eVolo 2019 Skyscraper Competition: Οι ουρανοξύστες του μέλλοντος

eVolo 2019 Skyscraper Competition: Οι ουρανοξύστες του μέλλοντος

www.evolo.us

Τους νικητές του 2019 Skyscraper Competition ανακοίνωσε το eVolo Magazine. Η επιτροπή επέλεξε τρεις νικητές συν 27 διακρίσεις από ένα σύνολο 478 projects που είχαν υποβληθεί. Ο εν λόγω ετήσιος διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2006 και έχει σκοπό τη βράβευση ευρηματικών ιδεών που, μέσω της καινοτόμας χρήσης τεχνολογίας, υλικών, προγραμμάτων κ.α. αμφισβητούν τις καθιερωμένες φιλοσοφίες στην αρχιτεκτονική και τη σχέση της με το φυσικό, αλλά και το τεχνητό περιβάλλον.

WWW.EVOLO.US

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το Methanescraper, που είχε σχεδιαστεί από τον Μάρκο Ντραγκίσεβιτς (Σερβία). Το συγκεκριμένο project είναι μια κάθετου προσανατολισμού γειτονιά στο Βελιγράδι, η οποία λειτουργεί και ως χώρος ταφής απορριμμάτων, με δυνατότητες ανακύκλωσης. Επίσης, το μεθάνιο που απελευθερώνεται κατά την ανακύκλωση χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι Κλαούντια Γκολάτσεβσκα και Μάρεκ Γκροτζίκι (Πολωνία) με το Airscraper: Έναν ουρανοξύστη- πόλη, ο οποίος παράλληλα καθαρίζει τον αέρα των, κατά κανόνα μολυσμένων, αστικών οικισμών. Ο ουρανοξύστης αυτός θα στεγάζει μέχρι και 7.500 ανθρώπους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η παρουσία φυτών σε αυτών.

WWW.EVOLO.US

Το Creature Ark: Biosphere Skyscraper των Ζιτζιάν Γουάν, Σιαόζι Κι και Γιουέγια Λιου (Ηνωμένο Βασίλειο) κατέκτησε την τρίτη θέση: Πρόκειται για ένα project που είναι στην ουσία ένας ουρανοξύστης- δρυμός, με ερευνητικές εγκαταστάσεις. Το όλο σύστημα περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών οικοσυστημάτων, επιτρέποντας τη διαβίωση διαφόρων φυτών και ζώων.

Όσον αφορά στις διακρίσεις τιμής ένεκεν (Honorable Mentions), περιλαμβάνουν έναν ουρανοξύστη- φράγμα πάγου, που εμποδίζει το περαιτέρω λιώσιμο των παγετώνων, έναν ξύλινο ουρανοξύστη που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες χρήσης ξύλου σε σύγχρονα κτίρια και έναν οριζόντιο ουρανοξύστη για τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *