EuroLeague: Μέτρα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και “φόρος πολυτελείας”

EuroLeague: Μέτρα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και "φόρος πολυτελείας"

Σε σημαντικές αποφάσεις προχώρησε η EuroLeague, η οποία έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να τιμωρεί αυστηρά τις ομάδες που δεν είναι συνεπείς οικονομικά, ενώ ετοιμάζεται να επιβάλλει ένα μέτρο αντίστοιχο του φόρου πολυτελείας.

Η EuroLeague αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Η απόφαση να καταργηθούν ουσιαστικά οι εγχώριες λίγκες, κάτι που έφερε την αντίδραση της ACB όσο και της ULEB, έκανε θόρυβο, ωστόσο την ίδια στιγμή πάρθηκαν μερικές ακόμα αποφάσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η πρώτη απόφαση αφορά τις συνέπειες που προβλέπονται για τις ασυνεπείς οικονομικά ομάδες. Κι αυτό γιατί αποφασίστηκε ότι από την σεζόν 2019/20 αν υπάρχει καθυστέρηση 30 ημερών, τότε θα ξεκινά μία περίοδος επιτήρησης, κατά την διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα καλούνται να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Αν ωστόσο αποτύχουν να τις τακτοποιήσουν εντός 60 ημερών, τότε θα ξεκινάει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague.

Παράλληλα, αν μία ομάδα βρεθεί στην αφετηρία της σεζόν 2019/20 έχοντας χρέη, τότε θα μπει αμέσως σε καθεστώς πειθαρχικής διαδικασίας και δεν θα έχει το δικαίωμα να δηλώσει τους παίκτες της μέχρι να τακτοποιήσει τις οφειλές της. Αν ωστόσο δεν τα καταφέρει, τότε είναι ανοιχτό ακόμα και το σενάριο αποβολής από την λίγκα!

Η δεύτερη σημαντική απόφαση έχει και αυτή οικονομική βάση και αναμένεται να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου, έχοντας ως βασικό κριτήριο το financial fair play που πρέπει να υπάρχει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την απόφαση, όταν η EuroLeague φτάσει στην σεζόν 2022/23 οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα έχουν δικαίωμα να αυξήσουν μέχρι και 40% τον προϋπολογισμό τους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν από την τσέπη τους χωρίς συνέπειες. Αν ωστόσο ξεπεράσουν αυτό το όριο, τότε θα ισχύουν άλλα δεδομένα.

Με λίγα λόγια, οι ομάδες θα έχουν μεν την δυνατότητα να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους, ωστόσο νωρίτερα θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν αντίστοιχα έσοδα από εμπορικές συμφωνίες και πώληση εισιτηρίων (και ίσως παικτών). Αν ωστόσο αποφασίσουν να μεγαλώσουν το μπάτζετ τους – κάτι που θα εξακολουθεί να είναι δικαίωμά τους – σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% χωρίς να μπορούν να το δικαιολογήσουν, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ένα πρόστιμο στη λίγκα (κάτι σαν το φόρο πολυτελείας που υπάρχει στο ΝΒΑ), με τα λεφτά αυτά να πηγαίνουν στις ομάδες που σεβάστηκαν αυτή τη συνθήκη. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει στο ΝΒΑ εδώ και χρόνια και φαίνεται να ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή και στην EuroLeague.

Πηγή άρθρου – sport24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *