Facebook: Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις για περιορισμό της δύναμης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Facebook: Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις για περιορισμό της δύναμης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

EPA/PETER DaSILVA

Καταψηφίστηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων του Facebook προτάσεις σχετικά με τον περιορισμό της δύναμης του ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ αυξάνονται οι φωνές που εκφράζουν προβληματισμό για το το συγκεκριμένο ζήτημα- περιλαμβανομένων πολιτικών, μα και ατόμων «εκ των έσω» στο Facebook.

Όπως αναφέρει το CNN, στην ετήσια συνάντηση των μετόχων παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν οκτώ προτάσεις, που περιελάμβαναν συστάσεις για δημιουργία μηχανισμών ελέγχου ως προς την εξουσία που ασκεί ο Ζάκερμπεργκ στην εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε. Όλες οι προτάσεις εν τέλει καταψηφίστηκαν, όπως είχε συστήσει το ίδιο το Facebook.

Ο Ζάκερμπεργ διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής δύναμης των ψήφων στο Facebook, καθώς έχει στην κατοχή του μια ειδική κατηγορία μετοχών- Class B- που παρέχουν 10 ψήφους ανά μετοχή. Σημειώνεται πως ο ίδιος, πέρα από διευθύνων σύμβουλος, είναι και πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου της εταιρείας.

Μετά από σειρά σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα της εταιρείας, δεν είναι λίγοι οι μέτοχοι που ζητούν να αλλάξει το μοντέλο εταιρικής διοίκησης της εταιρείας. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να οριστεί ένας ανεξάρτητος πρόεδρος συμβουλίου, καθώς και η κατάργηση των μετοχών Class B, ώστε οι μέτοχοι να μπορούν να περιορίσουν τη δύναμη του Ζάκερμπεργκ και να θέτουν προ των ευθυνών της τη διοίκηση. Σε μια από τις προτάσεις αναφερόταν πως οι μέτοχοι χρειάζονται περισσότερα από την «άρνηση, την εκτροπή και την καθυστέρηση» σε θέματα όπως τα fake news, οι παρεμβάσεις στις εκλογές και οι απειλές προς τη δημοκρατία.

Ο ίδιος είπε ότι δεν νομίζει πως ο κόσμος θα επιθυμούσε «οι εταιρείες να έχουν τόση πολλή μονομερή εξουσία ως προς τη λήψη αποφάσεων για την έκφραση, τις εκλογές και την ιδιωτικότητα…νομίζω πως το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Ποιο είναι το σωστό πλαίσιο…που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε;».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *