Τελείωσε χωρίς deal η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

Στη διαχείριση της επόμενης μέρας και των αναγκών του Δημοσίου καθώς και στον οδικό χάρτη για το Eurogroup εστιάζονται οι συζητήσεις της τρόικας με των υπουργό Οικονομικών και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενώ οι συζητήσεις στο ΥΠΟΙΚ βρίσκονται…

σε εξέλιξη από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι η διαφορά της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι αρκετά δισεκατομμύρια, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Sofokleousin.gr.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισημαίνουν στο Sofokleousin.gr ότι οι δηλώσεις όλων των πλευρών είναι τακτικισμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το ζητούμενο δεν είναι ο καθορισμός του χρηματοδοτικού κενού, ούτε του ύψους των εσόδων. Μείζον θέμα είναι η αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου, το οποίο με το κριτήριο του λόγου χρέος προς ΑΕΠ δεν είναι αλλά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εξυπηρετήσιμο. Ετσι θα αποφευχθεί το κούρεμα αλλά και οι όποιες δράσεις αναληφθούν θα χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση και όχι χρεοκοπία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας δήλωσε off the record αλλά σε ακροατήριο δημοσιογράφων ότι κυβέρνηση και τρόικα τις χωρίζουν πολλά δισ. για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση από τον “εκνευρισμένο” Γιάννη Στουρνάρα, που για πρώτη φορά έβγαλε τη “μάσκα” της υψηλόβαθμης πηγής του ΥΠΟΙΚ:

“Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά λίγα μέτρα”.

Η επόμενη μέρα

Άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το περιεχόμενο των συζητήσεων αναφέρουν ότι το μείζον θέμα από δω και πέρα είναι ο χρόνος λήψης των αποφάσεων καθώς η ευκαιρία χάθηκε και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στους πόρους του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε λύση πριν από τα Χριστούγενα, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει στο μη περαιτέρω καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η γραμμή της Κομισιόν σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή διατυπώθηκε ατύπως και σήμερα, είναι να γίνουν ληφθούν οι αποφάσεις με την πλάτη στο τοίχο για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ φαίνεται να βιάζεται καθώς όσο καθυστερεί η έκθεση για την Ελλάδα τόσο μεταβάλλονται οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του και αυξάνονται και οι πιέσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού προσπαθούν να οδηγήσουν τη διαφωνία σε αδιέξοδο ώστε να υπάρξει πολιτική λύση ή παρέμβαση, σενάριο που δοκιμάστηκε και πριν από λίγο καιρό χωρίς αποτέλεσμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες επιζητώντας συμφωνίες για κάθε ανοιχτό ζήτημα -γι αυτό και κάλεσαν στη συνάντηση αρκετούς υπουργούς-. Οι εντολές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι να αποφευχθεί η εμπλοκή πάση θυσία αλλά και όπου βρεθούν προ αδιεξόδου να μην αναπέμψουν το ζήτημα στα πολιτικά όργανα.

Στην κυβέρνηση έχουν πάρει αυτό το μήνυμα, γι αυτό και ο αντιπρόεδρος δήλωνε ενώπιον ετερόκλητου ακροατηρίου τη Δευτέρα το βράδυ ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί πολιτική αλλά τεχνοκρατική λύση. Επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να πετάξει το μπαλάκι της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση είναι πλέον προφανές ότι βρίσκεται σε συμπληγάδες καθώς οι πολιτικές επιλογές δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, ενώ παράλληλα βρίσκεται “ανοιχτή” σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή με χαρακτηριστικό τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, θέμα για οποίο μέμφθηκαν τον πρωθυπουργό και οι Financial Times.

Οι δηλώσεις του… ανώνυμου αξιωματούχου

«Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα», δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει εγκαίρως ούτε και για το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μετά τις διακοπές του σκι, οι οποίες στην Ευρώπη γίνονται τον Φεβρουάριο.

Κατέληξε λέγοντας ότι χωρίς το κλείσιμο όλων των προαπαιτούμενων δεν θα εγκριθεί ούτε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *