Σε «αχαρτογράφητα ύδατα» κυβέρνηση και «θεσμικοί εταίροι»: Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου

Ουδείς γνωρίζει πλέον πως πρόκειται να εξελιχθεί το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Πηγές από το ΔΝΤ,
αλλά και την κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών την ώρα που ο υπυοργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως θα βρούμε λύση έστω και στο και 5΄.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμικούς» εκπροσώπους συνεχίστηκαν έως το βράδυ του Σαββάτου. Αλλά ακόμη και εδώ το κλίμα ήταν νεφελώδες. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβω΄ς συζητήθηκε και πως. Πηγές της Επιτροπής διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς.

Μια «ανταλλαγή απόψεων» δηλαδή σε… ακαδημαϊκό επίπεδο την ώρα όλοι θέτουν την μεθαυριανή ως ημέρα ορόσημο για την παραμονή της Ελλάδας ή όχι στην €ζώνη;

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκαν συμμετείχε ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα οικονομικής διπλωματίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την πλευρά των δανειστών συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Κλάους Μαζούχ ενώ από πλευράς ΔΝΤ ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

Τα μεγάλα «αγκάθια» για μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι τα εργασιακά, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτύχει η Αθήνα που επιδιώκει τη μείωσή του στο 1,5% του ΑΕΠ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Πηγές όμως του ΔΝΤ δηλώνουν ότι οι «διαφορές με την Ελλάδα είναι μεγάλες». Αλλά και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου το κλίμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται εκτέμνοντας  ότι το εισηγητικό κείμενο των τεχνοκρατών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μετά το 48ωρο των συζητήσεων στις Βρυξέλες.

Την ίδια στιγμή ο Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα  αναφέροντας πως θα βρεθεί λύση έστω και στο και το 5΄.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «όλοι θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρωζώνης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ανοιχτός στις καλές ιδέες των εταίρων μας, και «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες». Μάλιστα, λέει ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας».

Όπως λέει, κυβέρνηση και εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα.

Το σενάριο που συνεχίζει συνεχώς έδαφος όπως αναφέρουν οι FT είναι αυτό της άφεσης της λήξης του παρόντος προγράμματος και έναρξη νέου γύρου συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει πάγιες θέσεις των Ευρωπαίων αλλά και θέσεις από το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και το πιθανότερο αυτό είναι να συμφωνηθεί  όχι στις 16 Φεβρουαρίου αλλά στο επόμενο έκτακτο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *