Die Welt: Ο M.Oμπάμα “τρέμει” κατάρρευση της Ελλάδας και Grexit – Θα υπάρξει παγκόσμιο οικονομικό ντόμινο

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες διεθνώς καθώς δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, με τους παγκόσμιους οικονομικούς οίκους να είναι αισιόδοξοι για
τελική λύση λέγοντας με έμφαση ότι απλα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά καθώς θα υπάρξουν ευρύτερες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση grexit!

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε  ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα είναι ευάλωτη σε όποια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης χρέους.

“Μία κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης θα είχε επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και θα είχε συγκρατημένη επίπτωση στη βρετανική ανάπτυξη”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο.

“Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να αποφύγουν αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ο Κάρνεϊ, προσθέτοντας: “Μαζί με το ΔΝΤ, εργάζονται πολύ δημιουργικά, καινοτόμα και θα έλεγα αδιάκοπα για να προσπαθήσουν να αποφύγουν (το Grexit) με έναν βιώσιμο τρόπο”.

“Δεν νομίζω”, συνέχισε, “ότι υπάρχει οποιοσδήποτε εφηυσχασμός. Ούτε εμείς εφησυχάζουμε”.

Η Die Welt αποκαλύπτει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκαλεί φόβο στις ΗΠΑ, που έχουν ακόμη ένα «ψυχολογικό τραύμα» από την υπόθεση της Lehman Brothers.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγγυηθεί στους Ευρωπαίους ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ένα νέο, τρίτο, ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο Ταμείο, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Σε επικοινωνίες με Ευρωπαίους, αναφέρει ακόμη η Die Welt, η Ουάσιγκτον εγγυάται την παραμονή του ΔΝΤ και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει δώσει μεγάλα, δυσανάλογα ποσά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία μικρή χώρα.

Ολα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γιατί στις ΗΠΑ- κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- φοβούνται την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, αλλά και το φαινόμενο «ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit, στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Τραυματισμένη ακόμη από την υπόθεση της Lehman Brothers το 2008, η αμερικανική οικονομία ίσως δεν αποφύγει τις συνέπειες, σημειώνεται, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά σταθερή προκειμένου να αντέξει άλλον ένα «σεισμό» αυτής της φύσης.

Για αυτό, αναφέρει η Die Welt, ο Ομπάμα έχει μιλήσει αρκετές φορές με την Ανγκελα Μέρκελ πιέζοντας για λύση, όπως και ο Τζακ Λιου. Ομως, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στις ΗΠΑ υπάρχει θυμός για την «ξεροκεφαλιά» των Ελλήνων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Παράλληλα, μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχουν εξαντληθεί τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch, σε νέα ειδική έκθεσή της, υπό τον γενικό τίτλο “Greece: time to think outside the box”.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα κρατικά ταμεία της Ελλάδας αδειάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ τα διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν τα τέλη Ιουνίου.

Κατά την αμερικανική τράπεζα, ο κύριος λόγος που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι οι αντιρρήσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης που δεν θωρακίζει τις κόκκινες γραμμές του κόμματος.

Σε μια απόπειρα πρόβλεψης ενός θετικού σεναρίου, η αμερικανική τράπεζα επιχειρεί να παρουσιάσει την εναλλακτική στο σενάριο του Grexit, σε περίπτωση όμως που η ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, που περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:

1) Χρήση των κεφαλαίων του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ

2) Αναδιάρθρωση (μέσω re-profiling) των ευρωπαϊκών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, σε άμεση συνάρτηση με εύλογους δημοσιονομικούς στόχους

3) Η Ελλάδα αφήνεται μόνη της σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης των εν λόγω δημοσιονομικών στόχων και αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει, χωρίς να της χορηγηθεί νέο επίσημο πρόγραμμα από ΕΕ και ΔΝΤ

4) Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνειά της.

“Πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο με αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που χρήζουν αποσαφήνιση, αλλά και αρκετές δύσκολες αποφάσεις, σε πολιτικό επίπεδο, που πρέπει να ληφθούν”, διαμηνύει η αμερικανική τράπεζα.

Συνεπώς, εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού οι δανειστές και η Γερμανία τρέμουν τις απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ελλάδα. Αν ανοίξει η “πόρτα” της εξόδου σίγουρα και άλλοι θα θελήσουν να βγούν ενώ σίγουρα θα υπάρξει και αναδιάρθρωση στα διμερή δάνεια με ότι αυτό συνεπάγεται για τις παραπαίουσες οικονομίες των χωρών-δανειστών….

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *