Τα συσσίτια της Εκκλησίας μετά τα capital controls

Οι χορηγοί έγιναν σιτιζόμενοι – Στις ουρές ολόκληρες οικογένειες, με δύο και τρία παιδιά – Οι περισσότερες ενορίες φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να τους βοηθήσουν όλους..

Της Ασημίνας Ρούσσου

Ένα μόλις μήνα μετά την επιβολή των capital controls στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και οι πρώτες συνέπειες ήδη φαίνονται για τον πολυβασανισμένο Έλληνα πολίτη.

Επιχειρήσεις απολύουν ή υποχρεώνουν σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζομένους τους και η ανεργία μαζί με την απελπισία μεγαλώνουν.

Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ λίγες μέρες πριν από την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έκανε μια βόλτα σε ενορίες της Αθήνας και του Πειραιά και μιλώντας με τους υπευθύνους διαπίστωσε πως σε αρκετές ενορίες έστω και κατά τι μετά τα capital controls έχουν αυξηθεί όσοι σπεύδουν να ζητήσουν ένα πιάτο φαγητό από την Εκκλησία. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να υπάρξει αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας και το χρονικό διάστημα από την νέα αυτή πραγματικότητα στη ζωή μας είναι μικρό, αλλά αν μη τι άλλο τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αντιπροσωπευτικά!

Ένα πιάτο φαΐ λοιπόν από την Εκκλησία…Την Εκκλησία που πολλάκις έχει λοιδωρηθεί γιατί -άκουσον άκουσον- “δεν βοηθάει”! Λες και βοηθάει και κανένας άλλος…Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη “κάρτα σίτισης” που έταξε η κυβέρνηση αποδείχτηκε φούσκα αφού τα λεφτά του Αυγούστου δεν μπήκαν σε όσους έσπευσαν να την προμηθευτούν!

«Ντρέπονται να μας ζητήσουν βοήθεια»

Ο πατήρ Χριστόδουλος της ενορίας του Αγ. Δημητρίου Βύρωνος, μιλώντας στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ανέφερε πως μετά τα capital controls έχει αυξηθεί κατά πολύ o κόσμος στα συσσίτια τονίζοντας πως σχεδόν όλοι είναι Έλληνες. «Έρχονται άνθρωποι για να μας ζητήσουν βοήθεια και ντρέπονται να μπουν μέσα στο γραφείο. Τους λέμε «πες μας τι θες;» και αυτoί σκύβουν το κεφάλι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πατήρ Χριστόδουλος είπε πως στα συσσίτια πηγαίνουν ολόκληρες οικογένειες, με μικρά παιδάκια καθώς και μόνοι άνθρωποι. Συνολικά η ενορία σιτίζει 107 ανθρώπους αλλά εκτός από αυτούς , η ενορία φροντίζει άλλους 120 -130 όπου τους δίνει έξτρα τρόφιμα. Το θεάρεστο έργο της ενορίας δεν σταματά εδώ, αφού ο πατήρ Χριστόδουλος είπε στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ πως πηγαίνει και αγοράζει από φαρμακεία τα φάρμακα των γερόντων όπου αδυνατούν. « Κουραστήκαμε όλοι. Βέβαια δόξα τω Θεώ, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Μας έφεραν πάλι τις προάλλες κούτες με γάλατα και άλλα. Θα δούμε τι θα γίνει στο εξής, έχει ο Θεός», είπε.

Οι περισσότεροι Έλληνες

Στις περιοχές όπως Άνω & Κάτω Πατήσια, Καλλιθέα, Γαλάτσι, Κυψέλη, Πειραιά, Ν. Φάληρο, Βύρωνας, Αχαρνές, Άνω Ιλίσια κ.α., οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- που “απαρτίζουν” την θλιβερή ουρά των συσσιτίων των ενοριών είναι Έλληνες.

Κλείνουν για Δεκαπενταύγουστο άλλα έχουν μεριμνήσει

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των συσσιτίων της Αττικής έχει μεριμνήσει έτσι ώστε τώρα το καλοκαίρι που αυτά δεν λειτουργούν, να προμηθεύουν τους ανθρώπους με τρόφιμα όπως κρέας, λάδι, μακαρόνια, γάλατα κ.α. . Σημαντικό είναι πως η ενορία Αγ. Απόστολοι Τζιτζιφιών στην Καλλιθέα ΔΕΝ κλείνει καθώς διαθέτει και στέγη.

Άξια αναφοράς είναι επίσης και η πληροφορία που έδωσαν στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ από την ενορία του Αγ. Αιμιλιανου στο Σκουζέ, όπου όπως είπαν, χορηγοί έγιναν, πλέον, σιτιζόμενοι!

Στην ουρά περιμένουν από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι…

Σημαντική είναι η διαπίστωση πως, σχεδόν όλες οι ενορίες της Αττικής ανέφεραν στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ πως πηγαίνουν ολόκληρες οικογένειες, με δύο και τρία παιδιά. Στην ουρά, περιμένουν και πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας όπου έχουν μείνει, πια, μόνοι τους… Σημαντικός είναι ο αριθμός και των νεαρών – άνεργων ανθρώπων όπου καταφεύγουν στην τόσο σημαντική βοήθεια που τους παρέχει η ενορία τους.

Δύσκολη η θέση των ενοριών

Σε τόσο δύσκολους καιρούς, που η χώρα διέρχεται από στενές οικονομικές ατραπούς, η Εκκλησία για άλλη μια φορά είναι δίπλα στους ανθρώπους που τους έχει κατακρεουργήσει η οικονομική κρίση.

Όπως ανέφεραν πολλές ενορίες, μετά τα capital controls οι άνθρωποι που αδυνατούν να καλύψουν το βασικότερο, το φαΐ τους, αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς και προσπαθώντας να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους στα επίπεδα που εκείνοι είχαν παλαιότερα, περιμένουν στην θλιβερή αυτή ουρά.

Οι περισσότερες ενορίες τόνισαν στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ πως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι αυξάνονται και φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να τους βοηθήσουν όλους.

Τέλος, αναφέρουμε πως τα συσσίτια των ενοριών της Αττικής(Δημος Αθηναών, Δήμοι λεκανοπεδίου και Πειραιάς) είναι 112 & συνολικά σε όλη τη χώρα είναι 190.

agioritikovima.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *