Η τρόικα φεύγει, η Κομισιόν έρχεται…

Τα πράγματα ξεκαθάρισαν όσο μπορούσαν για την ώρα να ξεκαθαρίσουν. Οι δανειακές δόσεις έρχονται… στάγδην βραδέως, συνδεδεμένες με νέα προαπαιτούμενα, ενώ δεν έχει καν ανοίξει το κεφάλαιο της νέας συμφωνίας για ….
χρηματοδοτικό κενό και αναδιάρθρωση χρέους, που θα συνδεθεί με τα δικά της «προαπαιτούμενα».

Οπότε, έχουμε ένα νέο, «τριφασικό» μνημόνιο, που απαρτίζεται από το ήδη ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, από τα προαπαιτούμενα για τις… δόσεις της δόσης και κυρίως από τα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τις εξασφαλίσεις που θα απαιτηθούν για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα λέει τα εξής:

Η ευρωπαϊκή δόση 8,3 δισ. ευρώ θα σπάσει σε τρία μέρη: 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου (που θα πάνε στο σύνολό τους για τα ομόλογα που λήγουν στις αρχές Μαΐου), 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι δύο δόσεις του 1 δισ. ευρώ εκάστη θα συνδέονται με νέα προαπαιτούμενα, όπως ο «τεμαχισμός» της ΔΕΗ κ.λπ.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δώσει δύο δόσεις, 1,8 δισ. ευρώ εκάστη, την πρώτη άμεσα για να καλυφτούν τα ομόλογα των αρχών Μαΐου.

Η συζήτηση για το χρέος και το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα πάει ακόμη πιο πίσω: στο διάστημα μεταξύ φθινοπώρου και τέλους του έτους. Τότε θα μπορεί να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η πορεία κρίσιμων μακρο-οικονομικών μεγεθών όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, ο πληθωρισμός, η ανεργία κ.λπ.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στο σοκ των αποτελεσμάτων των ευρω-εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με άνοδο του ακροδεξιού και αριστερού ευρωσκεπτικισμού) για να ζητήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να σταματήσει η διαδικασία των ανά τρίμηνο ελέγχων από την τρόικα και να συνεχιστεί το «μάνατζμεντ» του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής από τα ευρωπαϊκά όργανα, βασικά την Κομισιόν. Μια τέτοια «αποδρομή» της τρόικας είναι πιθανή αλλά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς οι δανειστές περιμένουν για να αξιολογήσουν τα δεδομένα ύστερα από τις εκλογές του Μαΐου.

Αν πάντως υπάρξει, θα εισαγάγει την Ελλάδα σε έναν νέου τύπου, μνημονιακό ευρωπαϊκό οικονομικό έλεγχο στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού υπερ-μνημονίου.

Αλλά γι’ αυτό θα επανέλθουμε σύντομα…

http://www.rizopoulospost.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *