Σε γραμμή ΔΝΤ ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά de facto κούρεμα

Βρίσκοντας βάσιμα επιχειρήματα στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην παλιά προεκλογική θέση του και ζητά απερίφραστα νέο “κούρεμα” – που θα αφορά πρωτίστως ομόλογα τα οποία κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικλές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. Απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση της χώρας εντός της ευρωζώνης θεωρεί το κούρεμα ο καθηγητής Γ. Σταθάκης βουλευτής του …..
κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προβλέπει μάλιστα ότι αν δεν αλλάξει των εξελίξεων, το ΔΝΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2013, καθώς θα έχει γίνει τότε προφανές και γενικώς αποδεκτό ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν αποκομίσαμε καμία απάντηση σε τρία βασικά ερωτήματα.

«Το πρώτο: τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει η Ελλάδα; 9, 11 ή 13 δις; Τι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε; Το δεύτερο: πότε θα δοθεί η δόση, η οποία, υπενθυμίζω, λόγω συμβατικών υποχρεώσεων του μνημονίου, έπρεπε να δοθεί από το Σεπτέμβριο. Το τρίτο: αν η παράταση του ελληνικού προγράμματος, όπως δόθηκε, υποδηλώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ενταχθεί σε μια νέα ρύθμιση που θα γίνει στην Ευρώπη, μετά το Νοέμβριο, ή κάπου αργότερα, όταν θα αφορά και άλλες χώρες -την Κύπρο, την Ισπανία και πιθανόν πολλές άλλες.»

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι ήταν μια επίσκεψη «που δήλωσε ένα “παρών” της Γερμανίας, για πολιτικούς λόγους, εν μέσω, όμως, μιας βαθιάς κρίσης του ελληνικού προγράμματος, καθώς σέρνεται και θα συνεχίσει να σέρνεται από ό,τι φαίνεται, πριν παρθούν άλλες αποφάσεις – ποιες είναι αυτές, δεν ξέρουμε.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι «μαύρο πρόβατο» μέσα σε μια μέρα, καθώς, όπως είπε, «δεν άλλαξε κάτι από τη στιγμή που υπέγραψε το “Μνημόνιο 2″».

«Δεν μεταβάλλεται αυτό. Αυτό που σίγουρα μεταβάλλεται και είναι δεδομένο, είναι ότι η Γερμανία και οι εταίροι υποστηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους και με την επίσκεψη Μέρκελ επικυρώνεται αυτό», επισήμανε.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *