CNN: “Θα γίνει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών – Υπάρχουν τρεις λόγοι που δημιουργούν αισιοδοξία”

“Συμφωνία με τους δανειστές” και ότι οι χθεσινές εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

“Μετά από μήνες μη παραγωγικών – και ενίοτε μη διπλωματικών – συνδιαλέξεων με τους πιστωτές της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζει επιτέλους σε μία συμφωνία που μπορεί να επιτρέψει την εκταμίευση των εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται, ώστε να αποφύγει το Grexit”, επισημαίνει σε άρθρο του το CNN.

Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει τρεις λόγους που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον της μεσογειακής χώρας και επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να αναπνέουν «λίγο» καλύτερα.

1. Πρόοδος στις συνομιλίες

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και επισήμαναν την ύπαρξη ενός νέου πνεύματος εποικοδομητικής επικοινωνίας», αναφέρει το άρθρο για την ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup.

2. Οι πληρωμές γίνονται κανονικά

Το ελληνικό υπουργείο οικονομικών έδωσε την εντολή να καταβληθεί η δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη, παρά τις φήμες ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτήν την πληρωμή. Επίσης, κατέβαλε την προηγούμενη μέρα ένα πολύ μικρότερο ποσό – 220.000 ευρώ – στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γεγονός που δείχνει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

3. Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο

«Τα σημάδια προόδου και οι πληρωμές της Δευτέρας εξασφάλισαν στην Ελλάδα λίγες ακόμη εβδομάδες για να οριστικοποιήσει μία συμφωνία με τους δανειστές της και το ΔΝΤ», αναφέρει το CNN υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα περάσει για τη χώρα: «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, η συμφωνία θα καταρρεύσει και η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς πρόσβαση σε μετρητά».

Οι Αμερικανοί θέλουν να είναι αισιόδοξοι και για δύο ακόμα λόγους.

Γνωρίζουν ότι μια κρίση στην ευρωζώνη θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα έως και καταστροφή στην δική τους εύθραυστη οικονομία, που στηρίζεται κατεξοχήν στο τύπωμα πληθωριστικού δολαρίου.

Αυτό όμως που τους κάνει να κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” είναι η επίσημη πρόσκληση της Ρωσίας στην Ελλάδα για να γίνει το 6ο μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS και ακόμα περισσότερο ότι η ελληνική κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά, όπως φαίνεται από την αποδοχή του Α.Τσίπρα στην πρόσκληση για συμμετοχή στην Αγία Πετρούπολη στην άτυπη σύνοδό τους τον Ιούνιο.

Στην άτυπη σύνοδο των BRICS, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχθηκε να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας κατ’αυτόν τον τρόπο την αποδοχή συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης όπως και την αποδοχή της σχετικής πρότασης του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ!

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται άτυπα το έκτο μέλος των BRICS αφού η συγκεκριμένη τράπεζα (αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολ. το οποίο θα φτάσει το 1 τρισ. σε ορίζοντα δέκα χρόνων) θα αποτελέσει τον ομόλογο του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο αλλά και κάτι ανάλογο με την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εσωτερική οικονομική ισορροπία της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης του πλανήτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε o A.Tσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο / αντιπρόσωπο της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που δημιουργούν οι χώρες BRICS [Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική], Σεργκέι Στόρτσακ, όπως ήδη μετέδωσε το defencenet.gr, τον ευχαρίστησε για την πρότασή του να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και του ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Θα λέγαμε “κρίσιμη” για την Ελλάδα που μόνο κέρδη μπορεί να αναμένει από τη συμμετοχή της στο “κλειστό” κλαμπ της μεγαλύτερης οικονομικής Ένωσης του πλανήτη. Στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση ότι “Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, ενώ για πρώτη φορά αναζητεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον, που ταιριάζει περισσότερο στη “μενταλιτέ” του Έλληνα απ’ότι η “καλβινιστική” ευρωζώνη, την οικονομική της τύχη.

Η συντομογραφία BRICS προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των κρατών Brazil, Russia, India, China, South Africa (η τελευταία από το 2010).

Οι BRICS κυριαρχούν στο Διεθνές Εμπόριο. Διαθέτουν τεράστιες ποσότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της Δύσης (κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις). Διαθέτουν τεράστια αποθέματα σε νομίσματα (δολάρια, γιεν, ευρώ, κ.λπ.), χρυσό, ομόλογα, ομολογίες, μετοχές, κ.λπ.

Έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και ενεργειακούς πόρους περισσότερους και καλύτερους απ΄ ότι η Δύση.

Έχουν νέο, ανθεκτικό και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Διαθέτουν τεράστια πυρηνική, στρατιωτική, επιστημονική, τεχνολογική και διαστημική ισχύ.

Η εν λόγω Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης έχει σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη όλων των θυμάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η Ελλάδα, των banksters (από το bank+gangster όπως διδάσκει η Διεθνής Πολιτική Οικονομία).

Επίσης, ιδρύουν δικό τους Σύστημα Αξιολόγησης ως απάντηση στο αμερικανικό μονοπώλιο των ανεξέλεγκτων οίκων αξιολόγησης που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις οικονομίες των χωρών κατά το δοκούν.

Oι Αμερικανοί ξέρουν ότι αυτό που προσφέρουν οι BRICS στην Ελλάδα είναι δελεαστικό και το κυριότερο δεν έχουν να αντιπροτείνουν κάτι, που θα φέρει ισορροπία. Ο ελληνικός λαός είναι ταλαιπωρημένος και είναι έτοιμος να ακολουθήσει οποιαδήοτε λύση πέραν της “γκιλοτίνας” στην οποία τον έχουν τοποθετήσει οι υποτιθέμενοι “σύμμαχοί” του.

Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ευρωπαίοι, θα επιθυμούσαν να…”εξαφανιζόταν” με κάποιο τρόπο ο ενοχλητικός ελληνικός λαός που μονίμως αντιδρά, αλλά…δεν προλαβαίνουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *