Το Eurogroup αγοράζει πολιτικό χρόνο

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δεσμευτει κατ επανάλληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αδυναμία πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας, εσχάτως ολοένα αυαξανόμενος αριθμός ελληνικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για κίνδυνο ατυχήματος. Η αρχή έγινε βέβαια από ένα σημείωμα των τραπεζών προς τους μεγάλους πελάτες τους,…
το οποίο αποκάλυψε το Sofokleousin.gr. Άπαντες γνωρίζουν πλέον πως ασχέτως της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας το θέμα της επόμενης μέρας της Ελλάδας θα κριθεί από την έκβαση της διελκυστίνδας μεταξύ του υποστηριζόμενου από τον Ευρωπαϊκό Νότο ΔΝΤ και της Γερμανίας και των συνοδοιπόρων της.

Το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το μεσημέρι καλείται αφενός να επιβεβαιώσει τη συμφωνία Ελλάδας-τρόικας και να εκφράσει γνώμη για την πρόοδο των διεργασιών η οποία φαίνεται από την κατέθεση του προϋπολιγσμού στη Βουλή.

Εν συνεχεία ο Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει δηλώσεις για το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα θέσει η ελληνική πλευρά το θέμα του κουρέματος, το οποίο αν και αποτελεί θέμα συζήτησης δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο στα επίσημα τραπέζια.

Οι έντονες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και η άκαρπη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ πυροδοτούν σενάρια και ειτοκολογία στους κύκλους των Βρυξελλών σε βαθμό που μεσαία στελέχη αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το θέμα όμως δεν είναι τεχνικό, όπως φάνηκε και από την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας με την οποία τα τεχνικά κλιμάκια πέταξαν εντέχνως το μπαλάκι στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο υπό της παρούσες συνθήκες και υπό το τρέχον πρόγραμμα θεωρείται αδύνατο να καταστεί. Αυτά τα γνωρίζουν οι ηγέτες και επί αυτών θα τοποθετηθούν.

Το σημερινό Eurogroup όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν θα διασφαλίσουν ότι δεν υπάρξουν ατυχήματο και απροσδόκητες εξελίξεις και θα φροντίσουν για την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα θα συμβάλλουν στην καλλιέργια του εδάφους ώστε σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής να τεθεί το θέμα του ελληνικού κουρέματος αυτομάτως στο τραπέζι των διαρπαγματεύσεων ως μόνη και επιτακτική λύση.

Τρεις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες ενδέχεται να συνεδριάσουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μία ένδειξη της πολυπλοκότητας του ελληνικού ζητήματος. Στόχος είναι να ανευρεθούν τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, που θα προκύψει από πιθανή χρονική παράταση του προγράμματος, και να απομακρυνθεί το σενάριο της εξόδου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *