Με άδεια των κυπριακών αρχών Δεκάδες ισραηλινά F-16 πάνω από το Οικόπεδο 12 της Κύπρου

Μεγάλης κλίμακας ισραηλινή άσκηση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εξέλιξη εντός του FIR Λευκωσίας με άδεια των κυπριακών αρχών.

 Στο πλαίσιο της άσκησης είχε προγραμματισθεί να υπάρξουν πτήσεις περίπου 40 ισραηλινών F-16 και F-15 πάνω από τα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα πέντε …
Gulfstream της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας θα πετούν εντός του FIR Λευκωσίας για συντονισμό της άσκησης.

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην ισραηλινή αυτή άσκηση αναβαθμίζεται με την αεροπορική βάση της Πάφου, την οποία θα χρησιμοποιήσουν τα ισραηλινά μαχητικά για ασκήσεις touch and go. Από χθες στην κυπριακή βάση βρίσκονται ελικόπτερα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι.Κασουλίδης σχολιάζοντας την άσκηση ανέφερε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και τέτοιου είδους ασκήσεις διεξάγονται και με άλλες χώρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή άσκηση γίνεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τις νέες απειλές της Άγκυρας προς την Κύπρο, λόγω των νέων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων που άρχισαν για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πριν από λίγες ημέρες ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της εταιρίας NOBLE, όταν το πλοίο αυτό κινήθηκε σε λωρίδα του Οικοπέδου 12, την οποία αυθαιρέτως η Τουρκία και κατά παράβαση των διεθνών θαλάσσιων κανόνων έχει εντάξει στην υφαλοκρηπίδα της.

Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *