Τελευταία Νέα

Αναστάσιος: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πέσουμε πάλι στην παγίδα του διχασμού»

Μήνυμα ελπίδας ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση αποστέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και, αφού αποδίδει τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας στη διαφθορά, την πλεονεξία, το ψέμα και τον άκρατο εγωισμό, στη συνέχεια παρομοιάζει την κατάσταση με τον…

καρκίνο ο οποίος απαιτεί χημειοθεραπεία που αποτελεί όπως τονίζει μια «σκληρή όμως απαραίτητη διαδικασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας εκφράζει την ανησυχία του για το περίεργο «παιδομάζωμα» με τους μορφωμένους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κρίση έχει όνομα. «Έχει όνομα και αυτό είναι η διαφθορά. Η εκτεταμένη διαφθορά, η πλεονεξία, ο άκρατος εγωισμός», λέει μεταξύ άλλων.

Όσο για το αν η Εκκλησία είχε μερίδιο στην κρίση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οφείλω να υπενθυμίσω ότι Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος, αλλά όλοι οι βαπτισμένοι στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Και υπάρχει μερίδιο σε όλους όσοι έχουν προσβληθεί από τους ιούς της διαφθοράς. Οι κληρικοί και οι θεολόγοι δεν τονίσαμε όσο πρέπει τον προφητικό λόγο για την πολύμορφη αδικία και ανομία που υπονομεύουν την κοινωνία».

Και συμπληρώνει: «Ο διχασμός μάς κυνηγάει από την αρχαιότητα. Αλλάζει μορφές. Συχνά τα κόμματα κινούνται με μια διχαστική τακτική. Δηλαδή, σαν να μην υπάρχει τίποτα καλό στον άλλον. Ο διχασμός είναι ο επικίνδυνος ιός, που τον έχουμε μέσα μας και πάση θυσία οφείλουμε να τον αποφύγουμε. Αυτός μας κατέστρεψε. Τι έγινε με την Μικρασιατική Καταστροφή; Τι έγινε με τον Εμφύλιο; Όταν άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο, το πρώτο το οποίο με συντάραξε ήταν τα γερμανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν τον Πειραιά. Το δεύτερο όταν έβλεπα στην Κυψέλη, που τότε ήτανε χωράφια, να σκοτώνονται αδέρφια. Λοιπόν, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πέσουμε πάλι σε αυτή τη φοβερή παγίδα».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *