Ασφαλιστές: «Δεν είναι δολιοφθορά η εξαφάνιση του Boeing»

Δέκες ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πληθαίνουν τα σενάρια που αποδίδουν την εξαφάνιση του σε δολιοφθορά ή τρομοκρατία. Διαφορετική, ωστόσο άποψη έχουν……

υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος έχει βυθιστεί κάπου στο Ινδικό Ωκεανό, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις έρευνες. Εν πάση περιπτώσει, όποια κι αν είναι η αιτία της εξαφάνισης, εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης στις αερομεταφορές.

της Ελενας Ερμείδου

Το έργο των Αρχών, επισημαίνουν, καθίσταται δύσκολο και μετ’ εμποδίων καθώς ο Ωκεανός είναι τεράστιος, άρα και ο εντοπισμός του αεροσκάφους καθυστερεί. Δεν αποκλείουν το αεροσκάφος να βρεθεί, σύμφωνα με τις πηγές τους, στο Βόρειο Ημισφαίριο που εκτείνεται από Μαλαισία, Βόρεια Ταϊλάνδη, Κίνα, μέχρι το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των στελεχών, η κοινοπραξία των ασφαλιστικών που έχει ασφαλίσει το αεροσκάφος δεν είναι σε θέση ακόμα να παραθέσει ακριβείς εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς και των απαιτήσεων. Οι ζημιές βρίσκονται εντός των προβλέψεων των ασφαλιστικών και του ύψους του ασφαλίστρου που δίνουν, χωρίς όμως και να αποκλείουν τον ερχομό κάποιων πιθανών αυξήσεων στα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις από αυτό το συμβάν δεν προμηνύονται στα ασφάλιστρα φορτίου. «Αλλωστε», όπως οι ίδιοι δηλώνουν, «εκτελούνται καθημερινά πάνω από 120 χιλιάδες πτήσεις, το ατύχημα αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τα τιμολόγια».

Γεγονός, όμως είναι ότι παρόμοια συμβάντα αυξάνουν τον κίνδυνο της επιχειρησιακής συνέχειας, τον κίνδυνο απρόσκοπτης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν γνωρίζουν σύνορα, είναι απρόβλεπτα και μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλάσιες ζημιές σε οικονομικό, νομικό και σε επίπεδο φήμης και πελατείας μίας επιχείρησης σε σχέση με το παρελθόν.

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν τα πρώτα βήματα στον τομέα διαχείρισης κινδύνων – μιά δραστηριότητα άγνωστη μέχρι σήμερα. Πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να αναλάβουν οι ασφαλιστικές.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *