ΠΑΣΟΚ , ΝΔ ΚΑΙ EUROBAΝK…μαζί στον αγώνα για την “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

“Αποκαλύπτω «μυστικό δείπνο» του κ. Γ. Παπανδρέου στην Εκάλη, στο σπίτι του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank κ. Νίκου Καραμούζη. Ελαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας και συνελήφθη αμέσως από τις κεραίες μου, παύοντας έτσι να είναι μυστικός, προς απογοήτευσιν (υποθέτω) του προέδρου του ΠαΣοΚ, των δύο στελεχών του κόμματος που τον συνόδευαν, του οικοδεσπότη και των 12 επιλεγμένων εκπροσώπων της επιχειρηματικής τάξης που είχαν προσκληθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το δείπνο διοργάνωσαν ο κ. Καραμούζης και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι.Ραγκούσης, ο οποίος, σε συνεννόηση πάντοτε με τον κ. Παπανδρέου, προχωρεί τον τελευταίο καιρό σε πρωτοβουλίες που ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και σε παράγοντες της δημόσιας ζωής.
Με άκρα μυστικότητα (πού να ΄ξεραν…) οι κκ. Ραγκούσης και Καραμούζης επέλεξαν 12 επιχειρηματίες οι οποίοι κατά κύριο λόγο δεν έχουν δοσοληψίες με το κράτος. Εγραψα «κατά κύριο λόγο» διότι, όπως βεβαιώνεται από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αυτόπτες μάρτυρες, συμμετείχε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.
Εκτός από αρκετή ενέργεια, ο μυστικός δείπνος είχε, μεταξύ άλλων, αεροπλάνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καράβια και τσιμέντα (όχι ότι ακόμη και αυτοί οι τομείς δεν κρέμονται από το βυζί του κράτους, αλλά τέλος πάντων…). Το δείπνο είχε ακόμη απορρυπαντικά, κέτσαπ, σκούπες, τροφές για κατοικίδια, τομάτες, τυριά, οδοντόπαστες κ.ά., αφού συμμετείχε και ένας εκπρόσωπος σουπερμάρκετ. Ολόκληρη η ελληνική οικονομία λοιπόν στο πιάτο του Γιώργου.
Η ώρα προσέλευσης ορίστηκε μετά τις 9.30 το βράδυ και φυσικά ο κ. Παπανδρέου, τηρώντας τον άγραφο νόμο, δεν θα μπορούσε παρά να καθυστερήσει για 20 λεπτά.
Είχαν ήδη καταφθάσει ο κ. Ι. Ραγκούσης και η διαχρονική ηγερία του Τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Ντίνα Λάζαρη . Η οικονομολόγος με διδακτορικό κυρία Λάζαρη διατηρεί ιστορική πολυετή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και ο πρόεδρος την εμπιστεύεται απόλυτα.
Εχει τεράστια σημασία ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε συνειδητά να ζητήσει να τον συνοδεύσει η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης , ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ή η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .
Πρόκειται για τους τέσσερις σφοδρότερους διεκδικητές του υπουργείου Οικονομίας σε περίπτωση νίκης του ΠαΣοΚ, παρ΄ ότι οι τρεις τελευταίοι το διαψεύδουν κατηγορηματικά. Παρένθεση: Εχει πλάκα που, ενώ στη ΝΔ κανένας δεν θέλει το υπουργείο Οικονομίας, στο ΠαΣοΚ το θέλουν όλοι.
«Εχουν άγνοια κινδύνου» μου λέει κυβερνητικός, «αφού ούτε που φαντάζονται πόσο σκ…τα έχουμε κάνει». Στο θέμα μας όμως.
Μαθαίνω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πήρε μαζί του στο δείπνο κάποιον από τους «μεγαλοκαρχαρίες» γιατί ως το πρωί της υποθετικής ορκωμοσίας δεν πρόκειται να δώσει οποιοδήποτε υπουργείο σε κανέναν. Θα τους χορέψει όλους στο ταψί.
«Ο Μιτεράν το ΄81 είχε δείξει με ποιους θα κυβερνήσει» είπε ευγενικά στον κ. Παπανδρέου κάποιος διαβασμένος. Ο Γιώργος δεν τσίμπησε.
Στην ευρύχωρη τραπεζαρία του κ. Καραμούζη κάθε επιχειρηματίας έπαιρνε τον λόγο και έλεγε τα δικά του. Ο κ. Παπανδρέου έκανε δύο παρεμβάσεις, μία στη μέση και μία στο τέλος. Κάθε επιχειρηματίας έλεγε κάτι για τον κλάδο του και κάτι για τη χώρα (αποδεικνύοντας ότι διακρίνονται από αίσθημα κοινωνικής ευθύνης).
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα νέο αναπτυξιακό όραμα (δηλαδή την «πράσινη ανάπτυξη») και για την ανάγκη ενός «κυρίαρχου κράτους». Ασκησε μάλιστα κριτική στον κ. Κ.Καραμανλή και στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου που «δεν κάνει follow up σε αυτά που αναθέτει» .
Οι επιχειρηματίες δεν ήταν το ίδιο ευγενικοί.
«Δεν μας νοιάζει αν αυτό που θα κάνετε θα είναι δεξιό ή αριστερό, προωθημένο ή συντηρητικό» είπε κάποιος . «Απλώς κάντε κάτι!». Ολοι κούνησαν το κεφάλι τους.
Η δραματική παραίνεση ερμηνεύεται ως κραυγή αγωνίας της επιχειρηματικής τάξης για την υποτιθέμενη… «αδράνεια του Πρωθυπουργού».
Το συμπέρασμα είναι ότι ο «μυστικός δείπνος» πήγε πολύ καλά, γι΄ αυτό άλλωστε κράτησε ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Οι συνδαιτυμόνες έφαγαν σοσιαλιστικό ψάρι και σαλάτες (αφού τα φιλέτα είναι για τους καπιταλιστές).
Μάλιστα κάποιοι εκ των επιχειρηματιών ανέβαλαν ταξίδια στο εξωτερικό για να μη χάσουν τη θέση τους στο δείπνο Καραμούζη.
Δεν είχαν πολλά περιθώρια. Η κρίση δαγκώνει και οι δημοσκοπήσεις είναι αδυσώπητες.”.
Ασχετο: Το…κάρφωμα του Σταύρου (που προφανώς έχει πληροφόρηση “απο πρώτο χέρι”) με μπόλικη…ειρωνία, προφανώς υποκρύπτει ένα σαρδόνιο χαμόγελο μέχρι τα αυτιά σε στυλ “Αλ Καπόνε”. Τώρα που “η κρίση δαγκώνει και οι δημοσκοπήσεις είναι αδυσώπητες”, τώρα που εκλογες…δεν υπάρχουν στον ορατό ορίζοντα, τώρα θα δούμε “ποιός παίζει με ποιόν και σε τι και για ποιο λόγο…”. Τώρα “όλα είναι φράγκα” περισσότερο απο κάθε άλλη φορά…(ιδεολογίες, όπως εξήγησε και ο επιχειρηματίας στον ΓΑΠ στο σπίτι του Καραμουζη, μας τελείωσαν….πάπαλα…- είναι αυτό που ρωτούσαν κάποτε: “Ο πεθαμένος κλάνει;” – με άλλα λόγια το πρώτο ζητούμενο είναι “να μείνουμε ζωντανοί, γιατί αν τεζάρουμε, τι να τα κάνουμε τα …παχιά και ωραία λόγια και τις καλές προθέσεις μετά θάνατον;). Σειρά έχουν άλλοι τραπεζίτες, εκδότες, βιομήχανοι κλπ για “τραπέζωμα”;

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ στον “Βηματοδότη”
http://orfni.blogspot.com/2009/02/eurobank-12.html

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *