Προετοιμάζουν deal με ΟΤΕ

Οι εξελίξεις με Wind, Forthnet, Π. Γερμανό αναγκάζουν την DT να κινηθεί για να απαλλαγεί από την κρατική συμμετοχή

Κίνηση στρατηγικής γίνεται για την Deutsche Telekom η απόκτηση του απόλυτου μετοχικού ελέγχου του ΟΤΕ και η….

υλοποίηση νέων επενδυτικών-αναπτυξιακών σχεδίων, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες συγκέντρωσης και αναδιάταξης δυνάμεων του κλάδου. Οι Γερμανοί θέλουν το εξασφαλίσουν το 51% των μετοχών, περισσότερο όμως ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από τον “εναγκαλισμό” του Δημοσίου, το οποίο παραμένει “προνομιακός” μέτοχος με 10%. Η κυβέρνηση βλέπει στην περίπτωση του ΟΤΕ μια ευκαιρία για εξασφάλιση εσόδων που θα καλύψουν την υστέρηση από άλλες προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Το deal είναι λοιπόν θέμα μεθοδικής διαπραγμάτευσης, σωστού timing και – κυρίως – τιμήματος: Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο και με ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα αποτελέσουν αντικείμενο σκανδαλολογίας και θα δώσουν όπλα στην αντιπολίτευση.
Πάντως το σενάριο πώλησης του πακέτου κρατικής συμμετοχής (10%) αναθερμαίνεται και μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ήδη κάποια προσέγγιση, με άτυπες συζητήσεις που προλειαίνουν το έδαφος. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο, με αφορμή τη συνάντηση του νέου προέδρου της Deutsche Telekom Τιμ Χέτγκες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η επίσκεψη του Γερμανού μάνατζερ χαρακτηρίσθηκε “εθιμοτυπική”, αλλά οι δηλώσεις δείχνουν ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο.
Ο επικεφαλής του γερμανικού οίκου είπε ότι η DT σχεδιάζει να επενδύσει σταδιακά στον ΟΤΕ 1,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του, ενώ επισήμανε ότι η εταιρία είναι χρηματοοικονομικά ισχυρή και ότι βελτιώνει σταθερά την αποδοτικότητα τους.
Τις προθέσεις της DT αποκάλυψε εμμέσως ο κ. Χέτγκες και κατά την ομιλία του προς τα στελέχη του ΟΤΕ: «Το 40% δεν αποτελεί προοπτική για το μέλλον», είπε ο Γερμανός μάνατζερ, αναφερόμενος στο σημερινό ποσοστό συμμετοχής της Deutsche Telekom και στην προοπτική απόκτησης του απόλυτου μετοχικού ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί θεωρούν ότι όσο το ελληνικό Δημόσιο παραμένει σημαντικός μέτοχος του ΟΤΕ, δεν έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων – κυρίως στα θέματα μακροχρόνιου επιχειρησιακού σχεδιασμού, εργασιακών σχέσεων, τιμολογιακής πολιτικής, εσωτερικών αναδιαρθρώσεων στον όμιλο και εξαγορών.
Τα στελέχη του γερμανικού οίκου εκτιμούν ότι αυτή η ελευθερία κινήσεων είναι ιδιαίτερα αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς ο χάρτης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναδιατάσσεται και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων, με υγιέστερη οικονομική βάση.

Wind, Forthnet, Π. Γερμανός

Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στον κλάδο, φοβούμενη ότι τα μερίδια αγοράς που κατέχει η ελληνική θυγατρική της μπορεί να “ροκανισθούν” περαιτέρω, αν δεν οργανώσει την άμυνα της και δεν αναλάβει ακόμη και επιθετικές πρωτοβουλίες σε ορισμένους τομείς.
Οι τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την Fothnet και την Wind ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά των Γερμανών μάνατζερς και των επικεφαλής του ΟΤΕ. Σε συζητήσεις και επαφές που έχουν γίνει, τονίσθηκε ότι η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου δεν μπορεί να μείνει “θεατής”, αλλά πρέπει να παρέμβει και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων συνθηκών στην αγορά.
Η πιθανολογούμενη είσοδος του Πάνου Γερμανού στη Wind με τη βοήθεια τραπεζών και μέσω των Public είναι άλλο άλλο στοιχείο που αναγκάζει τους ιθύνοντες του ΟΤΕ και της DT να κινηθούν για να προλάβουν εξελίξεις.
Αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν επίσης οι κινήσεις της Vodafone στην ελληνική αγορά, με την απόκτηση συμμετοχής στη Forthnet και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την HOL του ομίλου Κόκκαλη

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *