Ομιχλώδες τοπίο για τη δοση

Ομιχλώδες παραμένειτ ο τοπίο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς παρά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με Σαμαρά και Βενιζέλο η στάση τους απέναντι στα ανοιχτά ζητήμτα δεν άλλαξε. Διαρροές τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Ιπποκράτους αναφέτουν ότι μετά τις επαφές Σαμαρά με την Μέρκελ δεν τίθεται πλέον το θέμα του δημοσιονομικού κενού…

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δημοσιονομικά θα κριθούν από το Euroworking group και τους επιτελείς του ΔΝΤ σε άλλη βάση και το μπαλάκι για να κριθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι σε πολιτικό γήπεδο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης Μαξίμου και Στουρνάρας με συντονισμένες διαρροές προς τα media αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. είναι πλέον ορατή.

Οι ισορροπίες στο Eurogroup είναι πιο σύνθετες και ο γερμανικός άξονας χάνει στηρίξεις, ενώ αυξάνονται τα προβλήματα άρα και οι απαιτήσεις από χώρες του Νότου. Πολιτική στήριξη και οικονομική βοήθεια με ταχύτερους ρυθμούς προσδοκά από το Eurogroup και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας η οποία αντικρίζει την άβυσσο μιας πολιτικής κρίσης μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα σε αυτό το σκηνικό να θέσει το ελληνικό ζήτημα προσδοκώντας πολιτική λύση στις αστοχίες του προγράμματος και στην αδυναμία τήρησης των δεσμεύσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και στα δημοσιονομικά.

Πηγές του Μαξίμου και ο Γιάννης Στουρνάρας διαρρέουν στα media πληροφορίες για βελτίωση του -ήδη θετικού κλίματος- κοινό τόπο στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και καλλιεργούν προσδοκίες για συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Πηγές του Sofokleousin.gr στα διεθνή φόρα επισημαίνουν ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται μεν κοντά σε πολλά ζητήματα αλλά θεωρείται ανέφικτη μια συμφωνία που θα καλύπτει τα ανοικτά ζητήματα στο σύνολό τους. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της τρόικας δεν είναι να μπλοκάρει την εκταμίευση αλλά να πετάξει το μπαλάκι στο Eurogroup καθώς η δυναμική που προσλαμβάνει το Δημόσιο χρέος θεωρείται ανεξέλεγκτη και η προοπτική που δημιουργείται αποκλίνει πολύ από τις προβλέψεις του προγράμματος.

Στην πραγματικότητα κοινός τόπος είναι η αποτυχία του προγράμματος αλλά οι δυο πλευρές εστιάζουν σε διαφορετικές αιτίες, αλλά τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιτακτική την πολιτική παρέμβαση καθώς τεχνοκρατικά η Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί.

Οι διαρροές

Στη συνάντηση με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προέβαλε και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως εχέγγυο για αποτελεσματική δράση από την πλευρά της κυβέρνησης – σε μια ευθεία αιχμή για την τακτική που ακολουθούσε ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Παράλληλα, ο χθεσινός κύκλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανέδειξε και το νέο πλαίσιο συνεννόησης που οικοδομούν οι δύο, πλέον, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πριν συναντηθεί, χθες το βράδυ, με τους εκπροσώπους των δανειστών μετέβη στο Μαξίμου και ενημερώθηκε από τον κ. Σαμαρά για τις νέες παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε και η κυβέρνηση εν συνόλω να εμφανιστεί με ενιαία γραμμή.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους η τρόικα δεν έθεσε ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Βενιζέλο και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Ρήγας). Αντιθέτως, το θέμα θίχτηκε μετ’ επιτάσεως από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θέλοντας να δείξει ότι οι πολίτες έχουν αγγίξει τα όριά τους επέμεινε ότι ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο Βενιζέλου στη Βουλή και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε και το πρόβλημα με το κλίμα που δημιουργείται κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα και τόνισε ότι η ανάδειξη μόνο των ανοικτών ζητημάτων δημιουργεί μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος, οι επισκέψεις της τρόικας πρέπει να αναδεικνύουν τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και τις προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, όπως είπε, αλλά κυρίως λόγω της ψυχολογικής σημασίας που θα είχε το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *