Τελευταία Νέα

Deutsche Welle: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ Μειώσεις ΜΙΣΘΩΝ και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ στην Ελλάδα

Παρά τις περικοπές στις συντάξεις και την υψηλή ανεργία, οι Έλληνες αρχίζουν και πάλι να ξοδεύουν και αυτό βοηθά την οικονομία, επισημαίνει ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση των τελευταίων έξι χρόνων. Η οικονομία της χώρας της κρίσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμένετο μέχρι πρότινος. Αυτό προβλέπουν τρεις έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Οι συντάκτες όμως υπογραμμίζουν την ίδια ώρα ότι εάν η χώρα θέλει να ξεπεράσει μόνιμα την κρίση, θα πρέπει να συνεχίσει με τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η κρίση μπορεί να επιστρέψει σύντομα».

Αναφερόμενο στις σχετικές εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ αλλά και της Eurobank, το άρθρο επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,7 %. Το ότι οι Έλληνες ξοδεύουν και πάλι περισσότερα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξακολουθούν να μειώνονται. Την τρέχουσα χρονιά αναμένονται και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το 2014 οι μισθοί θα μειωθούν στην Ελλάδα κατά 1,5 %. Προφανώς όμως πολλά νοικοκυριά προχωρούν τώρα σε αγορές τις οποίες είχαν αναβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού –κατά τους πρώτους πέντε μήνες ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 17 %- συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *