Εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ

Εμπάργκο στις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων από την ΠΓΔΜ επέβαλε το Κόσοβο μετά την απόφαση της κυβέρνησης στα Σκόπια να επιβάλει… περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από τις χώρες της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης). …

«Για τρίτη κατά σειρά χρονιά, η κυβέρνηση των Σκοπίων παρεμποδίζει τις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από το Κόσοβο, κάτι που είναι αντίθετο με τη συμφωνία CEFTA. Παρά τις υποσχέσεις ότι η απόφαση θα ανακληθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, οι περιορισμοί στις εισαγωγές αλεύρων ισχύουν ακόμη. Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιου είδους παρεμποδίσεις και ως εκ τούτου αποφάσισε να επιβάλει, ως αντίμετρα, παρεμποδίσεις σε μία σειρά από “μακεδονικά” προϊόντα. Το εμπάργκο θα ισχύει μέχρις ότου η χώρα αποσύρει τους περιορισμούς για τις εισαγωγές αλεύρων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσόβου.

Το εμπάργκο που επέβαλε το Κόσοβο αφορά τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων, ποτών, γαλακτομικών προϊόντων, γλυκισμάτων και προϊόντων καπνού από την ΠΓΔΜ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΓΔΜ η οποία απείλησε να προχωρήσει σε ανάλογα αντίμετρα εις βάρος του Κοσόβου.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διευθετήσει το ζήτημα μέσω του διαλόγου και εντός της σημερινής ημέρας. Εάν το ζήτημα δεν διευθετηθεί, τότε όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι περιορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση του για τις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων αφορούσαν όλες τις χώρες της CEFTA και όχι κάποια συγκεκριμένη χώρα και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι προχώρησε σε ένα μονομερές μέτρο χωρίς καν να ενημερώσει τα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η χώρα του στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων είναι σύμφωνες με τους κανόνες της CEFTA και αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής παραγωγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές των προϊόντων της ΠΓΔΜ προς το Κόσοβο δεν ωφελούν καμία από τις δύο χώρες και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Την ανησυχία τους για το εμπάργκο του Κοσόβου όσον αφορά στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ εξέφρασαν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, τους πρώτους επτά μήνες του 2013 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου ανήλθε στα 177 εκατ. δολάρια.

Οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς το Κόσοβο τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 160 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Κόσοβο ανήλθαν μόλις στα 17 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων, από την 1η Ιουλίου, με σκοπό την προστασία της τιμής της τοπικής παραγωγής .Οι περιορισμοί αυτοί επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, από τις 2 Σεπτεμβρίου η ΠΓΔΜ ήρε τους περιορισμούς για τις εισαγωγές σιτηρών, ενώ ανήγγειλε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακληθεί και η απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές αλεύρων, καθώς, όπως εκτίμησε, έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην τοπική αγορά, μιας και έχει διατεθεί το 95% της εγχώριας παραγωγής σιταριού.
Η αρχική απόφαση της ΠΓΔΜ για περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Σερβίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών και αλεύρων στην ΠΓΔΜ. Η σερβική κυβέρνηση είχε απειλήσει ότι αν η ΠΓΔΜ δεν άρει τους περιορισμούς θα προχωρήσει σε αντίμετρα και θα επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές κρασιών και λαχανικών από την ΠΓΔΜ.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν δηκτικά ότι «η Σερβία ήταν αυτή που απειλούσε με αντίμετρα, όμως αυτά ήλθαν από το Κόσοβο».
euro2day.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *