Bloomberg: Η Ελλάδα μειώνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και «δοκιμάζει» τη συμφωνία με τους πιστωτές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022 σχολιάζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι η εν λόγω κίνηση «δοκιμάζει» τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρεται στις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των οποίων ανέφερε ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης που μεταφέρει 5,5 δισ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα ως εγγύηση για τους πιστωτές της.

Εν συνεχεία το πρακτορείο αναφέρθηκε σε όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό, στον οποίο έχουν μεταφερθεί τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο στους δανειστές της.

Το Bloomberg σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές με αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους τους για την Ελλάδα.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», σχολίασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη, το πρακτορείο εκτιμά ότι «πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, με τις χθεσινές του εξαγγελίες επί του πακέτου μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας, ευελπιστεί να καλύψει τη διαφορά με την Νέα Δημοκρατία, καθώς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσει.

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *