Eπεισόδιο στη Βαλτική: Ρωσικά πολεμικά απείλησαν με βύθιση σουηδικό πλοίο που πόντιζε καλώδια

Ρωσικά πολεμικά πλοία (δύο πυραυλοφόρα περιπολικά και ένα αντιτορπιλικό) σταμάτησαν την πόντιση υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και καλωδίου οπτικών ινών μεταξύ
Σουηδίας και Λιθουανίας προειδοποιώντας το σουηδικό πλοίο που εκτελούσε την εργασία ότι θα ανοίξουν πυρ αν συνεχίσει την εργασία!

Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον αποκαλύπτεται πως αυτό συνέβη για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Σουηδοί περιέργως αδιαφορούν για το γεγονός ότι περνούν μέσα από τη ρωσική ΑΟΖ της περιοχής.

Μάλιστα τα ρωσικά πολεμικά προειδοποίησαν ότι “Αν συνεχίσετε τις παραβιάσεις θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε πυρ”!

Εν συνεχεία οι Σουηδοί αποκάλυψαν ότι αυτό έγινε για τέταρτη φορά με αποτέλεσμα το “θερμόμετρο” να έχει ανέβει στη Βαλτική καθώς παρά την προσπάθεια της Σουηδίας να αποσπάσει τη ρωσική έγκριση διέλευσης, η Μόσχα αρνείται να το συζητήσει.

Αλλά και το κρατίδιο της Λιθουανίας “γκρινιάζει” γιατί η Ρωσία “δεν δείχνει ελαστικότητα στην επιχείρηση”.

Το καλώδιο θα είχε μήκος 400 χλμ. Θα ξεκινούσε από την Κλαϊπέντα της Λιθουανίας και θα έφτανε στο Νίμπρο της Σουηδίας.

Ο ρωσικός Στόλος της Βαλτικής έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε θέσεις διασποράς, ενώ έχει ενισχυθεί η επάκτια άμυνα στο Καλίνινγκραντ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα βαλτικά κρατίδια…

Και η Λετονία ανέφερε την παρουσία τριών ρωσικών πολεμικών πλοίων πλησίον των χωρικών της υδάτων. Τα ρωσικά σκάφη βρέθηκαν εντός της ΑΟΖ της μικρής Βαλτικής χώρας, 5 μίλια εκτός των χωρικών της υδάτων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο Λετονός εκπρόσωπος έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας πως τα πλοία ήταν ένα υποβρύχιο τύπου κλάσης Kilo, μια κορβέτα κλάσης Parchim και ένα αποβατικό σκάφος κλάσης 775 Ropucha. Οι Λετονοί ανέφεραν επίσης πως εντόπισαν ένα ρωσικό μεταγωγικό Antonov An-22 να υπερίπταται στα όρια του εναερίου χώρου τους.

Είχαν, επίσης, καταγγείλει ανάλογες ρωσικές ενέργειες το Μάρτιο. Και τότε είχαν μιλήσει για τρία ρωσικά πλοία, ένα σκάφος επιφανείας και δύο υποβρύχια, που πλησίασαν στα χωρικά τους ύδατα. Παρόμοια καταγγελία έκαναν και τον Απρίλιο.

Μία μεγάλης κλίμακας άσκηση, με την επωνυμία «Ακανθόχοιρος 2015», διεξάγεται από χθες στην Εσθονία. Στη άσκηση μετέχουν 13.000 άνδρες, κυρίως Εσθονοί, του τακτικού στρατού, της εθνοφρουράς και του εθελοντικού σώματος Kaitseliit αλλά και μικρές αμερικανικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από ουλαμό αρμάτων Μ1 Abrams και δύο αεροκίνητα τμήματα.

Στην άσκηση μετέχουν επίσης ένας βρετανικός και ένας βελγικός λόχος πεζικού και γερμανικό τμήμα αντιαεροπορικού πυροβολικού. Από αέρος θα μετέχουν ΝΑΤΟϊκά μαχητικά, τα οποία σταθμεύουν στη Βαλτική στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *