Eτοιμόρροπα τα σπίτια στο βουνό του Κατακόλου!

Αδιάψευστος μάρτυρας ο φακός του Patrisnews.com συνέλαβε το φαινόμενο εν τη γενέσει του προ επταετίας, όταν η καθίζηση βρισκόταν στην αρχή της και σήμερα, απαθανατίζει τον ….
τρόμο στα μάτια των κατοίκων που βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους!

Η κατολίσθηση της περασμένης Κυριακής στους πρόποδες του βουνού επί της οδού Μπελούση ήταν τελικώς μόνον η κορυφή του παγόβουνου… Σαν ντόμινο το ένα μετά το άλλο τα σπίτια στη βουνοπλαγιά –στο ύψος του φάρου- κρέμονται στον αέρα, με τους ιδιοκτήτες να κοιτούν αμήχανα προσπαθώντας με τσιμέντο να μπαλώσουν τα ανοίγματα της καθίζησης από τοιχείο σε τοιχίο και  από αυλή σε αυλή!

Κάποιοι δεν μπόρεσαν να μείνουν ψύχραιμοι καλώντας τους συγγενείς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ήδη το σπίτι στον λόφο ,εκεί που υποχώρησε η μάνδρα αντιστήριξης, κατέρρευσε εξαιτίας της κλίσης που πήρε το έδαφος ενώ απειλητικά αιωρείται μια υπεραιωνόβια καρυδιά πάνω ακριβώς από δυο σπίτια μέσα στο χωριό!
Η ΔΕΗ χρειάστηκε να διακόψει την ηλεκτροδότηση του υπό κατάρρευση σπιτιού ενώ και στο  βουνό υπάρχουν κολόνες της, που έχουν πάρει κλίση, λόγω υποχώρησης του εδάφους!

«Εσείς είχατε έρθει πάλι προ ετών όταν η καθίζηση είχε ξεκινήσει να γίνεται ορατή διά γυμνού οφθαλμού», είπε η κα Μαρία Θεοδόση, η οποία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της δείχνοντας τα ανοίγματα στους τοίχους και τους σοβάδες που πέφτουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, ενώ στην αυλή της το άνοιγμα και η κλίση που έχει πάρει σοκάρουν!

«Αν δεν υπήρχαν οι μάνδρες που έχουμε φτιάξει θα είχε «φύγει και αυτό το σημείο», είπε η κα Θεοδόση στο patrisnews.com, θεωρώντας ότι οι αρμόδιοι αναλίσκονται μόνον στην επιβολή προστίμων στους οικοπεδούχους που έκτισαν στην περιοχή και όχι στην αντιμετώπιση του φαινομένου που εδώ και χρόνια έδειχνε τις άγριες διαθέσεις του…

«Δεν υπάρχει κατανόηση, ούτε υποστήριξη. Ακόμη και σήμερα μετά από τόσες και τόσες αναφορές στο θέμα της καθίζησης κανείς δεν μερίμνησε…», σχολίασε η κα Θεοδόση, η οποία αφουγκράζεται καθημερινά  τους ήχους που «βγαίνουν» από το σπίτι  της εξαιτίας της κλίσης που λαμβάνει!

Σε μια ημέρα έφυγε η αυλή τους

Ο λαχανόκηπος που με μεράκι ο Αντώνης και η σύζυγός του επιμελούνταν όλο αυτόν τον καιρό, μέσα σε μία μόλις ημέρα «βύθισε» ενώ «έσκασε» και η τσιμεντένια αυλή κατά μήκος του σπιτιού όπου διαμένουν με την εξάχρονη κορούλα τους, επίσης και αυτοί στην πλαγιά του βουνού!

«Χθες», είπε ο Αντώνης Χίσα, «η αυλή είχε ένα σκάσιμο στο τσιμέντο και έλεγα σήμερα να το καλύψω. Όμως η αυλή έσκασε στη διάρκεια της νύχτας και ο κήπος το πρωί είχε κιόλας  «βυθίσει» . Όλο το σπίτι γέρνει προς τα κάτω» είπε ,δείχνοντας την κλίση με το άνοιγμα της γης στη βουνοπλαγιά, ακριβώς πάνω από το λιμεναρχείο Κατακόλου!

Από την Μαρία Χρυσικοπούλου

http://www.patrisnews.com/n

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *