόδοξους τρόπους και, με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ανέλαβε στη συνέ­χεια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πανηγύριζαν μπροστά σε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Το σχέδιο είχε υλοποιηθεί…

Ο… ξεχωριστός Σπύρος Σημίτης
Όλες οι… παρέες έχουν φυσικά τον «εγκέ­φαλο», τον… αρχηγό που κινεί τα νήματα. Και στην περίπτωση της παρέας της Φρανκφούρτης ο αδερφός του Κώστα Σημίτη, Σπύρος, έχει αυ­τόν το ρόλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως θεω­ρείται ακόμα και σήμερα -έστω και εάν έχει χα­θεί τα τελευταία χρόνια- ως ο άνθρωπος του στενού πυρήνα του «γερμανικού βαθέος κρά­τους». Ο ίδιος μάλιστα όταν ρωτήθηκε σε συ­νέντευξη του στο «Βήμα» ότι χρεώνουν στο πρόσωπο του την ευμενή στάση της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές θέσεις, είπε το εξής: «Ε, ναι. Το ξέρω. Μέχρις ενός σημείου μπορεί και να είναι αλήθεια».

Ειδικότερα, ο Σπύρος Σημίτης σπούδασε Νο­μική στο Πανεπιστήμιο Φίλιπς στην πόλη Μάρμπουργκ της Γερμανίας και δίδαξε ως κα­θηγητής Εργατικό και Αστικό Δίκαιο αλλά και Πληροφορική στα πανεπιστήμια Γιούστους-Λίμπιγκ στην πόλη Γκίσεν και Γιόχαν Βόλφγ­κανγκ Γκέτε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής σχολής της Φρανκφούρτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Προσωπικά Δεδομένα και πρό­εδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευ­ρωπαϊκής Ενωσης, που εκπόνησε τη Χάρτα θε­μελιωδών Δικαιωμάτων στην οποία βασίστηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής Βιοηθικής (2001-2005) και ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Προσωπι­κών Δεδομένων (1975-1991) στη Γερμανία. Έχει εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οι­κονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανε­πιστημίου Αθηνών και του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Σπύρος Σημίτης, άλλωστε, θεωρείται «ο πατέρας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την “προστασία” των προσωπικών δεδομένων» με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ και κεντρικό ρόλο στην εισαγωγή της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϊ στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Για

πολλούς, αυτό, δεν λέει και πολλά, όμως το όνο­μα του συνδέθηκε -όπως έγραψε ο γερμανικός Τύπος- με τις κινήσεις που έκανε στα άδυτα της περιβόητης Στάζι, φέρνοντας στο προσκήνιο τις μεθόδους… σατανικής παρακολούθησης εκα­τομμυρίων πολιτών στην πάλαι ποτέ διχασμένη Γερμανία.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα και έχει διατελέσει αρμόδιος επίτροπος για την προ­στασία από την πληροφορική του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσης στη Γερμανία. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια με την εμπειρία του αυτή μίλησε σε ημερίδα που οργάνωσε στην Αθήνα το γερμανικό Ινστιτούτο Γκέτε με θέμα «Ο κό­σμος της πληροφορικής και η προστασίατης εννόμου τάξεως».

Στο μεταξύ, το μυαλό όλων πηγαίνει αυτόματα και στη Siemens, αν δηλαδή ο Σπύρος Σημίτης είχε σχέση με την εταιρεία. Αυτή η σχέση, όμως, εν μπορεί να «επιβεβαιωθεί» επισήμως, παρά ο γεγονός πως το όνομα του φιγουράρισε στις καταθέσειςτου Μιχάλη Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη. Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, όταν ήταν βουλευτής της Ν.Δ. και στο δικό του πόρισμα για τη γερμανική εταιρεία στην αντίστοιχη Εξεταστική στη Βουλή, είχε αναφέρει πως ο Σπύρος Σημίτης φαίνεται πως ετοίμασε τη συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens στο Κορακοχώρι Ηλείας το 2003, για την υπογραφή των συμβάσεων με την εταιρεία. Τότε, σύμφωνα πάντα μετ ο πόρισμα του Πάνου Καμμένου, συζήτησαν και για το Ίδρυμα «Ρόζεμπεργκ», στο ποίο είχε ενεργό ρόλο. σύμφωνα με τις καταθέσεις στη γερμανική Δικαιοσύνη, από τα χρήματα της Siemens!
Όμως, αν και κλειστός χαρακτήρας, ο Σπύρος Σημίτης, έχει πολλές γνωριμίες.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι φίλος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου. Αναφορικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Σπύρος Σημίτης, την εποχή που ανέλαβε υπουρ­γός Οικονομικών, σύμφωνα με όσα διέρρεαν από την Ιπποκράτους, τον πλησίασε. Και του είπε πως γνωρίζει ένα Γερμανό καθηγητή Οικονομίας, που μπορούσε να τον βοηθήσει στο έργο του. Μάλι­στα, για να τον… δελεάσει, του επισήμανε πως ο συγκεκριμένος καθηγητής θεωρείται από τα πρώτα ονόματα και πως επηρεάζει με την οικο­νομική του σκέψη την Άνγκελα Μέρκελ. Του είχε διαμηνύσει δε πως ήταν «κολλητός» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνεργασία, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε…

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Σπύρος Σημί­της, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ήταν εκείνος που τον κάλεσε στο τηλέφω­νο στις αρχέςτου 2012, όταν έκανε μια μίνι περιο­δεία στην Ευρώπη. 0 πρώην πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στο Λονδίνο, μίλησε μαζί του, έχον­τας δίπλα του την Άντα Παπανδρέου και συμφώ­νησαν να τα πουν. καθώς, όπωςτου είπε: «Ο αδερφός μου έχει απορίες και πρέπει να συζητή­σετε!». Έτσι κι έγινε! Ο Γιώργος Παπανδρέου πή­γε στο σπίτι του Σπύρου Σημίτη στη Γερμανία, όπου συζήτησε για αρκετή ώρα με τον αδερφό του και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η συζήτηση περιστράφηκε στα του ΠΑΣΟΚ, της κυ­βέρνησης, των μνημονίων κ.ο.κ.

Να σημειωθεί εξάλλου πως ο Σπύρος Σημίτης, ο οποίος έρχεται κάθε φορά ινκόγκνιτο στη χώρα μας, δίνει διαλέξεις -χωρίς δημοσιότητα-, ενώ οι συνεντεύξεις του είναι σπάνιες. Ωστόσο, την 5η Δεκεμβρίου 1999, σε μεγάλη του συνέντευ­ξη στην «Καθημερινή», επιβεβαίωσε την… παρέα της Φρανκφούρτης, όταν είπε μεταξύ άλ­λων τα εξής: «Στην Ευρώπη, επιτέλους, θα πρέ­πει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια ήπειρο κλειστή σαν φρούριο ή μια πολιτική κοινότητα με κοινά και ανοιχτά σύνορα;»…

Ερωτηθείς μάλιστα για τον αδερφό του; «Ζήσαμε τη βαθμιαία αλλαγή της νοοτροπίας στη συμπεριφορά των Γερμανών και των Γάλλων και βιώσαμε τη βαθμιαία ενοποίηση της Ευρώπης. Θα έλεγα ότι τότε κατάλαβα ότι εκείνο που προ­έχει είναι να ξεπεράσουμε εντελώς όλους τους εθνικισμούς και να περάσουμε σε ένα άλλο νέο στάδιο, όπου στο κέντρο της προσοχής μας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος πολίτης».

Η επιστροφή και η συνταγή Σημίτη
Η επιστροφή της παρέαςτης Φρανκφούρτης ουσιαστικά έγινε το 2009, όταντο ΠΑΣΟΚ ήρθε εκ νέου στην εξουσία. Ο Γιώργος Παπανδρέου θυμίζουμε πως ήθελε διακαώς τον Λουκά Παπαδήμο στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ακό­μα και για τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρ­νηση. Εκείνος, ωστόσο, δεν δέχτηκε την πρόταση του, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί στη συνέχεια, ως σύμβουλος του, ταξίδευαν μαζί στις Βρυξέλ­λες για τις Συνόδους Κορυφής.

Και τότε άρχισε από το δημοσιογραφικό κό­σμο, ξαφνικά, να ακούγεται εκ νέου ο Κώστας Σημίτης. Δύο άρθρα του για την κρίση άρχισαν να φέρνουν στο προσκήνιο την παρέα της Φρανκφούρτης, καθώς όλοι μιλούσαν για κυβέρνηση συνεργασίας με τον Λουκά Παπαδήμο πρωθυ­πουργό! Ποιον; Εκείνον που στάθηκε δίπλα στον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όταν εκείνος ζητούσε από τη χώρα μας να λάβει σκληρά και θαρραλέα μέ­τρα! Εκείνον που σήμερα ορισμένοι φιλοδοξούν να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο, ως επικε­φαλής ενός κόμματος με τα χαρακτηριστικά της Φρανκφούρτης!

Και όλα αυτά τα συνδέουν με τον Κώστα Σημί­τη. Πως εκείνος κρύβεται πίσω από όλα, πως εκείνος μεθοδεύει επιδεκτικά το έργο του, αυτό που ονειρεύεται.

Ρωτούν να μάθουν με ποιους μιλάει, τι κάνει στη προσωπική του ζωή, ποιους συναντάει, ποιοι συμμετέχουν στο νέο του… εγχείρημα.

Καταρχήν, ο πρώην πρωθυπουργός συνηθί­ζει πλέον να δίνει άρθρα σε κορυφαίες εφημε­ρίδες της Ευρώπης, ωστόσο τώρα νιώθει… μό­νος, αφού τον εγκατέλειψε για την κυβέρνηση ο Γιάννης Σουρνάρας, με τον οποίο συνυπέ­γραψαν τα περισσότερα. Με τον υπουργό Οικο­νομικών ωστόσο σχεδόν μιλάει όποτε αυτό χρειαστεί απαραίτητο, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί… πρότυπο τον Κώστα Σημίτη, με ό,τι αυτό σημαίνει…

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι και ιδιαίτε­ρα ανοιχτός χαρακτήρας. Οι παρέες του, συγκεκριμένες και… ελάχιστες. Μιλάει με τον Τάσο Γιαν­νίτση τη Θάλεια Δραγώνα και το σύζυγο της, κα­θηγητή Κώστα Μουζέλη, τον επίσης καθηγητή Κώστα Τσουκαλά αλλά και και τη Φωτεινή Τσαλίκογλου. Βεβαίως, στο στενό του κύκλο παραμέ­νει πάντα ο αδερφόςτου Σπύρος, όταν βέβαια συναντιούνται στην Ελλάδα ή τη Γερμανία.

Με ποιους άλλους συνομιλεί τακτικά; Έχου­με και λέμε: Βασίλης Ράπανος, Απόστολος Ταμβακάκης και Θεόδωρος Πανταλάκης. Κοινό χαρακτηριστικό όλων; Είναι τεχνοκράτες. Μάλιστα, όλοι τους θα αποτελούσαν την ομάδα των σοφών επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου! Όλοι όμως αρνήθηκαν…

Οι γνωριμίες του, πάντως, «εξαπλώνονται» και στο εξωτερικό. Άλλωστε, η συμμετοχή του στην Επιτροπή Σπινέλι δεν μπορεί να είναι τυχαία. αφού γνωρίζει πολύ καλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιλάει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ!

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Σπινέλι θεω­ρείται μια «κυκλωτική» κίνηση, γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σφραγίδα σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, πρώην πρωθυ­πουργών και αρχηγών κομμάτων, με στόχο τη «διάχυση» και υιοθέτηση ιδεών για μια «άλλη, ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη». Ποιοι εί­ναι αυτοί οι άνθρωποι που ταράσσουν την αδράνεια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο; Είναι κα­τά κανόνα σοσιαλδημοκράτες-σοσιαλιστές, αλλά και φιλελεύθεροι, Πράσινοι, κεντροαριστεροί, που αγωνιούν για τις εξελίξεις. Πολιτικοί που έχουν αφήσει τη «σφραγίδα» τους στις χώρες τους και έχουν συμβάλει για την ενωμένη Ευρώπη θέλουν να βάλουν την υπογρα­φή τους προτείνοντας το δικό τους «μανιφέστο»: Ζητούν γοργά βήματα για μια Ευρώπη που θα σταθεί στα πόδια της και δεν θα επικαλείται «έλλειμμα ηγεσίας».
Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί δι­αύλους επικοινωνίας με τον Ρομάνο Πρόντι, με τον ιστορικό ηγέτη των Πράσινων της Γερμανίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φίσερ, με τους Βέλγους Ντεάν και Φερχόφστατ, με τον οικονο­μολόγο Χόλαντκ.ά.
Λεπτομέρεια σημαντική: 0 Κώστας Σημίτης τα πηγαίνει αρκετά καλά με τους γαλαζοαίματους! Και αυτό γιατί νονός του είναι ο μικρότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου του Α’. πρίγκιπας Χριστό­φορος (πατέρας, για την ιστορία, του πρίγκιπα Μιχαήλ, που έγινε διάσημος διεθνώς ως συγγραφέας με το όνομα Μισέλ ντε Γκρες), ο οποίος βά­φτισε το μικρό Κωνσταντίνο τέσσερα χρόνια πριν ο ίδιος πεθάνει από πνευμονία.
Ο κύκλος των γνωριμιών και των επαφών του Κώστα Σημίτη εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ, με διάσημους καθηγητές, οι οποίοι τον… ενο­χλούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ζητών­τας την άποψη του για την κρίση στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ιδιαίτε­ρες σχέσεις και με την άλλη πλευρά του Ατλαντι­κού, αφού κανείς δεν λησμονεί το «ευχαριστώ την Αμερική» για τη μεσολάβηση της τις πρώτες μέρες του στην πρωθυπουργία το 1996.
Το σχέδιο…
Εν κατακλείδι, ο Κώστας Σημίτης θέλει να «παίξει» πλέον σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη της Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη περίο­δο. Τα σενάρια των προηγούμενων μηνών περί… κόμματος υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου δεν ήταν τυχαία, αφού κάποιοι επιζητούν την εμμέσως πλην σαφώς επιστρο­φή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυ­πουργός το ξέρει, άλλωστε μιλάει με πολύ κό­σμο και δείχνει να ετοιμάζεται, σιωπηλά και αθόρυβα, στο νέο του στόχο. Στο νέο στόχο της παρέας της Φρανκφούρτης.
Το μοναδικό… εμπόδιο -προςτο παρόν- είναι ο πολιτικός φορέας που λέγεται ότι κυοφορείται από στελέχη που ανήκουν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Ο ίδιος, ωστόσο, με την παρουσία του στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ έδειξε πως δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση, αν και σαφώς θα μπορούσε να ήταν το καλύτερο… άλλοθι! Ο Λουκάς Παπαδήμος πηγαίνει στους Αγίους Θεοδώρους αλλά και στο Κορακοχώρι Ηλείας, ο Σπύρος Σημίτης έρχεται συχνά πλέον στην Ελλάδα. Και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, διατηρεί φιλικούς διαύλους με την Άννα Διαμαντοπού­λου. Η μη εκλογή της στις τελευταίες εκλογές την έκανε να στραφεί στον Κώστα Σημίτη. Η απόφαση της μάλιστα να δίνει διαλέξεις στην Ευρώπη αλλά και τα… μαθήματα της στο Χάρ­βαρντ, σε λίγο καιρό, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έδωσε στην πρώην υπουργό το «πράσινο φως» να φέρει στην Ελλάδα το think tank «Notre Europe» του Ζακ Ντελόρ. Το συγκεκριμένο think tank έχει πολλές ομοιότητες με την Επιτροπή Σπινέλι. αφού τα μέλη είναι σχεδόν τα ίδια!
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το σύστημα που «τονώνει» την παρέα της Φρανκφούρτης είχε στο παρελθόν… παρυφές, με πρωταγωνι­στή τον Δημήτρη Τσάτσο, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το γερμανικό παράγοντα συνταγματολόγων
Και η ερώτησηΐίναι η εξής: Ποιοι ήταν οι μαθητές του; Απάντηση: Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώτος είναι πρό­εδρος του ΠΑΣΟΚ, τελικά, και ο δεύτερος ετοι­μάζεται για νέο κόμμα με αναφορά στην ευρω­παϊκή Κεντροαριστερά. Στην ουσία, δηλαδή, υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, με ό,τι σημαί­νει αυτό…
Το νέο σχέδιο είναι πιο οργανωμένο από ποτέ. Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή. Εκτός εάν αυτός είναι ο απώτερος στόχος τους, όπως φάνηκε περίτρανα τα τελευταία 30 χρόνια.

του Σπύρου Νάννου

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *