ΒΒC: “Μισθοφόρος των Ουκρανών νεοναζί άρχισε τη σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου” (vid)

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να παραδεχτεί το βρετανικό και αντιρωσικό BBC ότι στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, εκεί που ξεκίνησε ο εμφύλιος σπαραγμός στην Ουκρανία υπήρχαν μισθοφόροι που πυροβολούσαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, δημοσιεύοντας την μαρτυρία ενός Ουκρανού μισθοφόρου που έπαιρνε εντολές από την αντιπολίτευση, η οποία τώρα βρίσκεται στην εξουσία και έχει νεοναζιστικό υπόβαθρο.

Μην ξεχνάμε ότι στηρίχθηκε πάνω στις παραστρατιωτικές μονάδες του ναζιστικού “Δεξιού Τομέα” (λάτρεις του χασάπη επικεφαλής των ουκρανικών SS Στέπαν Μπαντέρα), ο οποίος και τώρα επανδρώνει στην συντριπτική πλειοψηφία την ουκρανική Εθνοφρουρά και διέπραξε απίστευτα εγκλήματα πολέμου στους κατοίκους της πρώην Α.Ουκρνάις και νυν Νεορωσίας (ένας βασικός λόγς που οι Νεορώσοι δεν θέλουν ποτέ να…ξαναγίνουν Ουκρανοί).

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, όπου περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το BBC παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός μισθοφόρου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών νωρίς εκείνο το πρωί, απορρίπτοντας έτσι την ρητορική του ουκρανικού καθεστώτος που ήθελε τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις να ανοίγουν πρώτοι πυρ προς το πλήθος των διαδηλωτών.

«Πυροβολούσα προς τα πόδια τους», λέει ο «Σεργκέι», ο οποίος για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτει το πραγματικό του όνομα.

«Εννοείται ότι μπορούσα να τους τραυματίσω στα χέρια ή οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, δεν πυροβολούσα για να σκοτώσω», προσθέτει.

Όπως ισχυρίζεται, το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου πήρε θέση στο Ωδείο του Κιέβου, στη νοτιοδυτική γωνία της πλατείας Μαϊντάν.

Την προηγούμενη ημέρα είχε συναντηθεί με έναν άνδρα, ο οποίος του πρόσφερε δύο όπλα: ένα κυνηγητικό διαμετρήματος 12 mm και μία καραμπίνα Saiga.

Επέλεξε το Saiga και το έκρυψε σε ένα ταχυδρομείο που, μαζί με το ωδείο, ήταν υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. O Σεργκέι ανέφερε στο BBC ότι την επόμενη ημέρα, μαζί με ένα δεύτερο ελεύθερο σκοπευτή κατευθύνθηκαν στο Ωδείο, όπου 20 λεπτά πριν τις 7:00 π.μ. άνοιξαν πυρ προς το μέρος της αστυνομίας.

Ένας άλλος μάρτυρας επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Σεργκέι.

Ο Αντρέι Σεφτσένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο, αλλά και μέλος του κινήματος Μαϊντάν, είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής των Berkut στην πλατεία, ο οποίος του ανέφερε ότι οι αξιωματικοί του δέχονταν καταιγισμό πυρών.

«Μου τηλεφώνησε και μου είπε “Αντρέι, κάποιος πυροβολεί τους άνδρες μου”. Πρόσθεσε ότι τα πυρά προέρχονταν από το Ωδείο», τόνισε ο Σεφτσένκο.

Εκείνος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Andriy Parubiy, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ασφάλειας για τους διαδηλωτές και ήταν γνωστός ως Διοικητής της Μαϊντάν.

Σε αυτό το σημείο οι πληροφορίες γίνονται συγκεχυμένες.

Ο Parubiy ισχυρίζεται ότι έστειλε μια ομάδα «επίλεκτων» στο Ωδείο, προκειμένου να εντοπίσουν αν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές εντός του κτιρίου. Ο Parubiy, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του ουκρανικού κοινοβουλίου, λέει ότι οι άνδρες του δεν εντόπισαν ενόπλους μέσα στο κτίριο.

Ωστόσο, ένας φωτογράφος που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο Ωδείο αργότερα το πρωί, ακριβώς μετά τις 8:00 π.μ., απαθανάτισε τους άνδρες με τα όπλα στα χέρια.

Στο μεταξύ, ο Σεφτσένκο ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής των Berkut συνέχισε να του τηλεφωνεί και λίγο πριν αποφασίσει να αποχωρήσει του είπε ότι πέντε αξιωματικοί του είχαν τραυματιστεί και ένας είχε σκοτωθεί.

Ο Σεργκέι διαψεύδει τα όσα αναφέρει ο Parubiy.

«Γέμιζα το όπλο μου την ώρα που μπήκαν στο κτίριο. Έτρεξαν προς το μέρος μου και μου είπαν ότι όλα είναι εντάξει και πως έπρεπε να σταματήσω αυτό που έκανα», δήλωσε ο Σεργκέι στο BBC.

Ο Σεργκέι ισχυρίζεται ότι είναι σίγουρος πως οι άνδρες που τον έβγαλαν έξω από το κτίριο ανήκαν στην ομάδα ασφαλείας του Parubiy. Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπά τους. Αφού τον έβγαλαν από το Ωδείο, στη συνέχεια λέει ότι τον μετέφεραν με αυτοκίνητο έξω από το Κίεβο.

Η μαρτυρία του Σεργκέι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλησαν την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο δεν εκτελούσαν εντολές του Γιανουκόβιτς αλλά της αντιπολίτευσης.

Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από την καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ, η οποία είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Russia Today.

Ο Πάετ, υποστήριξε ότι διάβασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουκρανική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές και πως οι ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας τους προσέλαβαν για να σκοτώσουν διαδηλωτές.

«Είναι ολοένα πιο κατανοητό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά ήταν κάποιος από τον νέο συνασπισμό», ακούγεται να λέει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αιτιολογεί όσα ισχυρίζεται τονίζοντας πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με τους θανάτους των διαδηλωτών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μία γιατρός με την οποία είχε επικοινωνία του έδειξε φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι αντικυβερνητικοί και οι αστυνομικοί που έπεσαν νεκροί από σφαίρες, σκοτώθηκαν από την ίδια ομάδα ανθρώπων, «από τους ίδιους σκοπευτές».

Η Κάθριν Άστον από την πλευρά της απάντησε: «Αυτό είναι τρομερό […] Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχει ενδιαφέρον. Θεέ μου».

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας στο Κίεβο, λίγο πριν την πραξικοπηματική εκδίωξη του Β.Γιανουκόβιτς από την υποκινούμενη “εξέγερση” από Αμερικανούς και ΕΕ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *