Economist: Χρυσή Αυγή και Ποτάμι σε ρόλο ρυθμιστή

Στα ύψη η ανεργία. Πύρινος ο Τσίπρας. Ανθεκτική η Νέα Δημοκρατία

Προσπάθεια να σκιαγραφήσει το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα καταβάλει ο Economist «διαβάζοντας» τις δημοσκοπήσεις και……

επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις των αναποφάσιστων καθώς και τον αντίκτυπο του success story. Το έγκυρο περιοδικό παρατηρεί φυγή των ψηφοφόρων προς τα άκρα, υπογραμμίζει την άνοδο του Ποταμιού και την ανθεκτικότητα της Χρυσής Αυγής και της Νέας Δημοκρατίας. Συμπερασματικά προκύπτει ότι η Ακροδεξιά και το ερμαφρόδιτο Ποτάμι έχουν αναδειχθεί σε ρυθμιστές των εξελίξεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ καρκινοβατεί.

Μεταξύ άλλων επιχειρεί μια βιαστική προσωπογραφία του Αλέξη Τσίπρα και του «ακαθόριστου» ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας με έναν μάλλον ρεαλιστικό –πρωτοφανώς- τρόπο τις θέσεις του για φορολόγηση του πλούτου και αναστολή πληρωμών του χρέους.

Ο Economist επισημαίνει ότι το πολιτικό τοπίο έχει μεταβάλλει άρδην η 6ετής κρίση και η αποσάθρωση του πελατειακού κράτους λόγω της αδυναμίας προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο αρθρογράφος εντοπίζει ως αιτία του προβλήματος τους ίδιους τους βουλευτές οι οποίοι αδυνατώντας να κάνουν ρουσφέτια στο Δημόσιο επιχείρησαν να πράξουν το ίδιο στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ανεργία υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει στο 26,7%, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και ότι το 35% των Ελλήνων εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, σημειώνοντας ότι κάποτε αποτελούσε ευθύνη των πολιτικών να βρουν δουλειές στο δημόσιο για τους ψηφοφόρους τους, και ότι βουλευτές επιχείρησαν να επεκτείνουν την επιρροή τους και στον ιδιωτικό τομέα.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνει ότι δίνει μάχη απέναντι στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να ανακτήσει εξουσία στο κόμμα, ενώ για τον δεύτερο σχολιάζει πως υπάρχουν εικασίες για πολιτικό comeback, ώστε να αποτρέψει την εξαφάνιση της κομματικής του δυναστείας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί το πιο ανθεκτικό κόμμα, επιβιώνοντας από αρκετές αλλαγές ηγεσίας. Ωστόσο, από τους ψηφοφόρους της προέρχεται μεγάλο μέρος της στήριξης προς τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, ένα ομοφοβικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα του οποίου οι 18 βουλευτές κατηγορούνται για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωης» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Economist. Κάνει μάλιστα αναφορά και στο περιστατικό με την συνομιλία μεταξύ του Π. Μπαλτάκου και του Η. Κασιδιάρη, το οποίο χαρακτηρίζει «ντροπιαστικό» για τον Α. Σαμαρά.

Ο Economist κάνει αναφορά σε δημοσκοπήσεις που δίνουν οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι έχει «βυθιστεί» στο 3,5% και κινδυνεύει να μην εκλέξει ευρωβουλευτές στις επικείμενες κάλπες. Η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει από το 11% στο 8%, αλλά μπορεί να ανακάμψει αν ο Η. Κασιδιάρης, υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα, τεθεί υπό κράτηση πριν από τις εκλογές.

Η Ελιά φέρεται να αποσπά ποσοστό 5%, ενώ για το Ποτάμι ο Economist σημειώνει ότι «κερδίζει ψηφοφόρους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πιάνοντας ποσοστό 11%-15% μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από την ίδρυσή του».

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *