Facebook: Νέες εκκαθαρίσεις σελίδων και λογαριασμών υπόπτων για ρωσική προπαγάνδα

Facebook: Νέες εκκαθαρίσεις σελίδων και λογαριασμών υπόπτων για ρωσική προπαγάνδα

REUTERS/Charles Platiau

Δείτε ακόμα

  • Συνεργασία Intel-Facebook για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 08/01 14:39

Το Facebook ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αφαίρεσε εκατοντάδες σελίδες, λογαριασμούς και γκρουπ που σχετίζονταν με τη Ρωσία, καθώς θεωρήθηκε πως εμπλέκονταν σε συντονισμένες «μη αυθεντικές συμπεριφορές» στις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram.

Ο επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφαλείας του Facebook, Ναθάνιελ Γκλάιχερ, έγραψε σε blogpost πως αποκαλύφθηκαν δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις ρωσικής προέλευσης, η μία εκ των οποίων ήταν ενεργή σε σειρά χωρών ανά την ανατολική Ευρώπη και η άλλη στόχευε ειδικά την Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως κατέβασε περίπου 364 Facebook Pages και λογαριασμούς που υπάγονταν στο πρώτο ρωσικό δίκτυο και είχαν δραστηριότητα που επικεντρωνόταν στις χώρες της Βαλτικής, στην κεντρική Ασία, στον Καύκασο και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως συνδέονταν με εργαζόμενους του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, με βάση πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, αφαιρέθηκαν επιπλέον 107 σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί, καθώς και 41 λογαριασμοί στο Facebook, που είχαν ρωσική προέλευση και δραστηριοποιούνταν κυρίως στην Ουκρανία.

«Δεν βρήκαμε συνδέσεις μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων, μα χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τακτικές, δημιουργώντας δίκτυα λογαριασμών για να παραπλανούν σχετικά με το ποιοι ήταν και τι έκαναν» ανέφερε η εταιρεία.

Το Facebook δέχεται έντονες επικρίσεις τα τελευταία δύο χρόνια για την αδυναμία του (την οποία παραδέχτηκε και το ίδιο) ως προς την ανάπτυξη εργαλείων και μέσων για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικού περιεχομένου και επιχειρήσεων προπαγάνδας.

Facebook και Twitter κατέβασαν εκατομμύρια posts και έκλεισαν λογαριασμούς που σχετίζονταν με επιχειρήσεις άσκησης επιρροπής/προπαγάνδας από τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *