Ο Βαρουφάκης παραδέχεται ότι ηχογραφούσε το Eurogroup της Ρίγας!

Με μία μακροσκελέτατη ανάρτηση στο προσωπικό του blog, ο Γιάνης Βαρουφάκηςαναφέρεται στο παρασκήνιο των Eurogroup, ενώ παραδέχεται ότι ηχογραφούσε την συνεδρίαση της Ρίγας!

Με… βολές κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών απαντά στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να είναι “στα μαχαίρια” με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης ηχογραφούσε το Eurogroup της Ρίγας!

Όλο το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη:


Πηγή φωτό: yanisvaroufakis.eu

Το κείμενο έχει τίτλο “Η αλήθεια για την Ρίγα” και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει: “Ήταν η 24η Απριλίου. Το Eurogroup που γινόταν εκείνη την ημέρα στην Λετονία είχε μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Ήταν το τελευταίο Eurogroup πριν την διορία (30 Απριλίου) που είχαμε συλλογικά αποφασίσει (στην συνάντηση της 20ής Φεβρουαρίου) για μία συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να παρουσιάσει η Ελλάδα έτσι ώστε να ξεκλειδώσει, εγκαίρως, το αδιέξοδο με τους πιστωτές μας.

Κατά την διάρκεια αυτού του Eurogroup, που κατέληξε με διαφωνία, τα μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν να αναφέρουν “διαρροές” από την αίθουσα, παρουσιάζοντας στον κόσμο μία εξωφρενικά λανθασμένη εικόνα του τι λεγόταν μέσα. Σεβαστοί δημοσιογράφοι και σεβαστά ΜΜΕ μετέδωσαν ψέματα και υπονοούμενα που αφορούσαν τόσο στα όσα υποτίθεται πως μου είπαν οι συνάδελφοί μου, όσο και στις υποτιθέμενες απαντήσεις μου, αλλά και στην παρουσίαση από την πλευρά μου των ελληνικών θέσεων.

Στις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν, κυριαρχούσαν αυτές οι λανθασμένες ιστορίες τις οποίες σχεδόν όλοι (παρά τις σταθερές και χαμηλών τόνων διαψεύσεις μου) θεωρούσαν ως ακριβείς αναφορές. Το κοινό, πίσω από αυτό το τείχος της παραπληροφόρησης, πείστηκε ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στην Ρίγα, οι συνάδελφοί μου με αποκάλεσαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (“τζογαδόρο”, “ερασιτέχνη”, ότι “χαλάω τον χρόνο τους”, ήταν μερικές από τις προσβολές που αναφέρθηκαν), ότι εγώ έχασα την ψυχραιμία μου και ότι ως εκ τούτου ο Έλληνας πρωθυπουργός με “παραμέρισε” αργότερα από τις διαπραγματεύσεις (Αναφέρθηκε ακόμη και ότι δεν θα συμμετείχα στο επόμενο Eurogroup, ή ότι θα με “επέβλεπε” κάποιος άλλος συνάδελφος υπουργός).

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν πλησίαζε ούτε στο ελάχιστο την αλήθεια.

– Οι υπουργοί συνάδελφοί μου, ποτέ μα ποτέ δεν απευθύνθηκαν σε εμένα με οποιοδήποτε διαφορετικό τρόπο πέρα από συναδελφικό, ευγενικό και με σεβασμό.

– Δεν έχασα την ψυχραιμία μου κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου Eurogroup, ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο.

– Εξακολουθώ να διαπραγματεύομαι με τους συναδέλφους υπουργούς Οικονομικών, ηγούμενος της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup.

Στην συνέχεια εμφανίστηκε ένα άρθρο του New York Times Magazine που παρουσίαζε την πιθανότητα ηχογράφισης του συγκεκριμένου Eurogroup. Ως διά μαγείας, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης που “φούσκωναν” τα ψέματα και τα υπονοούμενα σχετικά με το Eurogroup της 24ης Απριλίου άλλαξαν τακτική. Χωρίς την υποψία απολογίας για τον χείμαρο ψεμάτων που εκτόξευαν εναντίον μου για εβδομάδες, τώρα άρχισαν να με παρουσιάζουν ως “απατεώνα” που “πρόδωσε” την εμπιστευτικότητα του Eurogroup.

Σήμερα το πρωί πήγα στην τηλεοπτική εκπομπή του Andrew Marr (BBC1) και μίλησα για αυτό το θέμα. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να καταθέσω την αλήθεια και γραπτώς εδώ – στο blog μου. Οπότε, αυτή είναι η αλήθεια:

Οπως είπα στον Αντριου Μαρ, συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις μου στο κινητό μου τηλέφωνο, ιδιαίτερα όταν μιλώ εκτός κειμένου. Ο λόγος είναι φυσικά ώστε να μπορώ να ανακαλώ τις ακριβείς φράσεις μου και κατά συνέπεια να ενημερώσω τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο κ.λ.π. για ό, τι ακριβώς είπα. Το ίδιο έκανα στη συνάντηση στη Ρίγα και μετά, πίσω στην Αθήνα, χρησιμοποίησα αυτή την καταγραφή για να ετοιμάσω την ενημέρωση των συναδέλφων μου.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αντιστάθηκα στο χείμαρρο των ψεμάτων που έρεε για εβδομάδες σαν ένας υπόνομος που είναι εκτός ελέγχου. Απείχα από όλες τις προκλήσεις και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε στη συνάντηση. Ούτε καν δημοσιοποίησα το κείμενο των δικών μου ομιλιών (πόσο μάλλον την εγγραφή).

Στους επικριτές μου λέω αυτό: Δεν είχατε καμία διαρροή από εμένα κατά τη διάρκεια ή μετά από κάποια συνάντησή μου. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει σεβαστεί την εμπιστευτικότητα αυτών των συναντήσεων περισσότερο από εμένα.Ακόμη και τις ημέρες και εβδομάδες κατά τις οποίες προκλήθηκα από τα ψεύδη και τις προσωπικές επιθέσεις των ΜΜΕ που αφορούσαν σε αυτές τις συναντήσεις.

Στους συναδέλφους Ευρωπαίους προσθέτω αυτό: Ίσως είναι η ώρα να γίνουμε πιο σκεπτικοί για τη δημοσιογραφία στην οποία βασιζόμαστε ως πολίτες. Και ίσως θα έπρεπε να διευρύνουμε τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις μνημειώδους σημασίας, εξ ονόματος των Ευρωπαίων πολιτών. Η μυστικότητα και ο αφελής Τύπος δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Δημοκρατία στην Ευρώπη”.

Πηγή: yanisvaroufakis.eu

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *