East Med: Διεύρυνση της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα

Οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιουβάλ Στάινιτς (από αριστερά προς τα δεξιά) υπογράφουν τη συμφωνία υπό τα βλέμματα των κ. Νίκου Αναστασιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι πολλαπλοί τρόποι συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στις διμερείς επαφές που προηγήθηκαν της υπογραφής του East Med ανάμεσα τους ηγέτες των τριών χωρών Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη. Ο τουρισμός, η αμυντική βιομηχανία, η πολιτική προστασία και η τεχνολογία αποτελούν ορισμένες από τις πτυχές της μελλοντικής συνεργασίας που τέθηκαν επί τάπητος.

Στην πρώτη διμερή συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα κατά την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Ενα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο». Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η χθεσινή ήταν «μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής».

Αργότερα, κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Νετανιάχου, συμφώνησαν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «όπως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας».

Ο κ. Νετανιάχου, πρότεινε, δημοσίως, τη σύσταση μιας κοινής, τριμερούς δύναμης πυρόσβεσης, προκειμένου Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία να μοιραστούν τις δαπάνες για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή. «Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου», σχολίασε τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις χώρες έχουν ήδη συνεργαστεί στον συγκεκριμένο τομέα αρκετές φορές στο παρελθόν, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, ιδιαίτερα κατά την καταστροφική πυρκαγιά που απείλησε τη Χάιφα το 2017.

Λίγη ώρα πριν από την υπογραφή του East Med πραγματοποιήθηκε και η τρίτη διμερής συνάντηση ανάμεσα στους Νίκο Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *