Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στην Κύπρο η απόφαση που λήφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Eurogroup για το πακέτο διάσωσης του νησιού που περιλαμβάνει έκτακτο φόρο στις καταθέσεις όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

Από το πρωί οι Κύπριοι βρίσκονται σε αναβρασμό, προσπαθώντας να «τραβήξουν» όσες καταθέσεις μπορούσαν, όμως το σύστημα είχε μπλοκάρει, ενώ …
ακόμα και όταν κάποια στιγμή άνοιξε διαπίστωσαν ότι ο φόρος ήδη παρακρατούνταν.

Από την άλλη μεριά, η αντιπολίτευση ζητά δημοψήφισμα εδώ και τώρα, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να επικυρώσει με νόμο την απόφαση των Βρυξελλών μέχρι το αργότερο τη Δευτέρα, προκειμένου να προλάβει το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

Για τις 11 απόψε προγραμματίζει έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες περί τις 20.00, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση, ή αύριο, θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε να να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.

Δημοψήφισμα θα ζητήσει το ΑΚΕΛ – Σφοδρή αντίδραση και από τα υπόλοιπα κόμματα

Δεν αποκλείεται το ΑΚΕΛ να θέσει και θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της πολιτικής συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Κύπρου, που ελήφθη στο Eurogroup.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Νωρίτερα, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενώ σήμερα συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και ανέλυσε τα δεδομένα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου». Επέκρινε, δε, τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο», ενώ, όπως σημείωσε, από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

«Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει, εξάλλου, και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι, πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Το Κίνημα Οικολόγων θα εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας στην πολιτική επιτροπή, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης και τόνισε πως χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.

newpost.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *