BMW: Αυτόνομο μοντέλο στην παραγωγή μέχρι το 2021

1Η αυτόνομη οδήγηση είναι η νέα τάξη πραγμάτων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Και οι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα είναι περισσότερο έτοιμος όταν το αύριο γίνει… σήμερα.
Η BMW επενδύει και συνεργάζεται με την Intel και την Mobileye για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη στα αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Και ανακοινώνει ότι θα είναι έτοιμη να βάλει στην παραγωγή το δικό της αυτόνομο μοντέλο το 2021. Η εταιρεία λάνσαρε το νέο concept με την ονομασία iNext, ως ένα νέο brand κάτω από την ομπρέλα της BMW, όπως είχε κάνει και με τα ηλεκτρικά και υβριδικά της σειράς i.

Στα σχέδια της BMW είναι και η ανάπτυξη λύσεων αυτόνομης μετακίνησης ανεξάρτητα από την κατοχή αυτοκινήτου, δηλαδή λύσεις αυτόνομου ride sharing.

Η BMW χωρίζει την διαδικασία «αυτονόμησης» του οχήματος από τον οδηγό του σε τρία στάδια: Χωρίς μάτια, χωρίς μυαλό, και τελικά, χωρίς οδηγό. Το αυτοκίνητο που υπόσχεται ότι θα λανσάρει το 2021 η μάρκα θα ανταποκρίνεται και στα τρία στάδια, σύμφωνα με τον Amnon Shashua, CTO της Mobileye.

Ο Harald Kruger, πρόεδρος της BMW, δήλωσε πάντως ότι «η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι εφικτό το απόλυτο στάδιο αυτονομίας κίνησης χωρίς καμία συμμετοχή από τον οδηγό. Η υπάρχουσα για την ώρα τεχνολογία δεν επιτρέπει την δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, καλύπτοντας κάθε πιθανό σενάριο κινδύνου. Αλλά η συνεργασία των τριών εταιρειών αυτόν τον στόχο έχει.

Η συζήτηση για την ασφάλεια μονοπώλησε όπως ήταν φυσικό την συνέντευξη Τύπου. Και το παράδειγμα της Tesla, το αυτοκίνητο της οποίας είχε σύγκρουση ενώ κινείτο με τον αυτόματο πιλότο, αναφέρθηκε ως παράδειγμα για να επισημανθεί ότι η ασφάλεια των αυτόνομων οχημάτων δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που εξασφαλίζει η παρουσία του οδηγού.

Ο Kruger επισήμανε ότι οι τέσσερις προτεραιότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας στο άμεσο μέλλον είναι η αυτόνομη οδήγηση, η συνδεσιμότητα, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και το ride sharing.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *