Ελληνικά καθημερινά δράματα, πρώτο θέμα στο Bloomberg

Ο Γιώργος Κακαμπούκης είναι ένας 87χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Ένας άνθρωπος που επέζησε της ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας, τον Εμφύλιο, το Πραξικόπημα. Μια ολόκληρη ζωή έζησε δράματα, αγώνες και τώρα, απόμαχος της ζωής, βλέπει ακόμα και το εισόδημά του να μειώνεται. Η κυβέρνηση περιέκοψε το Δώρο Πάσχα
“Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν να…..
χάσουν τίποτε. Δεν έχουν χάσει τίποτε”, λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Κακαμπούκης στους δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg που φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση ένα εκτενές και άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ, ένα οδοιπορικό της κρίσης στην Ελλάδα ιδωμένο όμως από την πλευρά των απλών πολιτών, όσων βιώνουν πρώτοι την κρίση, τα πλήγματα από την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και πληρώνουν το κόστος της προσπάθειας ανάκαμψης.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, απευθύνθηκε στους Έλληνες και τους υποσχέθηκε, ως άλλος Οδυσσέας, ότι γνωρίζει το δρόμο για την Ιθάκη, για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδό της.

Έκτοτε οι Έλληνες κατανόησαν πως αυτό το ταξίδι θα είναι μακρύ και επίπονο. Ένα χρόνο μετά, με συνεχείς περικοπές και διαρκείς αυξήσεις φόρων, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το χρέος της χώρας (το μεγαλύτερο αναλογικά στην Ευρωζώνη) και η κυβέρνηση πιέζει για ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και για νέα μέτρα. Την ίδια ώρα τα spreads των ελληνικών ομολόγων σπάνε όλα τα ρεκόρ, “τιμολογώντας” ήδη την προσφυγή σε αναδιάρθρωση του χρέους που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 159% του ΑΕΠ μέχρι τις αρχές του 2012. Τραγικά τα αποτελέσματα και στην ανεργία, που οδεύει προς το 15% φέτος, ενώ και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για συρρίκνωση πάνω από το 3% της οικονομίας. Και μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε ένα σχέδιο για περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, στοχεύοντας στα κονδύλια της Παιδείας, της Υγείας και των Μεταφορών.
Έχασαν λεφτά…

Πάνω από 768.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να περικόπτονται, νοσοκομεία ξεμένουν από υλικό και προμήθειες, ενώ θεριεύει ένα κίνημα ανυπακοής, το γνωστό πλέον στην Ελλάδα “Δεν Πληρώνω”, που αντιτίθεται στην πληρωμή διοδίων και κομίστρων.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πρωτοφανή πιεστική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες. Η 50χρονη Αθηνά Ελευθερίου βαρέθηκε αυτή την κατάσταση. Βαρέθηκε και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

“Θα έπρεπε να τον πετάξουμε στη θάλασσα και να τον αφήσουμε να βρει μόνος του το δρόμο για την Ιθάκη” σχολιάζει καυστικά και συμπληρώνει πως “κανείς δεν ρώτησε τους Έλληνες προτού αυξήσει τους φόρους, τις τιμές, το κόστος ζωής”.

Μαζί της συμφωνεί ο 57χρονος σύζυγός της Γιάννης Κωνσταντινίδης ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πιέζει ασφυκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ξεζουμίζει μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν φόρους για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού. “Η κυβέρνηση παίρνει το 45% των κερδών μας, 23% ΦΠΑ, ανέβασε τους έμμεσους φόρους, δεν μας έχει αφήσει τίποτε. Μας έχει φέρει σε θέση να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας”.

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg τονίζουν πως το συγκεκριμένο ζευγάρι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών: αυτών που αποκαλεί “δυσαρεστημένους”. Και επικαλείται πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο αριθμός των δυσαρεστημένων από τη κυβέρνηση αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, διαρκώς αυξάνεται.
Η πτώση των ποσοστών στα δύο κόμματα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην τελευταία δημοσκόπηση της Kapa Research (διεξήχθη μεταξύ 11 και 14 Απριλίου) βάσει της οποίας το 30% των Ελλήνων δεν προτίθεται να ψηφίσει κανένα κόμμα και την ίδια στιγμή τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά (ΠΑΣΟΚ 21,7%, ΝΔ 20,1%).

Στην ίδια δημοσκόπηση περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ως μεγαλύτερο φόβο τους μια περαιτέρω σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους και ως δεύτερη ανησυχία τους το ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας.

Το αφιέρωμα του Bloomberg στο “ελληνικό δράμα” καταλήγει και πάλι με μια εύστοχη απάντηση του 87χρονου συνταξιούχου. Ο οποίος, απαντώντας έμμεσα στις προειδοποιήσεις ων ουκ έστι αριθμός ξένων αξιωματούχων και “ειδικών” αναφορικά με τις … “επίπονες αλλαγές και την μακρά περίοδο προσαρμογής” που περιμένει την Ελλάδα , δηλώνει: “Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Η χρεοκοπία είναι απλώς μια λέξη. Έχουμε χρεοκοπήσει ξανά το 1843 και το 1893. Αλλά η χρεοκοπία δεν θα σημάνει το τέλος της ιστορίας, θα δείτε πως η κρίση και τα αδιέξοδα θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες …”.

http://kostasxan.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Η ΒΟΥΛΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΘ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΝΕΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ……..

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΟΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΤΩΡΑ ΠΗΡΕΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ?ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΣΥΝΕΝΕΝΟΗΜΕΝΑ.ΕΠΟΤΟΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΛΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΕΓΙΝΕΣ ΣΟΦΟΣ.ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΜΟΥΤΖΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΧΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ.ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ.ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ.ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΛΙ.ΚΑΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ.ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.ΝΑ ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΘΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ.ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΝΕΙ.ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΑΝ ΤΙΣ ΕΙΧΕΣ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΝ.ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.ΟΣΟ ΟΨΗΜΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΕΟΝ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ.ΤΟΥΣ ΑΛΟΔΑΠΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ".

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *