Τελευταία Νέα

Πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ – Ούτε γουλιά Coca Cola

[Φιλοσοφική νυκτηγορία με τον Όμηρο Ταχμαζίδη σήμερα στις 21.15 στο καφέ ΓΑΖΙΑ (Καρόλου Ντηλ 22-Θεσσαλονίκη) με θέμα «Η ιστορία και το «τέλος» της». Η είσοδος είναι ελεύθερη]

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

www.elastithesitous. : Από χθες άρχισε η ηλεκτρονική εκστρατεία συμπαράστασης…

των απεργών της Coca Cola της Θεσσαλονίκης με τη συλλογή υπογραφών μέσα από την ως άνω σελίδα της ΓΣΕΕ.

Οι απεργοί έχουν ξεπεράσει τους πέντε (5) μήνες απεργίας και συνεχίζουν ακάθεκτοι: έχουν γυρίσει όλη την βορειοελλαδική επαρχία και έχουν μοιράσει ενημερωτικό υλικό, έχουν δώσει συνεντεύξεις, ενώ κατεβαίνουν προγραμματισμένα και σε σταθερή βάση στην Αθήνα και ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό – τους αξίζει ο σεβασμός μας.

Η αποσιώπηση: Το καθεστωτικό –γιατί σε αυτή τη χώρα πρέπει να μιλάμε πλέον για καθεστώς – σύστημα πληροφόρησης αποσιωπά συστηματικά κάθε αναφορά για την απεργία στην Coca Cola της Θεσσαλονίκης και για τις δράσεις των απεργών: ακόμη και η Δημοτική Τηλεόραση του δήμου Θεσσαλονίκης τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα – η διοίκηση υπό τον Γιάννη Μπουτάρη, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ταυτόχρονα και ένας ανήθικος υποτακτικός των διαφόρων χορηγιών της πολυεθνικής Coca Cola. Απομένει στον πολίτη της χώρας να εικάσει διάφορα: το ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στα μεγάλα λεγόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας, δυστυχώς και στο Διαδίκτυο – θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το επικοινωνιακό τμήμα της Coca Cola κάνει πολύ καλή δουλειά.

Η ΓΣΕΕ: Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) – κάτω και από την πίεση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη – αρχικά χρηματοδότησε την εκτύπωση πάνω από 150 χιλιάδες αφίσες, που «εμφανίστηκαν» σε όλες τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας και τώρα προχωράει σε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για τους απεργούς και τον αγώνα τους.

Στην ιστοσελίδα με την ονομασία www.elastithesitous. μπορούν να υπογράψουν όλοι όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τον αγώνα των απεργών για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη. Η σελίδα είναι καλαίσθητη, περιλαμβάνει και ένα πολύ καλό σύντομο βίντεο με γυναίκες εργαζομένων της Coca Cola, που ετοίμασε ένας απεργός!!!

Οι «καλοθελητές»: Έχω γράψει – λόγω και της μακρόχρονης σχέσης μου με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης – πάρα πολλά άρθρα για τη συγκεκριμένη απεργία: παράλληλα παρακολουθώ διάφορες παρεμβάσεις στο Διαδίκτυο, από άτομα που εκφράζουν ανώνυμα ή και επώνυμα τις απόψεις της εταιρίας σε διάφορα μπλογκς – τα πρόσωπα αυτά επιδίδονται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους αναγνώστες με διάφορα κουτοπόνηρα τεχνάσματα και ερωτήματα: ποιοι υποκινούν τους εργαζόμενους, τόσα λεφτά αποζημίωση και δεν τα παίρνουν, είναι ακριβοπληρωμένοι, που βρίσκουν τα χρήματα και απεργούν τόσες μέρες, είναι «τεμπέληδες», είναι «ρατσιστές», είναι «κομμουνιστές» και διάφορα άλλα αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά – γεγονός είναι ότι η Coca Cola δεν μπόρεσε να κάνει τους απεργούς να σιωπήσουν, ούτε μπόρεσε να δυσφημίσει τον αγώνα τους.

Έχει δηλωθεί από πολλές πλευρές ότι οι απεργοί της Θεσσαλονίκης δίνουν έναν απαράμιλλο και υποδειγματικό αγώνα από κάθε άποψη, γι΄ αυτό και υποστηρίζονται από το σύνολο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και το σύνολο των καταναλωτών: ο αγώνας τελεί υπό τη διαρκή απειλή των δικαστικών διώξεων και των αγωγών της Coca Cola που έφθασε να ζητά αποζημίωση ακόμη και για … ηθική βλάβη!

Η κοινωνία: Μια επιτυχία των απεργών της Θεσσαλονίκης θα σηματοδοτήσει αλλαγές που δε μπορεί να φανταστεί ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος φίλος του αγώνα τους: θα είναι η πρώτη σημαντική νίκη εναντίον μιας πολύ σκληρής απέναντι στους εργαζόμενους πολυεθνικής εταιρίας που στις συνθήκες της κρίσης έχει δείξει μια βαθύτατη περιφρόνηση προς τις ανάγκες του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας – μια επιτυχημένη απεργία σε έναν παγκόσμιο κολοσσό με τεράστια κέρδη θα αναπτερώσει το ηθικό όλων των Ελλήνων.

Στήριξη: Η σημασία της υπογραφής του κειμένου της ΓΣΕΕ και η συγκέντρωση των 100 χιλιάδων υπογραφών –προσωπικά πιστεύω ότι ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος – θα είναι ένα μήνυμα προς την πολυεθνική εταιρία, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δε θα ανεχτούν τις αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές πρακτικές της Coca Cola: στηρίζουμε την προσπάθεια της ΓΣΕΕ, στηρίζουμε τον αγώνα των απεργών, συμμετέχουμε στο μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής εταιρίας –ούτε γουλιά Coca Cola.

*O Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του «Συντονιστικού» της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» (www.xreosmas.org )

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *