Chagas ή «σιωπηλός δολοφόνος»: Η νέα επιδημία στις ΗΠΑ μετά τον Έμπολα

1Ο «σιωπηλός δολοφόνος» ή αλλιώς «το έντομο που φιλά» έχει σπείρει τον πανικό στις ΗΠΑ καθώς επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από την ταχεία εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας Chagas, που απειλεί ολοένα και περισσότερους αμερικανούς και όχι μόνο καθώς τείνει να εξαπλωθεί παγκοσμίως.
Το τσιμπούρι ονομάζεται triatomine bug και μέσω δαγκωμάτων σε ανθρώπινο ιστό, μεταφέρει το παράσιτο Trypanosoma cruzi το οποίο προκαλεί την ασθένειαChagas. Μια ασθένεια που προκαλεί καρδιακά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Η ασθένεια ονομάζεται και «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς συχνά δεν μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τα θύματα δεν έχουν συμπτώματα εκτός από κούραση και αδυναμία.
Το παρασιτικό έντομο ρουφά το αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας – κατά προτίμηση από το πρόσωπο των θυμάτων του – και προκαλεί την ασθένεια που μπορεί και να αποβεί μοιραία.

Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί από μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων ακόμη και συγγενή καρδιακή νόσο από μητέρα σε παιδί.
Σύμφωνα με την Washington Post ερευνητές που ασχολούνται με τροπικές ασθένειες, προειδοποίησαν ότι έχουν προσβληθεί 7 με 8 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
Ήδη από το 2012 επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η ασθένεια λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, παρότι αρχικά θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο Μεξικό, στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *