Exolung: «Απεριόριστος» αέρας για δύτες χάρη στην κίνηση του σώματός τους

Exolung: «Απεριόριστος» αέρας για δύτες χάρη στην κίνηση του σώματός τους

www.exolung.com

Μια «εξωτική» λύση για δύτες αποτελεί το ExoLung- ένα πρωτότυπο σύστημα κατάδυσης από την Αυστρία που «μεταφράζει» την κίνηση του δύτη σε κίνηση του αέρα, επιτρέποντάς του να αναπνέει όσο κολυμπάει κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να απαιτούνται φιάλες πεπιεσμένου αέρα.

Όπως αναφέρει το New Atlas, το ExoLung περιλαμβάνει μια σημαδούρα που πλέει στην επιφάνεια, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μέτρο ασφαλείας και ως πηγή αέρα. Ένας σωλήνας συνδέει τη σημαδούρα με μια φιάλη που φοριέται μπροστά στον κορμό του δύτη. Μέσα στη φιάλη αυτή, μία εύκαμπτη «κύστη» νερού είναι συνδεδεμένη με λουριά που εφαρμόζονται στα πόδια του δύτη.

Όταν ο δύτης τεντώνει τα πόδια του κολυμπώντας, τα λουριά αυτά τραβούν την «κύστη», τραβώντας μέσα της αέρα, ενώ το νερό στέλνεται έξω. Μετά, τα λουριά χαλαρώνουν, και νερό εισέρχεται ξανά στη φιάλη, συμπιέζοντας τον αέρα για εισπνοή.

Σύμφωνα με το New Atlas, η συγκεκριμένη ιδέα του σχεδιαστή Γιοργκ Τράγκατσνιγκ – να μετατρέψει τον δύτη σε πηγή ενέργειας- έχει ως αποτέλεσμα την «απεριόριστη» παροχή αέρα στον δύτη από την επιφάνεια, ο οποίος μπορεί να αναπνέει κανονικά όσο κολυμπάει, δηλαδή όσο παραμένει σε κατάδυση (σταματά να κολυμπάει όταν αναδυθεί). Επίσης, ο σωλήνας που τον συνδέει με τη σημαδούρα έχει μήκος 5 μέτρων, εμποδίζοντάς τον να κατεβεί σε επικίνδυνα βάθη, που θα απαιτούσαν να δαπανά περισσότερη ενέργεια.

Το όλο σύστημα ζυγίζει 3,5 κιλά και μαζεύεται σε ένα πακέτο 40x30x20 εκατοστών, καθιστώντας τη μεταφορά του ευκολότερη σε σχέση με άλλα, ανταγωνιστικά συστήματα για καταδύσεις τέτοιου είδους. Αν και δεν απαιτείται κάποιου είδους πιστοποίηση, ο σχεδιαστής συστήνει οι χρήστες να έχουν πρώτα αποκτήσει κάποια εμπειρία με συμβατικά συστήματα κατάδυσης.

Όπως σημειώνει το New Atlas, το σύστημα είναι ακόμα σε φάση πρωτοτύπου και αναμένεται κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, ωστόσο ο Τράγκατσνιγκ εκτιμά πως η τιμή του θα είναι κάτω από τα 300 ευρώ για τη βασική έκδοση, με μια πιο «επαγγελματική» έκδοση με σωλήνα επτά μέτρων και ενισχυμένη κατασκευή, σε τιμή κάτω των 500 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *