Facebook και Twitter εναντίον «εκστρατείας προπαγάνδας» στο Χονγκ Κονγκ

Facebook και Twitter εναντίον «εκστρατείας προπαγάνδας» στο Χονγκ Κονγκ

REUTERS/DADO RUVIC

Το Facebook και το Twitter προέβησαν σε ενέργειες για να σταματήσουν κάτι που περιέγραψαν ως υποστηριζόμενη από την κινεζική κυβέρνηση εκστρατεία παραπληροφόρησης/ προπαγάνδας στο Χονγκ Κονγκ, όπου είναι σε εξέλιξη διαδηλώσεις.

Το Twitter ανακοίνωσε πως απενεργοποίησε 936 λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για να «σπείρουν πολιτική διχόνοια στο Χονγκ Κονγκ». Σύμφωνα με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι λογαριασμοί προέρχονταν από την κινεζική ενδοχώρα και εντάσσονταν σε μια συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της «νομιμότητας και των πολιτικών θέσεων του κινήματος διαμαρτυρίας».

Το Facebook, από πλευράς του, ενημέρωση πως, μετά από πληροφόρηση από το Twitter, κατέβασε «επτά σελίδες, τρεις ομάδες και πέντε λογαριασμούς».

«Έκαναν συχνά δημοσιεύσεις σχετικά με τοπικές πολιτικές ειδήσεις και ζητήματα που περιελάμβαναν τις εν εξελίξει διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ» ανέφερε ο Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας του Facebook. «Αν και τα άτομα πίσω από αυτή τη δραστηριότητα προσπάθησαν να αποκρύψουν τις ταυτότητές τους, η έρευνά μας βρήκε συνδέσεις με άτομα που σχετίζονται με την κινεζική κυβέρνηση».

Επιπρόσθετα στους 936 λογαριασμούς, το Twitter ανέφερε πως ανεστάλη προληπτικά και η λειτουργία μέχρι 200.000 άλλων λογαριασμών, που είχαν σχεδιαστεί για να ενισχύουν/ μεγεθύνουν την παραπληροφόρηση, πριν να γίνουν «ουσιωδώς ενεργοί».

«Με βάση τις εντατικές μας έρευνες, έχουμε αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι επρόκειτο για μια συντονισμένη, υποστηριζόμενη από κυβέρνηση, επιχείρηση. Ειδικότερα, εντοπίσαμε μεγάλα συμπλέγματα λογαριασμών που λειτουργούσαν με συντονισμένο τρόπο για να μεγεθύνουν μηνύματα που σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Όπως σημειώνει το BBC, η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα αφού το Twitter δέχτηκε έντονες κριτικές το Σαββατοκύριακο επειδή επέτρεψε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua να αγοράσει sponsored posts στο δίκτυό του. Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν θα επιτρέπει πλέον τέτοιου είδους διαφημίσεις.

Το Facebook ανέφερε ότι περίπου 15.500 λογαριασμοί «ακολουθούσαν» μία ή παραπάνω από τις επίμαχες σελίδες στην πλατφόρμα του, και ότι περίπου 2.200 λογαριασμοί είχαν μπει σε τουλάχιστον μία από τις επίμαχες ομάδες.

Από πλευράς της η Κίνα τόνισε ότι έχει δικαίωμα να εκφράζει τις δικές της οπτικές: Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να προβεί σε συγκεκριμένα σχόλια πάνω στις ενέργειες του Twitter και του Facebook, ωστόσο υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του κινεζικού λαού και των ΜΜΕ να εκφράζουν τις θέσεις τους σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

«Σχετικά με αυτό που συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και το ποια είναι η αλήθεια οι άνθρωποι θα έχουν φυσικά τις δικές τους απόψεις. Γιατί να είναι σίγουρα αρνητική ή λάθος η θέση των επίσημων ΜΜΕ της Κίνας» είπε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *