Bloomberg: Η στάση της Μέρκελ για την Ελλάδα δεν αλλάζει

Όποιος και εαν είναι ο νέος εταίρος στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συνεχίσει την πολιτική της αυστηρής λιτότητας στην…

Ελλάδα, αναφέρεται στο άρθρο που παρουσιάζει την χώρα μας ως καζάνι έτοιμο να εκραγεί.
”Οι δρόμοι της Αθήνας γίνονται όλο και πιο αφιλόξενοι. Τα ΜΑΤ κλήθηκαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ η στήριξη για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή –που εμπλέκεται στη δολοφονία ενός νεαρού μουσικού της ραπ στην Αθήνα- αυξάνεται.
Ακόμη πιο καταστροφική θα μπορούσε να είναι η άρση του πενταετούς μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχει βοηθήσει χιλιάδες Έλληνες να κρατήσουν το σπίτι τους”.

Ξανά στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού δράματος του χρέους η Ελλάδα

Έπειτα από μια συνάντηση τεσσάρων ωρών με τους εκπροσώπους των διεθνών πιστωτών την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είχε μερικά ενθαρρυντικά νέα να μοιραστεί: η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μικρό πλεόνασμα φέτος, ενώ η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,8% αντί για 4,2% που αναμενόταν προηγουμένως.
Η επανεκλογή της Angela Merkel σημαίνει ότι η Γερμανία, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 240 δισεκατομμύρια που έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί να δοθούν στην Αθήνα, πιθανότατα θα συνεχίσει να επιμένει στη στάση της για διατήρηση της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό “κενό” 4,4 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και νέες “τρύπες” το 2015 και το 2016. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.

Η επανεκλογή της Angela Merkel σημαίνει ότι η Γερμανία, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 240 δισεκατομμύρια που έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί να δοθούν στην Αθήνα, πιθανότατα θα συνεχίσει να επιμένει στη στάση της για διατήρηση της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα. Παρά το ότι θα αναζητά έναν νέο εταίρο για να σχηματίσει συνασπισμό -κατά πάσα πιθανότατα θα απευθυνθεί στο κόμμα των Πρασίνων και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD- η στάση της Merkel για την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της JPMorgan Chase (JPM), Alex White.
Στο μεταξύ, οι δρόμοι της Αθήνας γίνονται όλο και πιο αφιλόξενοι. Τα ΜΑΤ κλήθηκαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ η στήριξη για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή –που εμπλέκεται στη δολοφονία ενός νεαρού μουσικού της ραπ στην Αθήνα- αυξάνεται
Το κόμμα της Μέρκελ απέσπασε το 41,5% των ψήφων που σημαίνει ότι η Καγκελάριος «θα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος», λέει ο White. «Δεδομένης της αδύναμης θέσης τους, αναμένουμε ότι τόσο το SPD, όσο και οι Πράσινοι θα επικεντρωθούν περισσότερο σε εγχώρια ζητήματα και δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές διαφορές ως παράγοντας διάλυσης της συμφωνίας».

Στο μεταξύ, οι δρόμοι της Αθήνας γίνονται όλο και πιο αφιλόξενοι. Τα ΜΑΤ κλήθηκαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ η στήριξη για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή –που εμπλέκεται στη δολοφονία ενός νεαρού μουσικού της ραπ στην Αθήνα- αυξάνεται.

Ακόμη πιο καταστροφική θα είναι η άρση του μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων
Ακόμη πιο καταστροφική θα μπορούσε να είναι η άρση του πενταετούς μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχει βοηθήσει χιλιάδες Έλληνες να κρατήσουν το σπίτι τους. Το 29% περίπου των δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι μη εξυπηρετούμενα, απειλώντας τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Στην Ισπανία αντίστοιχα, οι κατασχέσεις κατοικιών προκάλεσαν κύμα αυτοκτονιών και μαζικών διαδηλώσεων. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να άρει το μορατόριουμ ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια, «δεν θα είναι εύκολο», λέει ο κ. Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International (8604:JP) με έδρα το Λονδίνο.

newsit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *